Meniu vegetarian pentru Paste

|Otilia Ignat |
Meniu vegetarian pentru Paste

Propuneri, idei si sugestii pentru un meniu vegetarian pentru Paste nu puteau sa lipseasca. Din respect pentru cei care au puterea de a tine cont de drepturile animalelor, venim cu cateva propuneri speciale pentru o sarbatoare speciala. Masa de Paste poate fi un motiv de sarbatoare si pentru vegetarieni, secretul fiind combinatia dintre legume si fructe, modul de preparare si nu in ultimul rand prezentarea. In cazul meniului vegetarian fastul si momentul special este pus in evidenta prin combinatiile savuroase de legume si fructe, in care, uneori, se mai strecoara si putina branza si cateva oua. Dar nici acestea nu sunt obligatorii! Restul tine de starea de spirit in cea mai mare masura.

Cele mai bune antreuri raman salatele si mancarurile simple calde. Daca sunt bine condimentate, daca aromele folosite sunt cele potrivite, rar gasesti ceva mai bun. Pentru o nota speciala, cele mai potrivite sunt combinatiile de legume cu fructe. Au un aer exotic si special, astfele ca pot fi incluse intr-un meniu vegetarian pentru Paste. Avem trei propuneri: ardei piemontezi pe care ii poti imbogatii cu cateva masline sau seminte de dovleac usor rumenite, pe care le adaugi peste ardei dupa ce i-ai scos din cuptor, sau sote-ul de ciuperci, dar preparat din ciuperci nobile sau amestec de ciuperci de cultura cu ciuperci de padure. Adauga patrunjel proaspat si putin marar pentru un gust perfect. Le pot servi cu un sos alb facut din faina si lapte de soia.

A treia propunere este salata de naut cu ierburi, care este un deliciu pe care merita sa-l incerci. Ca sa o prepari ai nevoie de naut (gata fiert), o legatura de patrunjel si una de marar, doua legaturi de ceapa verde si una de usturoi verde, trei linguri de ulei de masline si doua linguri de sos alb facute din lapte de soia si amidon sau faina, o mana de nuci, sare si piper. Pentru cei care prefera variantele picante adauga si unul-doi ardei iuti rosii si mult piper.

Ca sa prepari salata taie ceapa si usturoriul foarte marunt si caleste-le cateva minute in ulei. Adauga ardeiul iute si sosul alb. Amesteca si adauga verdeturile tocate foarte marunt. Da deoparte. Piseaza sau taie marunt nuca. Combina boabele de naut fierte, si bine scurse, cu nuca si sosul de ceapa. Decoreaza cu verdeata proaspata si serveste imediat.

Pentru felul principal ne-am gandit tot la trei variante. Prima: legume la cuptor in stil provensal servite alaturi de o portie de budinca de pastarnac. Pentru a doua varianta iti propunem varza de Bruxelles cu alune alaturi de o felie de tarta cu rosii. Ultima combinatie este tarta cu ciuperci servita alaturi de salata de mazare cu lamaie.

Pentru desert te poftim sa alegi intre crema de portocale si jeleul de vanilie cu fructe, sau o salata de fructe: banane, mure, zmeura si capsune, dar si cateva bucatele de pepene galben, peste care adaugi nuci. "Imbraca" toate acestea in sos de miere (miere amestecata cu o lingurita de suc de portocale) si nuca de cocos rasa.

Combinatiile pe care pe poti face sunt practic nenumarate. Iti mai sugeram sa asezi pe masa si un castron cu hummus din susan, o paine de casa cu rosii, iar inainte de felul de baza sa servesti o supa de fasole cu portocale (retetele le gasesti aiciaici si aici).

Si pentru a completa meniul vegetarian pentru Paste decoreaza masa cu oua de ciocolata. Sarbatoare cu lumina si bucate gustoase si sanatoase sa aveti!

Distribuie articolul pe: