Analizele de laborator au confirmat contaminarea cu E-coli, o bacterie ce poate provoca infecții digestive grave, în special în cazul copiilor și persoanelor cu sistem imunitar slăbit Alertă alimentară de amploare în România! Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a depistat prezența bacteriei periculoase E-coli în carne de porc și, surprinzător, și urme de carne de pui în conserve etichetate ca fiind de porc și vită. Descoperirea a avut loc în urma unor controale efectuate în mai multe magazine și unități de procesare din țară. Avertisment pentru românii care cumpără carne de porc la conservă Potrivit ANPC, suspiciunile au apărut în timpul verificărilor de rutină privind etichetarea corectă a produselor și siguranța alimentară. Analizele de laborator au confirmat contaminarea cu E-coli, o bacterie ce poate provoca infecții digestive grave, în special în cazul copiilor și persoanelor cu sistem imunitar slăbit. Mai mult, identificarea cărnii de pui în conserve care ar fi trebuit să conțină doar porc și vită ridică suspiciuni serioase de fraudă alimentară. Citește și: Alertă alimentară în magazine. Un produs extrem de popular a fost retras de la rafturi Controalele s-au desfășurat în mai multe județe, iar produsele contaminate au fost retrase de urgență de pe rafturi. ANPC continuă investigațiile pentru a stabili sursa exactă a contaminării și pentru a lua măsuri împotriva operatorilor economici responsabili. Autoritățile recomandă consumatorilor să verifice cu atenție etichetele și să evite produsele provenite din loturile suspecte. Bacteria E-coli în carnea tocată de porc Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au identificat bacteria E-coli în carnea tocată de porc procesată de firma Zena SRL, cu sediul în Domnești, Ilfov. Descoperirea a fost făcută în timpul unui control efectuat în data de 15 mai, vizând respectarea normelor de siguranță alimentară. Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au identificat bacteria E-coli în carnea tocată de porc procesată de firma Zena SR În cadrul verificărilor, inspectorii ANPC au prelevat probe atât din materia primă utilizată, cât și din produsele finite – mai exact, conserve din carne de porc și vită. Testele de laborator au confirmat prezența bacteriei E-coli, o amenințare serioasă pentru sănătatea consumatorilor. În plus, s-a constatat o gravă abatere de la etichetarea corectă: în aceste conserve, care ar fi trebuit să conțină doar porc și vită, a fost găsită carne de pasăre, deși acest ingredient nu era menționat pe etichetă. Citește și: Localurile în care Piedone nu ar mânca niciodată. Care este motivul VIDEO În urma neregulilor constatate, ANPC a decis oprirea definitivă de la comercializare a loturilor de carne și conserve afectate. Autoritatea a transmis că acțiunile de control vor continua pentru a preveni astfel de practici care pun în pericol sănătatea publică și înșală încrederea consumatorilor. În urma neregulilor constatate, ANPC a decis oprirea definitivă de la comercializare a loturilor de carne și conserve afectate „Din raportul emis de laboratorul de expertiză s-a concluzionat că materia primă (carne tocată de porc) prezintă bacteria E-coli care este generată de lipsa igienei din spaţiul de producţie. În ceea ce priveşte, etichetarea produselor finite (conserve din carne porc şi vită) s-a constatat că operatorul nu informează corect consumatorii privind lista de ingrediente folosite, deoarece s-a depistat prezenţa cărnii de pasăre în ambele tipuri de conserve comercializate. Pe niciuna dintre etichete nu se menţiona prezenţa cărnii de pasăre în compoziţie”, au precizat comisarii ANPC. Cristian Popescu Piedone: Așa ceva nu are voie să ajungă în farfuriile oamenilor „Toate spațiile erau insalubre, nefiind igienizate în mod corespunzător, fiind depistate și insecte decedate în unele utilaje, cât și lădițele de transport erau neigienizate. Față de cele menționate, s-au aplicat 3 sancțiuni contravenționale în valoare de 50.000 de lei și s-a dispus ca măsură complementară oprirea temporară a activității până la o perioadă de 6 luni. S-au înaintat adrese către organele de control în domeniul siguranței alimentare. Așa ceva nu are voie să ajungă în farfuriile oamenilor. Nu putem tolera asemenea bătaie de joc față de consumatori”, a precizat Cristian Popescu Piedone, președintele ANPC. Distribuie articolul pe: