Ironia sortii facea sa aud melodia asta de fiecare data cand ma intorceam acasa dupa nopti lasate cu betii crunte. Credeti-ma pe cuvant, Puya stie el ce stie daca a cantat despre asta. Probabil vorbea din experienta, ca doar sfaturi ca astea nu dai doar pentru ca ai brusc probleme existentiale. Mi-am testat des rezistenta la bautura in timpul chefurilor din facultate. Tinute intr-un garaj din Dristor, departe de ochi iscoditori si reci de parinti chefurile aveau doua ingrediente : bautura si muzica. De acolo toate se impleteau cum se nimerea, si deseori se nimerea bine. Mai un flirt, mai un dans, mai o maslina, mai o atentie si continutul paharelor aluneca pe gatlej din inertie. Cand incepi cu un shot de tequila pe care il stingi repede cu bere si imediat dupa, torni martini – actiune repetata de mai multe ori pe seara si nu neaparat in aceeasi ordine, te vei uri a doua zi dimineata. Uneori simti si mai repede bautura urcata la cap. In cazul meu reactia e aceeasi.Gradul de familiarizare cu senzatia de vertij nu o face cu nimic mai simpatica. Imediat ce-mi cade capul pe perna incep sa ametesc de parca as fi intrat pentru a treia oara consecutiv intr-o tilibomba din parcul de distractii. Si atunci incepe sa se invarta camera cu tot cu tablourile de pe pereti. Nici nu mai vreau sa imi amintesc de durerile de cap de a doua zi. Mahmureala ar trebui interzisa prin lege, atat de neplacuta e la casa omului. Cum noaptea ideala de Revelion nu implica 3 litri de apa si nici pic de alcool, se impun niste masuri serioase. Incepe actiunea “Fentarea mahmurelii”. Se stie din popor ca dupa o noapte de betie zeama de varza sau cioba de burta au cel mai puternic efect in combaterea mahmurelii. Eu am testat cu success si supa de legume, cafea si sucurile natural. Indicat ar fi sa le aveti la indemana, altfel veti suporta ingrozitoare dureri de cap pana in timpul si pana la finalul prepararii. [next]Amestecurile de bauturi facute in lipsa unor cunostinte solide de bartending va ridica alcoolul la cap si puteti spune adio serii. Desi mi se pare redundant, e essential sa reamintesc faptul ca nu trebuie sa puneti pic de alcool in gura pe stomacul gol. Consecintele pot fi fatale. Ce mai, riscati sa pierdeti toata petrecerea si sa va consolati cu amintirile altora. Alt truc este sa alegeti un anume tip de bautura careia sa ii ramaneti fidel intreaga noapte. De exemplu Vodka, la cele multe zeci de grade pe care le are are cele mai putine sanse sa va faca mahmuri a doua zi dimineata. Whisky-ul in schimb va ridica alcoolemia in doar o ora de la momentul consumului si durerile de cap sunt pe masura. Daca sunteti bautori de vin trebuie sa stiti ca vinul rosu provoaca o mahmureala mai grea decat cel alb, care nu sensibilizeaza decat dintii. In fine berea noastra cea de toate zilele, consumata in exces, se pare ca nu atrage pe capul nostru o mahmureala care sa ne faca sa ne dorim sa nu ne fi nascut. In speranta ca veti gasi util ghidul de mai sus, va consider pregatiti pentru Petrecerea de Craciun, Revelion si iesirile din cluburi intre cele doua evenimente.