Leguma longevității, potrivit nutriționiștilor, îți oferă o viață sănătoasă. sursa foto pexels.com Leguma longevității, potrivit nutriționiștilor, îți oferă o viață sănătoasă. Această legumă modestă ar putea juca un rol important în susținerea unei vieți lungi și a stării generale de bine. Dacă vrei să mănânci pentru longevitate, uită-te în primul rând la legume. Sunt pline de nutrienți care susțin sănătatea generală, ajutându-te să trăiești o viață lungă și împlinită. Vestea bună? Toate legumele pot contribui la prelungirea vieții, așa că ai de unde alege. Dar dacă ar fi să alegem una singură, care ar fi? Pentru a afla, am întrebat-o pe nutriționista dieteticiană înregistrată Nisha Melvani, MS, RD, care este cea mai bună legumă pentru longevitate și o viață sănătoasă. Leguma longevității este kale Kale este plină de nutrienți și vitamina C. sursa foto pexels.com Întrebată care este leguma numărul unu pentru longevitate, Melvani a ales varza kale, o frunză verde populară și versatilă. Datorită conținutului său bogat de nutrienți esențiali – în special antioxidanți și fibre – kale se clasează peste alte legume când vine vorba de susținerea unei vieți lungi. „Kale conține mai mulți antioxidanți importanți”, spune Melvani. Printre aceștia se numără carotenoidele (precum luteina și beta-carotenul) și vitamina C, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi și la reducerea stresului oxidativ din organism. Acest efect este deosebit de valoros pentru longevitate, deoarece stresul oxidativ cronic contribuie la apariția bolilor cronice ce pot reduce durata vieții. Kale, plină de vitamina C Kale este benefică și pentru oase. sursa foto pexels.com În plus, vitamina C „susține funcția imunitară prin stimularea producției și activității globulelor albe, ajutând organismul să lupte mai eficient cu infecțiile”, adaugă ea. „Vitamina C mai contribuie și la vindecarea rănilor și menține sănătatea pielii prin sprijinirea producției de colagen.” Astfel, previne pătrunderea microbilor patogeni în corp, menținându-te sănătos. În plus, kale furnizează glucozinolați – compuși asociați cu un risc mai scăzut de boli cronice, datorită proprietăților lor antiinflamatorii și antioxidante puternice. Kale mai conține și multe fibre Pe lângă asta, kale este o sursă excelentă de fibre. Potrivit lui Melvani, acestea includ fibre insolubile, care adaugă volum scaunului și favorizează tranzitul intestinal regulat, dar și fibre solubile, care hrănesc bacteriile benefice din intestin. Acestea din urmă susțin producția de acizi grași cu lanț scurt în intestin, reducând inflamația și întărind sistemul imunitar. Fibrele solubile ajută, de asemenea, la reglarea colesterolului și a glicemiei – aspecte esențiale pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare și diabet de tip 2. „Prin susținerea sănătății intestinale, scăderea colesterolului, controlul glicemiei și reducerea inflamației cronice, fibrele din kale pot ajuta la prevenirea bolilor asociate vârstei și la promovarea unei vieți mai lungi și mai sănătoase”, explică Melvani, citată de realsimple.com. Beneficiile kale pentru oase Kale este indicată și persoanelor în vârstă. sursa foto pexels.com Beneficiile pentru longevitate ale verzei kale nu se opresc aici. „Kale este bogată în nutrienți importanți pentru oase puternice și sănătoase”, spune Melvani. „Conține vitamina K, care ajută organismul să producă proteine necesare pentru mineralizarea și rezistența oaselor.” Kale oferă, de asemenea, calciu, care construiește și menține densitatea osoasă, și magneziu, care susține structura osoasă și ajută organismul să utilizeze eficient calciul. Împreună, acești nutrienți pot întări oasele, reducând riscul de căzături și fracturi grave care pot duce, în cele din urmă, la un declin al calității vieții. Cum să consumi mai multă kale Kale este o legumă versatilă care poate fi inclusă în diverse rețete. Iată câteva dintre cele mai bune moduri de a o integra în alimentația ta: Amestecă în smoothie-uri Kale este o legumă extrem de versatilă. sursa foto pexels.com Adaugă un pumn de kale în următorul tău smoothie. Nu îți place gustul amărui? Combin-o cu un ingredient dulce natural, precum ananas sau sirop de arțar. Dacă ai nevoie de inspirație, încearc-o în smoothie-ul cu mere și kale. Adaugă în supe Îmbogățește următoarea supă, tocăniță sau chili cu kale. Gătește preparatul ca de obicei, apoi adaugă kale feliată și amestecă timp de cinci minute, până când frunzele se înmoaie. Vei obține un plus de culoare și nutrienți – exact ca în supa cu cartof dulce și kale. Folosește în salate Kale este o bază excelentă pentru salate – dacă o pregătești cum trebuie. Asigură-te că frunzele sunt masate cu ulei de măsline sau, cel puțin, lăsate la marinat într-un dressing acid. Acest pas va înmuia frunzele fibroase și le va face mai ușor de consumat. Sotează ca garnitură Kale poate fi folosită ca garnitură, salată sau chipsuri. sursa foto pexels.com Pentru o modalitate simplă de a te bucura de kale, soteaz-o cu ulei de măsline (un alt ingredient asociat longevității) și condimentele preferate. Servește alături de o sursă de proteine sau în cartofi dulci copți, alături de nucă de cocos și kale. Coace până devine crocantă Când ți-e poftă de o gustare crocantă, prepară chipsuri din kale. Stropește frunzele cu ulei de măsline și condimente, apoi coace-le până devin crocante. Sfat: folosește chipsurile de kale și ca topping pentru supe! Citește și: Chips-uri din varza Kale Distribuie articolul pe: