Dependenta de mancare

|Otilia Ignat |
Dependenta de mancare

Dependenta de mancare este o problema reala, nu este un moft. De multe ori aceasta se disimuleaza in dependenta fata de ciocolata sau dulciuri si este tradata de afirmatii de genul: "nu pot fara inghetata!". O autoanaliza este necesara si utila, pentru ca recunoasterea problemei este primul pas spre rezolvarea ei. Se poate spune despre dependenta de mancare ca este o boala contagioasa, ca si obezitatea.

       

Dependenta de mancare este tradata de cateva obiceiuri. Daca te recunosti in toate acestea, cea mai buna cale este sa apalezi la un nutritionist si la medic, pentru ca dependenta de mancare iti poate pune in pericol sanatatea.

Te gandesti tot timpul la mancare. Se poate intampla ca atunci cand esti la serviciu, in loc sa te concentrezi asupra muncii tale, sa te gandesti la ce vei manca in pauza de pranz sau la faptul ca nu ai din ce sa pregatesti cina. Daca mancarea interfereaza cu munca, familia si, in general, este o problema la care te gandesti este un semn al dependentei fata de mancare.

Vrei sa te opresti dar nu poti. Daca odata ce te-ai asezat la masa pur si simplu simti ca nu te mai poti opri din mancat si daca te scoli de la masa cu burta foarte plina, dar iti recunosti ca ai mancat prea mult, iar acest lucru ti se intampla in mod frecvent, atunci este foarte posibil sa suferi de dependenta de mancare. Nu trata problema ca pe o gluma. 

Mananci in secret. Daca te feresti atunci cand mananci si iti este rusine ca familia sa afle despre obiceiurile tale alimentare, trebuie sa iti pui un mare semn de intrebare. Verifica daca, dupa ce ai terminat de mancat, ai un sentiment de vinovatie. Daca da, dependenta de mancare a facut din tine o victima. 

Mananci mereu mai mult decat ai nevoie. Daca la aceasta adaugi si necesitatea folosirii de laxative sau alte pastile pentru a scapa de senzatia de plin, atunci ai inca un semn al dependentei de mancare.

Mananci cand nu iti este foame, ca sa faci fata unei stari sufletesti proaste, pentru ca esti stresata sau plictisita si singurul lucru care iti face bine este sa rontai ceva? Daca ti se intampla ai o problema! De regula, in astfel de situatii de "inima albastra" sunt consumate alimente foarte bogate in calorii, pline de zahar sau sare, ele fiind cele care trimit semnale de multumire creierului, in compensatie pentru lipsa fericirii obtinute pe alte cai, scrie Shape.ro.

Dependenta de mancare este una din cauzele obezitatii, este cauza uneor dereglari metabolice grave – de la diabet, la boli cardiovasculare. Dependenta de mancare nu este un moft, nu este o toana, este o suferinta care trebuie sa te determine sa apelezi la ajutorul si sfaturile unui medic.

 

Distribuie articolul pe: