Pătlagina (Plantago major) este o plantă erbacee perenă, răspândită în zonele de câmpie și deal. În medicina populară mai este numită și „mama pădurii”.foto: planteea.ro Pătlagina este una dintre cele mai vechi plante medicinale ale spațiului românesc, nelipsită din leacurile bunicilor și apreciată pentru capacitatea ei de a calma inflamațiile și de a susține vindecarea organismului. Din frunzele ei fragede se prepară un sirop natural cu proprietăți detoxifiante, emoliente și expectorante, considerat un remediu potrivit în episoadele de tuse, răceli sau iritații ale gâtului. În cele ce urmează vei descoperi, într-o formă detaliată, beneficiile pătlaginii, motivele pentru care este considerată o plantă aproape „miraculoasă”, precum și modurile tradiționale de preparare a siropului. Ce este pătlagina și de ce este atât de prețuită Pătlagina (Plantago major) este o plantă erbacee perenă, răspândită în zonele de câmpie și deal. În medicina populară mai este numită și „mama pădurii”, deoarece frunzele ei erau folosite pentru a grăbi cicatrizarea rănilor, a reduce inflamațiile și a calma înțepăturile de insecte sau mușcăturile de animale. Deși pare o plantă obișnuită, pătlagina ascunde o compoziție complexă și valoroasă. foto: wikipedia minerale, inclusiv cantități notabile de calciu vitamine esențiale precum A, C și K allantoină, cunoscută pentru stimularea regenerării tisulare aucubină, un compus vegetal cu potențial hepatoprotector antioxidanți și compuși bioactivi implicați în procesele naturale de detoxifiere Această combinație de nutrienți explică de ce pătlagina a fost folosită de secole ca remediu universal pentru afecțiuni respiratorii, digestive și cutanate. De ce este apreciat siropul de pătlagină Siropul preparat din frunzele plantei este considerat o „antitoxină” naturală, fiind utilizat în tradiția populară pentru susținerea proceselor de curățare a organismului. Acționează ușor diuretic, sprijinind funcția rinichilor și a vezicii urinare. Proprietățile sale terapeutice includ: efect expectorant – ajută la eliminarea secrețiilor bronșice acțiune emolientă – calmează iritațiile gâtului și mucoaselor rol antiinflamator efect astringent și antimicrobian susținerea refacerii pielii în cazul iritațiilor sau rănilor superficiale Când se recomandă tradițional siropul de pătlagină În practica populară, siropul este utilizat ca sprijin natural pentru stări ușoare sau moderate precum: tuse, bronșită și răceli sezoniere gripă și infecții respiratorii laringită și faringită astm în forme ușoare diaree cistită sau hematurie hemoroizi abcese, furuncule, ulcerații cutanate hipercolesterolemie hipertensiune arterială (doar cu prudență și monitorizare) Important: siropul de pătlagină poate aduce un plus de confort, însă nu înlocuiește evaluarea și tratamentul recomandate de un specialist. Rețete tradiționale de sirop de pătlagină 1. Sirop din frunze crude cu miere și zahăr Ingrediente: 4 mâini de frunze proaspete de pătlagină puțină apă 300 g zahăr 250 g miere Preparare: Spală frunzele și trece-le prin mașina de tocat. Adaugă câteva linguri de apă cât să rezulte o pastă omogenă. Pune amestecul într-un vas împreună cu zahărul și mierea. Încălzește la foc foarte mic, amestecând continuu; compoziția nu trebuie să fiarbă. Când capătă consistența unui sirop gros, strecoară și transferă în sticluțe sterilizate. Depozitează într-un loc rece și întunecat. Administrarea trebuie făcută cu măsură, fără depășirea dozelor tradiționale. 2. Sirop tip infuzie cu miere polifloră Ingrediente: 50 g frunze de pătlagină 500 ml apă fierbinte miere polifloră (în cantitate egală cu volumul infuziei) Preparare: Toarnă apa clocotită peste frunzele de pătlagină. Lasă la infuzat 10 minute. Strecoară și cântărește lichidul obținut. Adaugă aceeași cantitate de miere și amestecă până se dizolvă complet. Păstrează siropul în recipiente închise la culoare. Mod de administrare (tradițional) Adulți: 1 lingură pe zi, ca adjuvant în tuse ușoară sau pentru susținerea detoxifierii Copii: 1 linguriță pe zi. Citește și: Bei ceai de cicoare? Cât de sigur e, de fapt, consumul acestei plante Distribuie articolul pe: