Cum să alegi ceapa potrivită pentru fiecare rețetă. sursa foto pexels.com Cum să alegi ceapă potrivită pentru fiecare rețetă? Leguma aceasta este una dintre cele mai utilizate ingrediente din cămara unei gospodării. Deși toate tipurile de ceapă fac parte din familia allium, nu toate soiurile sunt la fel. Fiecare are diferențe subtile – sau chiar semnificative – în ceea ce privește aspectul și gustul. Unele sunt excelente crude, altele sunt ideale pentru murături, iar multe își ating potențialul maxim când sunt gătite. Cum să alegi ceapa potrivită Iată cum le poți diferenția: Ceapa galbenă Este cea mai versatilă alegere pentru sotat, fiert lent sau caramelizat. Eu folosesc ceapă galbenă în aproape orice fel de mâncare care necesită gătirea cepei. Nu este genul de ceapă pe care ai vrea s-o mănânci crudă, pentru că este crescută în sol bogat în sulf și are un gust înțepător. Are coaja aurie și interiorul albicios. Se găsește ușor, are un preț accesibil și poate înlocui ceapa spaniolă. Este delicioasă coaptă, amestecată în orez prăjit sau gătită lent într-o tocană de vită. Ceapa roșie Ceapa roșie este aromată și poate fi consumată crudă. sursa foto pexels.com Dacă cepele ar defila pe podium, ceapa roșie ar fi vedeta spectacolului. Are un gust mai puternic decât cea galbenă, dar este mai crocantă și mai plăcută când e consumată crudă. E perfectă în salate și ceviche, ca topping crocant pentru papdi chaat sau sos de brânză cu ardei iute, ușor friptă pentru frigărui vegetariene sau murată într-o soluție simplă de oțet (care îi intensifică nuanța într-un magenta vibrant). Este și una dintre cele mai dulci varietăți, mai ales când e coaptă, friptă sau transformată într-o pastă caramelizată. Dacă nu ai ceapă roșie, poți folosi șalotă. Ceapa albă Ador ceapa albă. Este atât de versatilă, încât a devenit indispensabilă pentru mine (obsesiv, chiar?). Nu sunt singura – bucătăriile din întreaga lume o folosesc frecvent. Are o aromă ușoară, dar complexă, care merge bine crudă în sosuri pentru burgeri sau gătită în curry de pui. Este folosită adesea în preparate mexicane precum guacamole, salsa sau huevos rancheros. Varietatea aceasta vine într-o gamă de dimensiuni, de la mică la foarte mare. Ceapa spaniolă Ceapa spaniolă este și ea sănătoasă. sursa foto pexels.com Este deseori confundată cu cea galbenă – și invers. De fapt, este un tip de ceapă galbenă, dar nu identică. Este cultivată în sol cu un conținut mai scăzut de sulf, ceea ce îi oferă un gust mai blând decât ceapa galbenă. Are coaja aurie și interiorul albicios, dar de obicei este mai mare decât „verișoara” sa galbenă și poate fi folosită în mod interschimbabil. Ceapa dulce Printre cele mai populare tipuri se numără Walla Walla, Maui, Texas Sweet și Vidalia. Ceapa Vidalia – cea autentică – trebuie să provină din statul Georgia, SUA. Este ușor de recunoscut prin forma rotundă, turtită și coaja ușor aurie. De fapt, majoritatea ceapelor dulci sunt mai deschise la culoare decât cele galbene. Strălucesc cu adevărat când sunt consumate crude: adaugă felii într-o salată de pepene roșu, combină-le cu un dressing de iaurt într-o salată de castraveți sau folosește petalele ca „chipsuri” pentru humus cu usturoi, în loc de lipie. Șalota Șarlota este și ea o ceapă versatilă. sursa foto pexels.com Șalotele au un univers propriu (au fost clasificate ca specie separată de ceapă până în 2010). Cresc în ciorchini, asemănător cu usturoiul, și au un aspect delicat. Sunt de culoare violet-deschis la exterior și au o aromă subtilă față de ceapa clasică. Sunt excelente tocate fin în vinegrete, prăjite cu ghimbir și usturoi și adăugate într-un curry cu lapte de cocos, sau prăjite crocant pentru a fi folosite drept topping parfumat pentru orice preparat. Ceapa verde Ceapa verde este o tulpină subțire, lungă și nu trebuie folosită ca înlocuitor pentru ceapa galbenă, albă, roșie sau dulce. Se vinde în legături și este consumată în general crudă. În rețete, partea verde este folosită de obicei pentru decor, iar partea albă pentru gătit. Partea verde are o aromă mai blândă și este perfectă pentru salate, supe, umpluturi de colțunași sau clătite chinezești cu ceapă. Se recomandă spălarea temeinică înainte de folosire. Prazul Prazul este o ceapă „nobilă”. sursa foto pexels.com Prazul este considerat de mulți un soi nobil de ceapă. Se vinde în legături de 2-3 tulpini și, de obicei, are un preț mai ridicat. Capătul verde fibros este necomestibil, dar perfect pentru supe. Partea albă devine fragedă dacă este sotată sau fiartă lent. Asemenea cepei verzi, prazul ascunde mult pământ în frunzele sale, așa că trebuie spălat bine. Sunt toate tipurile de ceapă interschimbabile? Până la un punct, da. Sunt toate membre ale aceleiași specii – dar, la fel ca oamenii, fiecare tip de ceapă are propriile calități. Gustul și textura diferă și pot influența rezultatul final al unei rețete. În caz de urgență, poți înlocui un tip cu altul, fără ca mâncarea să fie compromisă complet, potrivit delish.com. Alte rude ale cepei Ceapa are mai multe rude și trebuie păstrată în medii uscate. sursa foto pexels.com Rudele cepei cultivate includ usturoiul, chives (ceapa de tuns) și ceapa perlată (pearl onions). Ceapa perlată aparține unei specii complet diferite – Allium ampeloprasum – care mai include și usturoiul-elefant și prazul. De regulă, se găsește în supermarket la congelator, deja curățată și pregătită. Are un gust foarte blând, fiind ideală pentru gustări, dar și pentru legume coapte, stir-fry sau tocane. Dacă ai norocul să o găsești proaspătă, este excelentă pentru gustări de tip bloomin’ onion. Sfaturi pentru păstrarea cepei Alege cepe cu coajă netedă, sănătoasă, fără pete moi. Păstreaz-o într-un loc răcoros și uscat, într-o pungă de hârtie neînchisă sau într-un coș. După ce ai tăiat-o, curăț-o complet, pune-o într-un recipient etanș și păstreaz-o la frigider. Ideal ar fi s-o consumi în termen de 7 zile. Citește și: Ceapa verde are beneficii numeroase pentru sănătatea ta. Ce conține Distribuie articolul pe: