Greutatea ideala

|Otilia Ignat |
Greutatea ideala

Greutatea ideala a devenit un scop, un etalon, dar se uita ca este in primul rand o conditie a vietii sanatoase.  Tabelele care arata valorile standard de greutatea ideala, raportate la sex, varsta si inaltime, sunt binevenite si utile pentru a te autoevalua. Dar nu sunt suficiente. Trebuie spus ca te poti afla in limitele de greutate ideala si daca o depaseste cu 10%.

   

Mai mult, medicii sustin ca daca o persoana supraponderala slabeste cu doar 10% din greutatea sa, organismul sau are uriase beneficii. Greutatea ideala este o valoarea aproximativa care trebuie interpretata diferit de la persoana la persoana, in functie de sex, varsta, activitati si, nu in ultimul rand in functie de personalitate. Se adauga la aceasta eventualele suferinte metabolice, care pot modifica valoarea greutatii in sus sau in jos.

Organismul dispune de mecanisme de control de natura metabolica care sunt capabile sa mentina greutatea corporala cat mai apropiata de greutatea ideala. Variatiile se inscriu in intervalul a 10-20%. In principiu aceste mecanisme ar trebui sa fie suficiente. Conditia este sa respectam cea mai mare parte a regulilor unei alimentatii sanatoase si o viata in care activitatea fizica sa fie prezenta constant. La mentinerea naturala a greutatii ideale contribuie hormoni care controleaza in primul rand senzatia de foame. In aceste conditii se poate afirma ca acumularea de kilograme este consecinta abuzului alimentar, care da peste cap delicatul echilibru hormonal. Urmarea este ca organismul pierde capacitatea de a tine sub control greutatea si dispare orice cale de verificare a senzatiei de foame. Mai mult organismul se adapteaza la o  greutate mai mare si se resetează pe aceste noi coordonate.

Mecanismul poate fi folosit si in sens invers. O reducere in greutate, mai ales daca este lenta poate seta „cantarul intern” la o greutate mai mica. Acest procesc explica stagnarea scaderii in greutate, in cursul curelor de slabire, cand se ating anumite valori. Daca dieta continua procesul de scadere in greutate se reia.

Este dovedit ca cei mai multi dintre oameni se supraestimeaza cand este vorba despre greutatea lor. In mod normal fiecare decada de varsta adauga circa doua -trei kilograme, ceea ce este normal. O viata sanatoasa si o dieta echilibrata te pot ajuta sa-ti pastrezi greutatea ideala, indiferent de varsta.

Si daca vrei sa slabesti in mod sanatos, fara sa te infometezi, atunci regula spune sa limitezi consumul zilnic de calorii la 25 de unitati, pentru fiecare kilogram. Asta inseamna ca o persoana de 70 de kilograme trebuie sa se limiteze la un aport caloric de 1700 de calorii. Solutia este sa consumi alimente nutritive, dar care au un continut scazut de grasimi, care sa aduca sufiecinte proteine si necesarul de zaharuri si grasimi sanatoase. Pe de alta parte succesul unei diete pentru scaderea in greutate este garantat de indeplinirea a catorva conditii, scrie Webmed:

Mese regulate. In felul acesta vei conuma mai putine calorii decat cei care iau mese neregulate.
Mananca incet, nu in fata calculatorului, nu la televizor. 

Cel putin 30 de minute de miscare in fiecare zi.
Respecta un volum normal pentru portiile de mancare.

In concluzie greutatea ideala trebuie inteleasca ca o constanta a organismului, la fel ca toate celelalte constante biologice si este garantia unei vieti sanatoase.

Distribuie articolul pe: