Consumul mai mare al acestor alimente ar putea reduce riscul de boli de inimă și diabet. sursa foto pexels.com Consumul mai mare al acestor alimente ar putea reduce riscul de boli de inimă și diabet. Aceste afecțiuni se numără printre principalele cauze de deces în SUA. Alegerea mai multor nuci, fructe, legume și cereale integrale ar putea ajuta la reducerea riscului unor afecțiuni considerate mortale. Cercetătorii au anunțat în această săptămână că persoanele care consumă mai mulți fitosteroli – compuși naturali prezenți în alimentele vegetale – își întârzie semnificativ apariția acestor boli. Mai mult, consumul crescut de fitosteroli a fost asociat cu reducerea inflamației, reglarea mai bună a insulinei și modificări ale microbiomului intestinal care pot contribui la un metabolism sănătos. Fitosterolii reduc riscul de boli de inimă și diabet Consumul ridicat de fructe și legume combate riscul de boli grave. sursa foto pexels.com Deși studiul nu a fost conceput pentru a demonstra o relație cauzală, cercetătorii spun că rezultatele susțin dovezile existente. În SUA, peste 700.000 de oameni mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, iar aproximativ 101.000 din cauza diabetului. „Rezultatele noastre sprijină recomandările nutriționale care încurajează o alimentație sănătoasă, bazată pe plante, bogată în legume, fructe, nuci și cereale integrale”, a declarat dr. Fenglei Wang, cercetător la Harvard T.H. Chan School of Public Health. „Aceste constatări pot ajuta oamenii să ia decizii alimentare mai informate.” Wang a prezentat aceste rezultate observaționale în cadrul conferinței anuale a American Society for Nutrition. Printre alimentele bogate în fitosteroli se numără: porumbul, migdalele, broccoli, bananele și pâinea integrală. Fitosterolii și colesterolul rău Optează pentru un consum ridicat de legume zilnic. sursa foto pexels.com Cercetări anterioare au arătat că fitosterolii pot contribui la scăderea colesterolului rău și pot reduce riscul de cancer. Totuși, cele mai multe studii clinice foloseau doze mari, dificil de obținut doar prin alimentație. Noul studiu este primul care demonstrează beneficiile într-o dietă obișnuită. Pentru a ajunge la aceste concluzii, Wang și colegii săi au analizat datele a peste 200.000 de adulți americani din trei studii longitudinale. Toți participanții erau cadre medicale, iar aproximativ 80% erau femei. Pe parcursul a 36 de ani, peste 20.000 au dezvoltat diabet de tip 2, iar aproape 16.000 au făcut boli de inimă. Răspunsurile participanților la chestionare privind frecvența alimentelor i-au ajutat pe cercetători să estimeze aportul individual de fitosteroli, inclusiv al celor trei tipuri principali: β-sitosterol, campesterol și stigmasterol. Cei cu cel mai mare consum aveau o alimentație zilnică ce includea în medie: 4–5 porții de legume 2–3 porții de fructe 2 porții de cereale integrale 0,5 porții de nuci Riscul de boli de inimă și diabet era scăzut la unii Ține bolile de inimă la distanță cu un consum ridicat de fructe. sursa foto pexles.com Acești participanți aveau un risc cu 9% mai mic de a dezvolta boli de inimă și un risc cu 8% mai mic de diabet de tip 2, comparativ cu cei din grupa cu cel mai mic aport de fitosteroli. Privind separat compușii, β-sitosterolul a avut aceleași efecte benefice. Nu la fel s-a întâmplat în cazul campesterolului și stigmasterolului. Cercetătorii au analizat și probe de sânge de la peste 11.000 de persoane, urmărind metaboliți – produși rezultați din metabolism – și alți biomarkeri metabolici de la peste 40.000 de participanți. Fitosterolii, în special β-sitosterolul, erau asociați cu markeri metabolici favorabili, relevanți pentru diabet și afecțiuni cardiovasculare. „Rezultatele noastre sugerează implicarea activității insulinei, a inflamației și a metabolismului unor metaboliți asociați cu diabetul și bolile de inimă”, a spus Wang. „Aceste date sugerează că fitosterolii ar putea reduce riscul prin ameliorarea rezistenței la insulină și inflamației.” Fitosterolii, buni și pentru microbion Cerealele și nucile sunt la fel de importante. sursa foto pexels.com Într-un subgrup de 465 de participanți, a fost analizat și microbiomul intestinal – trilioanele de microorganisme din intestin, potrivit independent.co.uk. S-au identificat mai multe specii microbiene și enzime asociate cu un aport crescut de fitosteroli, care ar putea influența producția de metaboliți cu rol protector. „Am descoperit că microbiomul intestinal ar putea juca un rol în aceste asocieri benefice. De exemplu, specia Faecalibacterium prausnitzii produce enzime care ar putea descompune fitosterolii, influențând astfel metabolismul gazdei”, a adăugat Wang. Citește și: Nuci pecan – 57 de grame ar putea ajuta la scăderea colesterolului și la reducerea riscului de boli de inimă Distribuie articolul pe: