„Fibremaxxing” este noul trend. sursa foto pexels.com „Fibremaxxing” e în trend, dar ar putea fi o problemă. Ai nevoie de fibre – asta e adevărat. Însă, în lumea trendurilor de sănătate promovate online, ceea ce a început ca un sfat nutrițional solid a evoluat într-un fenomen numit „fibremaxxing”. Este o tendință de a consuma cantități impresionante de fibre în numele stării de bine. În Marea Britanie, recomandările NHS indică faptul că un adult ar trebui să consume cel puțin 30 g de fibre pe zi. Copiii și adolescenții au, de regulă, nevoie de o cantitate mai mică. Câte grame de fibre trebuie să consumi pe zi Cu toate acestea, în ciuda acestor recomandări clare, majoritatea britanicilor nu ating ținta zilnică de fibre. Unul dintre principalii vinovați? Creșterea consumului de alimente ultraprocesate (UPFs). Adulții din Marea Britanie obțin acum peste 54% din caloriile zilnice din alimente ultraprocesate. În cazul adolescenților, procentul ajunge la aproape 66%, potrivit theconversation.com. Acest lucru este important deoarece alimentele ultraprocesate sunt, de obicei, sărace în fibre și micronutrienți, dar bogate în zahăr, sare și grăsimi nesănătoase. Când astfel de alimente domină farfuria, alimentele naturale, bogate în fibre, sunt înlocuite. Studiile arată că, pe măsură ce crește consumul de alimente ultraprocesate, scade aportul de fibre și de alți nutrienți esențiali. Rezultatul? O populație care nu își atinge necesarul zilnic de fibre. De ce sunt importante fibrele Aportul de fibre este foarte important pentru sănătate. sursa foto pexels.com Fibrele alimentare sunt esențiale pentru o sănătate bună și fac parte dintr-o dietă echilibrată. Ele se regăsesc cel mai bine în alimentele naturale, de origine vegetală. Adăugarea de alimente bogate în fibre la mesele și gustările zilnice – de exemplu, înlocuirea pâinii albe cu pâine integrală la micul dejun, consumul fructelor cu tot cu coajă (precum merele), adăugarea de linte și ceapă în mâncărurile de seară și ronțăitul unui pumn de semințe de dovleac sau nuci Braziliene între mese – ar ajuta o persoană obișnuită să atingă recomandarea zilnică de 30 g de fibre. Dezechilibru „fibremaxxing”-ului Ceea ce face ca fenomenul „fibremaxxing” să devină potențial periculos este înlocuirea altor grupe alimentare – precum proteinele, carbohidrații și grăsimile – cu alimente dense în fibre, suplimente sau pulberi. Aici apare riscul ca beneficiile creșterii aportului de fibre să fie anulate de dezechilibrele alimentare, mai ales în lipsa unor studii solide, pe termen lung, la oameni, privind consumul zilnic de peste 40 g de fibre. (Unii susținători ai „fibremaxxing” recomandă între 50 și 100 g pe zi.) Un consum prea mare de fibre, introdus prea rapid – mai ales fără un aport adecvat de apă – poate duce la balonare, crampe și constipație. De asemenea, poate provoca acumularea de gaze care pot ieși în cele mai nepotrivite momente, cum ar fi în drum spre serviciu. Ce riscuri apar din cauza excesului de fibre Nu faceți exces de fibre. sursa foto pexels.com O creștere bruscă a aportului de fibre sau consumul exagerat pot interfera și cu absorbția unor micronutrienți esențiali, precum fierul (care susține funcționarea normală a organismului), dar și cu absorbția macronutrienților, necesari pentru energie, refacere și adaptare. Totuși, este important de reținut că includerea unei cantități mai mari de fibre în alimentație aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Fibrele susțin un sistem digestiv sănătos prin stimularea tranzitului intestinal și reduc riscul apariției bolilor inflamatorii intestinale. Fibrele solubile ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge prin încetinirea absorbției glucozei, fiind deosebit de utile pentru persoanele cu risc de diabet de tip 2. Ele scad și colesterolul LDL („rău”), reducând riscul bolilor cardiovasculare. Fibrele oferă și o senzație de sațietate prelungită, contribuind la menținerea unei greutăți sănătoase și la controlul apetitului. Aceste efecte sunt bine documentate. Fibrele ajută în lupta cu cancerul În plus, o dietă bogată în fibre a fost asociată cu un risc mai scăzut de anumite tipuri de cancer, în special cancerul de colon, deoarece fibrele ajută la eliminarea eficientă a toxinelor din organism. O creștere treptată a aportului de fibre, până la nivelurile recomandate, printr-o dietă variată și echilibrată, poate aduce reale beneficii pentru sănătate. Având în vedere toate aceste dovezi, este clar că mulți dintre noi am putea beneficia de pe urma unui aport mai mare de fibre – dar cu moderație. Până vom avea mai multe informații, cel mai sigur este să ne menținem consumul de fibre în limitele recomandate și să le obținem din surse naturale, nu din suplimente sau pulberi. Fibrele sunt vitale, dar mai mult nu înseamnă întotdeauna mai bine. Evită trendurile de pe rețelele sociale și urmărește echilibrul: cereale integrale, legume, nuci și semințe. Intestinul tău – și colegii de autobuz – îți vor mulțumi. Citește și: Fibrele pot scădea nivelul de colesterol din sânge Distribuie articolul pe: