Cum sa nu te mai trezesti extenuata dimineata

|Oana Racheleanu |
Cum sa nu te mai trezesti extenuata dimineata

Te trezesti des dimineata cu senzatia ca ai mai fi dormit macar 3 ore? Te simti ca si cum ai fi calcat de tanc desi te-ai bagat in pat cu 8 ore in urma? Chiar daca nu esti neaparat o persoana matinala, ar trebui sa ai mai multa energie dimineata. 

Pe langa faptul ca poti face o groaza de gafe, e clar ca n-o sa fii la randamentul tau maxim astazi. Iata ce gresesti de te trezesti extenuata a doua zi si ce poti face, in schimb. 
 
In camera ta e ca-n pestera, chiar si dupa ce rasare soarele 
 
Este indicat sa tragi draperiile astfel incat sa nu te deranjele iluminatul stradal, dar daca si atunci cand rasare soarele la tine este tot intuneric bezna, ritmul tau circadian nu stie cand sa anunte organismul ca e timpul sa se trezeasca. Cauta-ti niste draperii mai subtiri care sa blocheze lumina din strada, dar nu si pe cea a soarelui. 
 
 
Daca iti setezi alarma de la telefon astfel incat sa ai timp sa apesi butonul snooze de 8 ori si sa dormi mai mult, mai rau iti faci. Somnul ala dintre snooze-uri nu este un semn de calitate si are sens de ce te trezesti atat de obosita. Fa-ti o favoare si seteaza alarma telefonului mai tarziu, dar imediat ce a sunat, sari direct din pat. 
 
Porti noaptea haine stramte 
 
Poate ca asa ti se pare sexy (desi partenerul tau o sa doarma dus, in pijamale) sau poate crezi a sunt foarte comode, dar colantii si bluzele stramte iti fac mai mult rau. Mai exact, strag pielea si preseaza articulatiile, iar organismul trebuie sa depuna mai mult efort sa distribuie oxigen in tot corpul. Din cauza pantalonilor stramti poti sa ai dureri ale anumitor nervi de la picioare, dureri de stomac si hernie. 
 

 
 
Ai fi surprins, dar aceasta chiar te afecteaza. Pentru ca iti privezi organismul de lichide in timpul zilei, organismul tau este mult mai solicitat in timpul zilei pentru ca viteza sangelui scade, ceea ce influenteaza si oxigenarea tesuturilor. De obicei, insomnia cauzata de deshidratare este insotita si de buze, piele si gura uscate, respiratie urat mirositoare si sete accentuata. 
 
Deficit de fier si vitamina D 
 
Deficitul de fier provoaca anemie si oboseala, iar deficitul de vitamina D inseamna dureri musculare. Astfel de carente se detecteaza prin prezenta oboselii matinale, a crampelor nocturne sau matinale, mai ales la nivelul membrelor si a zonei lombare.
 
Prea mult vin sau prea multa cofeina inainte de culcare
 
Un pahar de vin are o multime de beneficii, printre care reducerea sanselor de stop cardiac, insa daca paharul tau (care uneori se transforma in "paharele") isi gaseste loc in programul tau fix inainte de culcare, chiar ca te vei trezi mai obosit decat te-ai culcat. Nu te lasa pacalit de faptul ca adormi foarte repede, caci nu este un somn de calitate. Cofeina are cu totul alta poveste, caci nu te lasa sa dormi deloc. Concluzia stii care e: evita cafeaua si vinul cu ceva timp inainte de culcare. 
 
Te bagi in pat ingrijorat 
 
E de inteles daca esti ingrijorat cand urmeaza sa ai o sedinta dificila a doua zi, la prima ora, sau daca incerci sa gasesti solutii pentru o problema financiara, doar ca acest bagaj n-o sa te ajute sub nicio forma sa dormi bine. Testeaza mai multe variante care te-ar relaxa: meditatie, scris intr-un jurnal, discutii cu cel mai bun prieten sau chiar cateva pozitii de yoga
 
Foto: Hepta

Distribuie articolul pe: