De ce unii oameni se îngrașă, iar alții nu? sursa foto pexels.com De ce unii oameni se îngrașă, iar alții nu. Cu toții am avut senzația că unii oameni sunt „norocoși” și pot mânca aproape orice fără să ia în greutate sau să aibă probleme de sănătate, în timp ce alții se luptă să slăbească, indiferent de dieta pe care o urmează. Cercetări revoluționare desfășurate în Israel par să aducă primele răspunsuri la această întrebare – și, mai mult, sugerează că ne-am putea schimba reacțiile organismului la alimente! De ce unii oameni se îngrașă, iar alții nu? Dr. Saleyha Ahsan a călătorit în Israel pentru a participa la un studiu desfășurat la Institutul Weizmann din Rehovot, coordonat de prof. Eran Segal și dr. Eran Elinav. Au fost recrutați până acum aproape 1.000 de participanți. Fiecare a completat date detaliate despre sănătate și istoricul medical, apoi a trecut printr-un program de o săptămână în care s-a monitorizat modul în care glicemia lor reacționează la diverse alimente. Pe durata studiului: glicemia a fost monitorizată continuu cu un senzor subcutanat, somnul și nivelul de activitate au fost urmărite cu o brățară, participanții au folosit o aplicație pentru a înregistra starea de spirit, somnul, exercițiile fizice și tot ce mâncau, cântărind cu precizie porțiile. În plus, fiecare persoană a oferit o probă de scaun, pentru analiza microbiomului intestinal. Acesta este unic pentru fiecare individ – aproape ca o amprentă – dar, esențial, se poate modifica. Rezultatele studiului despre îngrășare Cercetări revoluționare sugerează că ne-am putea schimba reacțiile organismului la alimente. sursa foto pexels.com Cercetătorii au descoperit câteva concluzii surprinzătoare: 1. Reacțiile la alimente sunt extrem de individuale. Manualele de nutriție susțineau că alimente precum pâinea albă produc tuturor un „vârf glicemic” (periculos pentru sănătate și asociat cu diabetul de tip 2 și obezitatea), în timp ce orezul integral are un efect mai blând. Cu toate acestea, datele colectate de la 1.000 de persoane arată că reacțiile variază mult de la individ la individ. 2. Microbiomul intestinal joacă un rol esențial. Echipa a reușit să creeze un algoritm care, pe baza compoziției bacteriilor intestinale ale unei persoane, poate prezice cum îi va reacționa glicemia la diferite alimente. Testele au confirmat că algoritmul poate indica „alimente bune” și „alimente rele” pentru fiecare individ în parte. 3. Dieta personalizată poate schimba microbiomul. Într-un experiment, 25 de participanți au urmat timp de o săptămână o dietă „bună” (aleasă de algoritm) și apoi o dietă „rea”, fără să știe care e care. Glicemia lor a reacționat exact cum prezisese algoritmul, iar compoziția microbiomului s-a modificat după doar o săptămână – în direcții considerate benefice. Rezultatele la studiu ale lui Saleyha Microbiomul intestinal este unic pentru oameni și foarte important pentru slăbit. sursa foto pexels.com Pentru Saleyha, alimentele bune pentru glicemie au inclus: avocado croissant iaurt cu granola banane și nuci omletă ciocolată înghețată și cola Alimentele care i-au crescut glicemia au fost: strugurii cerealele cu lapte pizza pastele supa de roșii sandwich cu pui (pe pâine integrală) sucul de portocale și sushi Rezultatele au fost complet diferite pentru o altă participantă, Leila, de aceeași vârstă și sex, care a avut reacții opuse pentru pizza, paste, iaurt cu granola, croissant și chiar pâine albă. După două săptămâni de dietă personalizată, microbiomul lui Saleyha s-a modificat, iar unele schimbări au fost asociate cu o compoziție mai sănătoasă a florei intestinale. Viitorul nutriției personalizate Cercetătorii speră ca, pe viitor, oamenii să primească o listă de alimente benefice corpului în baza unei analize a microbiomului. sursa foto pexels.com Prof. Segal și dr. Elinav speră ca, în viitor, aceste teste să fie disponibile la scară largă: oamenii să poată trimite prin poștă o probă de scaun și să primească o listă personalizată cu alimentele care le mențin glicemia stabilă și pe cele de evitat. Desigur, aceste recomandări trebuie integrate într-o dietă echilibrată – faptul că ciocolata este „bună” pentru tine nu înseamnă că poți trăi doar cu ea, potrivit bbc.co.uk. Avantajul este că dietele personalizate includ de obicei alimente pe care persoana le apreciază, ceea ce le face mai ușor de urmat decât dietele restrictive clasice. Cercetătorii studiază acum și efectele pe termen lung ale acestor diete asupra microbiomului, cu speranța că, odată ce acesta se modifică în direcția dorită, dieta ar putea fi ajustată sau relaxată. Citește și: Sunt probioticele cu adevărat bune pentru sănătate? Distribuie articolul pe: