De ce am colesterolul tot ridicat?

|Andreea Nicole |
De ce am colesterolul tot ridicat?

De ce am colesterolul tot ridicat? sursa foto freepik.com

De ce am colesterolul tot ridicat? Mănânci sănătos, faci mișcare și iei chiar și medicamente, dar colesterolul tău tot rămâne prea mare? Este posibil ca vinovați mai „ascunși” să stea în spatele acestei situații. Iată câțiva dintre ei:

De ce am colesterolul tot ridicat?

1. Ai moștenit problema

Da, colesterolul se poate moșteni. sursa foto freepik.com
Da, colesterolul se poate moșteni. sursa foto freepik.com

Aproximativ 1 din 200 de adulți din SUA are o afecțiune numită hipercolesterolemie familială (FH). Este o tulburare genetică moștenită de la unul sau ambii părinți, care împiedică organismul să proceseze colesterolul corespunzător.

Dacă ai FH, te-ai născut cu ea. Înseamnă că ai avut încă de la început un nivel crescut de LDL („colesterolul rău”), care a continuat să crească în timp. Simptomele pot apărea abia la vârsta adultă.

Pentru că organismul nu poate elimina eficient colesterolul, acesta se acumulează în artere, îngreunând circulația sângelui și rigidizând pereții arteriali. În timp, acest lucru duce la boli cardiovasculare. De fapt, persoanele cu FH au un risc de 20 de ori mai mare de a face boli de inimă decât cele fără această afecțiune.

Colesterolul se poate depune și în alte părți ale corpului:

  • Piele: apar pete pe mâini, coate, genunchi sau în jurul ochilor
  • Tendoane: tendonul lui Ahile sau cele din mâini pot deveni mai groase
  • Ochi: se poate forma un inel alb sau gri în jurul irisului

Deși FH face mai dificil controlul colesterolului, există tratamente eficiente, precum:

  • Statine – blochează o substanță de care ficatul are nevoie pentru a produce colesterol
  • Ezetimib (Zetia) – reduce absorbția colesterolului din alimente
  • Inhibitori PCSK9 – ajută ficatul să absoarbă mai mult LDL din sânge

În cazuri grave, poate fi necesar un tratament de filtrare a colesterolului din sânge sau chiar transplant de ficat.

2. Mănânci grăsimi „ascunse”

Nu citești corect lista ingredientelor. sursa foto freepik.com
Nu citești corect lista ingredientelor. sursa foto freepik.com

Alimentele etichetate „fără colesterol” pot părea sigure, dar tot trebuie să urmărești grăsimile saturate și trans. Verifică nivelurile de grăsimi și calorii per porție. Asociația Americană a Inimii recomandă ca grăsimile saturate să reprezinte sub 6% din totalul caloriilor zilnice.

Limitează:

  • Carnea roșie sau procesată
  • Lactatele integrale
  • Alimentele prăjite sau pline de zahăr și sare

Alege în schimb:

  • Lapte degresat și lactate fără grăsimi
  • Fructe și legume
  • Cereale integrale
  • Carne de pasăre
  • Pește
  • Nuci
  • Uleiuri vegetale netropicale (ex. ulei de rapiță, floarea-soarelui)

3. Exercițiul fizic are nevoie de ajustări

Este important să te lași de fumat dacă ai colesterol. sursa foto freepik.com
ENu faci destulă mișcare. sursa foto freepik.com

Analizează-ți rutina de mișcare: faci suficientă activitate fizică, constant? Alege exerciții care antrenează mai multe grupe musculare și îți pun inima în mișcare timp de cel puțin 30 de minute, 5-7 zile pe săptămână.

Exemple de exerciții bune pentru scăderea colesterolului:

  • Mers alert
  • Ciclism
  • Înot
  • Yoga

4. Medicamentele tale pot influența

Verifică împreună cu medicul dacă medicamentele pe care le iei (pentru orice afecțiune) îți pot crește colesterolul. Unele tratamente pentru:

  • Astm
  • Artrită reumatoidă
  • Tulburări ale țesutului conjunctiv
  • Acnee (retinoizi cu vitamina A)
  • Contraceptive cu progestin

… pot duce la creșterea colesterolului.

De asemenea, sucul de grapefruit poate interfera cu metabolizarea statinelor – cere sfatul medicului dacă obișnuiești să îl consumi.

5. Colesterolul tot ridicat? Fumezi în continuare

Este important să te lași de fumat dacă ai colesterol. sursa foto freepik.com
Este important să te lași de fumat dacă ai colesterol. sursa foto freepik.com

Fumul de țigară conține mii de substanțe chimice care afectează vasele de sânge și cresc colesterolul. O substanță numită acroleină blochează HDL („colesterolul bun”) să transporte colesterolul spre ficat, unde acesta este transformat în deșeuri și eliminat din organism. Astfel, colesterolul se acumulează, ducând la îngustarea arterelor (ateroscleroză).

Chiar dacă faci totul „ca la carte”, există factori ascunși – genetici, alimentari sau de stil de viață – care pot menține colesterolul ridicat. Consultă un medic specialist pentru evaluări suplimentare și un plan personalizat, potrivit webmd.com.

Citește și: Cum pot să-ți scazi colesterolul: suplimente, psylliumul sau probioticele?

Distribuie articolul pe: