Consumul de fructe și legume reduce riscul de boli, potrivit unui studiu global. De ce nu mâncăm suficient?

|Andreea Nicole |
Consumul de fructe și legume reduce riscul de boli, potrivit unui studiu global. De ce nu mâncăm suficient?

Consumul de fructe și legume reduce riscul de boli. sursa foto pexels.com

Consumul de fructe și legume reduce riscul de boli, potrivit unui studiu global. Un articol de perspectivă publicat recent în European Journal of Nutrition reunește și sintetizează concluziile celei de-a 9-a ediții a Conferinței EGEA, desfășurate la Barcelona, Spania. Articolul se concentrează pe cunoștințele actuale privind fructele și legumele (FV) și implicațiile acestora asupra sănătății umane și a planetei.

Discuțiile purtate între aproape 150 de oameni de știință și factorii de decizie au arătat că fructele și legumele oferă protecție împotriva diabetului de tip 2 (T2D), a bolilor cardiovasculare (CVD) și a anumitor tipuri de cancer.

Totuși, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a clarifica mecanismele implicate în prevenirea cancerului, în afară de legătura deja cunoscută dintre fibrele alimentare și cancerul colorectal.

Consumul de fructe și legume reduce riscul de boli

Trebuie să creștem consumul de legume și fructe. sursa foto pexels.com
Trebuie să creștem consumul de legume și fructe. sursa foto pexels.com

De asemenea, fructele și legumele au o amprentă de carbon semnificativ mai mică decât majoritatea celorlalte grupe alimentare, subliniind sustenabilitatea lor ecologică. Cu toate acestea, consumul ridicat de apă asociat cu producția de FV rămâne o provocare majoră pentru mediu, necesitând practici sustenabile de gestionare.

Din păcate, adoptarea lor pe scară globală este încă deficitară. Îmbunătățirea monitorizării consumului de fructe și legume ar putea contribui la promovarea unui viitor mai sănătos și mai sustenabil.

Creșterea populației, o greutate pe sistemul alimentar

Termenul „sisteme alimentare” se referă la toate activitățile legate de producerea și consumul alimentelor, precum și la impactul acestora asupra economiei, sănătății și mediului.

Având în vedere creșterea fără precedent a populației globale, sistemele alimentare se confruntă cu provocarea unică de a satisface nevoile nutriționale tot mai mari ale omenirii, menținând în același timp echilibrul ecologic și costurile de mediu.

„Se estimează că sistemele alimentare actuale sunt responsabile pentru 20–35% din emisiile de gaze cu efect de seră și reprezintă un factor major al conversiei terenurilor, defrișărilor și pierderii biodiversității. În același timp, aproape 690 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de foame – adică 8,9% din populația globală – iar aproape una din zece persoane raportează o insecuritate alimentară severă, în timp ce 3 miliarde de oameni nu își pot permite o dietă sănătoasă.”

Fructele și legumele sunt foarte nutritive

Îmbunătățirea monitorizării consumului de fructe și legume ar putea contribui la promovarea unui viitor mai sănătos și mai sustenabil. sursa foto pexels.com
Îmbunătățirea monitorizării consumului de fructe și legume ar putea contribui la promovarea unui viitor mai sănătos și mai sustenabil. sursa foto pexels.com

Cercetările recente evidențiază importanța fructelor și legumelor pentru aceste sisteme alimentare: ele oferă surse nutritive și, potențial, accesibile de hrană, la un cost ecologic mult mai redus decât carnea sau alte grupe alimentare.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a subliniat importanța fructelor și legumelor, afirmând că adoptarea lor poate contribui la îmbunătățirea sănătății umane (individuale) și a sănătății planetei.

Din păcate, fructele și legumele continuă să fie o resursă subutilizată, în special în țările occidentale. O serie de factori complecși – precum lipsa de informare a publicului, preferințele gustative, strategiile de marketing, influențele sociale, disponibilitatea, accesibilitatea și, uneori, costurile ridicate – împiedică adoptarea lor pe scară largă.

Pentru a combate aceste obstacole, inițiativa One Health își propune să mobilizeze experți și factori de decizie din diverse domenii, pentru a facilita schimbul de date și dezvoltarea de soluții care promovează o sănătate sustenabilă, pe termen lung, pentru planetă. One Health este un concept științific integrator, care urmărește echilibrarea și optimizarea sănătății oamenilor, animalelor și ecosistemelor.

Conferința EGEA

Din păcate, fructele și legumele continuă să fie o resursă subutilizată, în special în țările occidentale. sursa foto pexels.com
Din păcate, fructele și legumele continuă să fie o resursă subutilizată, în special în țările occidentale. sursa foto pexels.com

Conferința EGEA este un eveniment internațional care oferă o platformă pentru oameni de știință și factori de decizie în vederea formulării de recomandări de politici publice bazate pe dovezi, pentru promovarea fructelor și legumelor în dietele sănătoase și sustenabile. Creată în 2003, cea mai recentă (a 9-a) ediție a fost organizată de Aprifel la Barcelona, Spania, între 20 și 22 septembrie 2023.

Tema principală a acestei ediții a fost „Dieta, fructele și legumele și One Health: ce contribuții?”
Printre subteme s-au numărat:

  1. Rolul fructelor și legumelor în prevenirea bolilor cronice;
  2. Sustenabilitatea și sănătatea planetei;
  3. Factorii care influențează alegerile consumatorilor;
  4. Sugestii pentru includerea fructelor și legumelor în centrul discuțiilor și cercetărilor viitoare din cadrul One Health.

Citește și: Cum să murăm orice legumă fără conservare la borcan

Distribuie articolul pe: