Postul Pastelui se apropie de sfarsit, si ne pregatim pentru Duminica Invierii. In afara de pregatirea spirituala, traditia romaneasca cere mese bogate, iar produsele traditionale de Pasti sunt numeroase si asteptate intregul an. Cele mai multe dintre mancarurile de paste intalnite in traditia romaneasca au semnificatii religioase, altele sunt adaptate la aceasta sarbatoare. In aceasta perioada se pregatesc:pregatesc pasca, cozonaci si tot felul de preparate din miel (simbol al sacrificiului). Desi aroma preparatelor te imbie sa le degusti, crestinii vor trebui sa se abtina de la consumul acestora pana in ultima zi de post, respectiv seara de Inviere. In fond postul este un bun prilej de purificare a organismului de toxine. Mancaruri de Paste Cuvantul Paste provine din limba ebraica (pesah) si inseamna trecere. Exista si o alta semnificatie data de catolici “pascha” (de la passione=suferinta), cuvant ce provine din limba greaca. Pastele are aceeasi semnificatie si anume aceea de inviere, de infrangere a barierelor mortii prin purificarea sufletului si cautarea credintei. In ultima saptamana de post si rugaciune, numita si Saptamana Patimilor, romanii se pregatesc pentru miracolul Invierii. In Joia Mare, ziua in care Iisus Cristos a fost rastignit pe cruce, gospodinele vopsesc oua. Inrosirea oualor este o traditie veche, ea semnifica stropirea cu sangele Mantuitorului a oualor fierte aduse de Maria Magdalena. Rosul semnifca sangele lui Iisus Cristos, ca de altfel si vinul rosu care li se da crestinilor la slujba de impartasanie, alaturi de paine ce semnifica trupul lui Iisus Cristos. A devenit o traditie incondeierea oualor. Acestea sunt pictate cu diferite culori si pensule, creeandu-se mici tablouri. Pe langa oua rosii, pasca, cozonaci, romanii aseaza pe masa de Paste mancaruri ca: stufat, drob de miel, friptura de miel. Pe dietetik.ro gasiti multe retete dedicate Pastelui, pentru mese cat mai imbelsugate si mai vesele! Distribuie articolul pe: