De ce migrena te face să poftești la suc și cartofi prăjiți. sursa foto pexels De ce migrena te-ar putea face să poftești la un Coca-Cola mare și cartofi prăjiți? Fie că este vorba de una sau două cafele pentru a ne porni dimineața sau de o tabletă de ciocolată după o zi stresantă, mulți dintre noi ne automedicăm atunci când suntem obosiți, stresați sau triști. Dar când avem o durere de cap, majoritatea ne îndreptăm direct către analgezice. În ultima vreme, însă, un „truc” devenit viral circulă tot mai mult: o cola mare și niște cartofi prăjiți ar putea opri o migrenă din fașă. Și, ciudat sau nu, nu este chiar o prostie. Migrena te face să poftești la suc și cartofi prăjiți? Cofeina acționează asupra vaselor de sânge. sursa foto pexels.com Cofeina din Coca-Cola acționează ca un vasoconstrictor, adică determină îngustarea vaselor de sânge. Acest lucru ajută la contracararea dilatării vaselor de sânge care apare în timpul unei migrene – un factor-cheie declanșator al durerii. Când vasele se dilată, ele pot apăsa și activa nervii sensibili la durere din apropiere, în special cei din sistemul trigeminal, care transmite informații senzoriale despre atingere, durere și temperatură de la cap și față către creier, ducând la acea durere pulsatilă caracteristică. De aceea, cofeina este adesea inclusă în medicamentele pentru dureri de cap eliberate fără rețetă. Între timp, zahărul și sarea din Coca-Cola și cartofii prăjiți pot ajuta la restabilirea echilibrului glicemiei și al electroliților, ambele putând fi afectate în timpul unui atac de migrenă. Dar, pentru a înțelege cu adevărat de ce această combinație ar putea funcționa, trebuie să analizăm ce se întâmplă de fapt în timpul unei migrene. Cele patru faze ale migrenei Migrenele au patru faze. sursa foto pexels.com Migrenele pot fi declanșate de o gamă largă de factori: schimbări hormonale, stres, mese sărite, anumite alimente, chiar și modificări ale vremii sau suprastimulare vizuală. Dar, odată începută, migrena urmează un traseu specific care o face diferită de alte tipuri de dureri de cap. O migrenă nu este o simplă durere de cap. Este o experiență care implică întregul corp, cu patru faze distincte – două dintre ele apărând chiar înainte ca durerea să înceapă. Asta înseamnă că există o fereastră de timp în care putem opri episodul înainte să se agraveze, iar mulți migrenoși (persoane care suferă de migrene) deja se automedichează în acest stadiu. 1. Prodromul Prodromul este prima fază, care poate începe cu ore sau chiar zile înainte de durerea propriu-zisă. S-ar putea să te simți obosit, iritabil sau într-o dispoziție neobișnuit de proastă. Majoritatea persoanelor care suferă de migrene nu recunosc această fază, deși este cel mai bun moment pentru a interveni. În timpul prodromului, oamenii simt adesea pofte pentru anumite lucruri. Mulți migrenoși raportează că încep să ofteze mai des (căscatul reglează dopamina), sau caută îmbrățișări și afecțiune (care stimulează serotonina). Alții beau apă foarte rece pentru a calma sistemul nervos autonom. Iar unii aleg o cola mare și cartofi prăjiți. Aceste reacții nu sunt întâmplătoare. Toate sunt încercări inconștiente de a reechilibra sistemele neurologice care o iau razna în timpul unei migrene. Dereglările serotoninei, dopaminei și ale sistemului nervos sunt factori cunoscuți în apariția migrenelor. Și aici intervine, poate, cel mai popular „truc” anti-migrenă: ciocolata. Deși uneori este considerată un factor declanșator, ciocolata este bogată în compuși care cresc nivelul de serotonină. Cum un nivel scăzut de serotonină este un factor bine cunoscut în apariția migrenei, pofta de ciocolată ar putea fi modul în care creierul încearcă să corecteze un dezechilibru chimic. Pentru unele persoane, un pic de ciocolată în faza de început poate preveni declanșarea unui atac. 2. Aura Cola și cartofi pot ameliora o migrenă. sursa foto pexles.com Aura apare după faza de prodrom și este momentul în care unele persoane experimentează tulburări vizuale precum lumini intermitente sau senzații ciudate ca furnicături. Aproximativ 80% dintre cei care suferă de migrene nu trec prin faza de aură, dar aceleași schimbări ondulatorii au loc în creierul lor. Simptomele provin dintr-o explozie de activitate electrică în creier care este ulterior suprimată, ceea ce modifică fluxul sangvin și determină constricția vaselor. Dacă o persoană percepe sau nu aceste efecte depinde de structura și sensibilitatea cortexului cerebral. Creierul se bazează pe un aport constant de sânge pentru nutrienți și oxigen – dar contactul direct cu sângele este toxic pentru țesutul cerebral. De aceea există bariera hemato-encefalică, un filtru care protejează celulele creierului. 3. Durerea Durerea vine apoi. Corpul tratează cu seriozitate modificările vasculare din creier, iar durerea de cap este modul prin care ne avertizează că ceva ar putea fi în neregulă. Orice întrerupere a fluxului sangvin – prea puțin sau prea mult – poate fi periculoasă. Un vas blocat poate duce la un accident vascular ischemic, iar unul spart la un AVC hemoragic. Serotonina dată de alimente ajută la combaterea migrenelor. sursa foto pexels.com Faza de durere începe când constricția anterioară a vaselor este urmată de o dilatare bruscă. Această lărgire rapidă activează receptorii durerii – și voilà: durerea pulsatilă tipică migrenei, care poate fi invalidantă. Pentru mulți dintre cei care suferă de migrene, odată ce durerea începe, mâncarea este ultimul lucru la care se gândesc. De aceea, mulți apelează la medicamente triptane, și nu la fast food, deoarece acestea reechilibrează serotonina și histamina (un alt reglator al fluxului sangvin) în timpul migrenei. 4. Postdromul Postdromul apare după ce durerea severă a trecut. Această „mahmureală” de migrenă este mai mult decât o simplă senzație de epuizare – este o fază distinctă a atacului migrenos. Cunoscută medical drept faza de postdrom, ea urmează până la 80% dintre migrene și poate aduce simptome surprinzător de asemănătoare unei mahmureli clasice: greață, oboseală, deshidratare, dureri musculare și „ceață mentală”. Pentru mulți, această fază persistentă poate fi la fel de deranjantă ca migrena în sine, iar recuperarea devine un proces lung și epuizant. Trecerea prin toate cele patru faze ale unei migrene poate dura zile sau chiar săptămâni. Cunoașterea înseamnă prevenție Vezi această postare pe Instagram O postare distribuită de Jessica Lowe, MD (@doctorbrainbarbie) Totuși, prevenția e mai bună decât tratamentul, iar recunoașterea semnelor timpurii ale unei migrene și reacția prin metode care susțin neurobiologia creierului pot face o diferență uriașă. Migrenele sunt complexe, personale și enervant de imprevizibile. Dar cunoașterea înseamnă putere. Și deși nicio soluție nu funcționează pentru toți, recunoașterea fazei de prodrom și sprijinirea sistemului nervos înainte de apariția durerii ar putea fi cea mai bună șansă de a preveni un atac. Fie că e vorba de recunoașterea poftei de ciocolată ca un semnal biologic, sorbirea unui pahar cu apă rece, primirea unei îmbrățișări sau, da – chiar alegerea unui cola mare și cartofi prăjiți – aceste mici intervenții își au rădăcinile în știința creierului. Ele reflectă eforturile corpului nostru de a se proteja, potrivit theconversation.com. Dezvoltarea unor tratamente personale bazate pe modul în care reacționează creierul tău te poate ajuta să fii mereu cu un pas înaintea durerii. Citește și: Afecțiunea pe care căldura o declanșează. Avertisment emis de un medic Distribuie articolul pe: