Ciocolata este vegană? sursa foto freepik.com Ciocolata este vegană? Pot veganii să o mănânce? Da! Ciocolata poate fi absolut vegană. Majoritatea tipurilor de ciocolată neagră sunt vegane, dar este important să citești eticheta pentru a fi sigur. Totuși, ciocolata care conține produse lactate nu este potrivită pentru vegani, iar procesarea unor produse din ciocolată poate face ca acestea să nu mai fie vegane. Pe scurt, trebuie să cauți cea mai bună ciocolată vegană de calitate. Ciocolata este vegană? Pentru ca ciocolata să fie considerată vegană, aceasta trebuie să fie preparată fără ingrediente de origine animală. Ciocolata provine din boabele de cacao, cultivate în climaturi tropicale din întreaga lume. Boabele sunt fermentate, uscate, prăjite, măcinate și apoi supuse unei presiuni ridicate. Procesul se finalizează prin amestecare, rulare și conșare. Conșarea este un proces utilizat în fabricarea ciocolatei, prin care un mixer și agitator cu răzuire de suprafață, cunoscut sub numele de conșă, distribuie uniform untul de cacao în compoziția ciocolatei și poate acționa ca un „lustruitor” al particulelor. De asemenea, procesul favorizează dezvoltarea aromei prin căldura generată de frecare, eliberarea compușilor volatili și a acizilor, precum și prin oxidare. Numele provine de la forma vaselor folosite inițial, care semănau cu cochiliile de scoici. Tabletele de ciocolată conțin de obicei zahăr, unt de cacao și vanilie – toate fiind ingrediente potrivite pentru vegani. Ciocolata neagră este în general vegană, deoarece nu ar trebui să conțină lactate sau alte produse de origine animală. Cea mai bună ciocolată neagră conține peste 50% cacao și doar câteva ingrediente. Totuși, unele mărci pot adăuga ingrediente non-vegane, așa că este important să fii atent. Ce tipuri de ciocolată NU sunt vegane? Ciocolata vegană nu conține ingrediente de origine animală. sursa foto freepik.com Majoritatea ciocolatei se încadrează într-una dintre aceste trei categorii: ciocolată neagră, ciocolată cu lapte și ciocolată albă. În timp ce ciocolata neagră este de obicei potrivită pentru vegani, ciocolata cu lapte și cea albă nu sunt. Ciocolata cu lapte, așa cum sugerează și numele, conține produse lactate, deci nu este vegană. Cu excepția cazului în care este făcută cu lapte vegetal, cum ar fi cel de ovăz sau de migdale. Ciocolata albă conține de asemenea produse lactate. Există chiar și o dezbatere dacă ciocolata albă poate fi considerată „ciocolată” în sens tehnic, deoarece de obicei nu conține solide de cacao. Recomandare: Cel mai sigur este să alegi o ciocolată neagră care conține doar ingrediente aprobate pentru vegani. Ingrediente de evitat pe eticheta ciocolatei Cel mai evident ingredient de evitat este laptele, dar unele mărci pot ascunde următoarele ingrediente în eticheta produsului: Conține lapte Zer (derivat din lapte) Cazeină (derivat din lapte) Lactoză (derivat din lapte) Nivel de colesterol mai mare de 0% (colesterolul se găsește doar în produsele de origine animală) De asemenea, următoarele arome sau adaosuri tind să conțină lactate sau produse de origine animală, deci trebuie evitate: Caramel Toffee Zahăr rafinat alb Unele tipuri de ciocolată pot conține enzime adăugate sau „arome naturale” care pot fi testate pe animale. Din acest motiv, unii vegani evită și: Zahăr rafinat Miere – un ingredient evitat de unii vegani deoarece producerea ei implică exploatarea albinelor Ce să cauți pe eticheta unei ciocolate negre vegane Citește eticheta înainte de a mânca ciocolata. sursa foto freepik.com Iată ce este bine să găsești pe etichetă: Unt de cacao extras din boabe de cacao Certificare vegană Certificare Fair Trade (comerț echitabil) Ciocolata vegană / neagră este sănătoasă? Ciocolata neagră vegană, în special cea cu puține ingrediente, conține antioxidanți puternici. Atunci când este consumată ca parte a unei diete echilibrate, cercetările arată că ciocolata neagră poate: Îmbunătăți sănătatea inimii Stimula funcțiile cognitive Reduce stresul Echilibra sistemul imunitar Există ciocolată cu lapte vegană? Da! Prin înlocuirea laptelui de vacă cu alternative vegetale, se poate obține o textură și un gust similare cu cele ale ciocolatei clasice cu lapte. Printre cele mai populare alternative se numără laptele din nuci, obținut prin strecurarea lichidului din nuci măcinate. Fiecare tip de nucă conferă arome ușor diferite. Dacă nu ești fan al aromelor de nuci, încearcă ciocolata cu lapte de ovăz – o alternativă excelentă în lumea vegană! Aceasta are o textură cremoasă și un gust apropiat de cel al ciocolatei clasice cu lapte. Laptele de ovăz are un gust mai delicat decât cel din nuci, permițând aromelor naturale ale boabelor de cacao să iasă mai bine în evidență. Uneori pot apărea și note subtile de malt sau cereale, potrivit drbronner.com. De unde pot cumpăra ciocolată vegană? În zilele noastre, majoritatea magazinelor naturiste oferă o varietate de opțiuni vegane. Iar dacă alegi să comanzi online, opțiunile sunt practic nelimitate! Citește și: Trendul cu ciocolata Dubai de pe TikTok duce la o criză globală de fistic? Distribuie articolul pe: