Ciocolata amăruie și creierul uman – beneficii de neratat!

|Andreea Nicole |
Ciocolata amăruie și creierul uman – beneficii de neratat!

Ciocolata amăruie și creierul uman. sursa foto pexels.com

Ciocolata amăruie și creierul uman, un combo potrivit pentru sănătatea ta! Consumul de ciocolată neagră cu un conținut ridicat de cacao, în cantități moderate, poate oferi antioxidanți și minerale și poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă. Totuși, poate conține și cantități mari de zahăr și calorii.

Ciocolata neagră este bogată în nutrienți care pot influența pozitiv sănătatea. Este obținută din semințele arborelui de cacao și reprezintă una dintre cele mai bune surse de antioxidanți. Studiile arată că ciocolata neagră poate contribui la îmbunătățirea sănătății și reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Ciocolata amăruie – beneficii pentru sănătate

1. Foarte nutritivă

Dacă alegi ciocolată neagră de calitate, cu un conținut ridicat de cacao, atunci este destul de nutritivă. Conține o cantitate decentă de fibre solubile și este încărcată cu minerale. O tabletă de 50 de grame de ciocolată neagră cu 70%–85% cacao conține:

  • Fibre: 5,5 grame
  • Fier: 33% din valoarea zilnică recomandată (VZR)
  • Magneziu: 28% din VZR
  • Cupru: 98% din VZR
  • Mangan: 43% din VZR

În plus, conține și cantități importante de potasiu, fosfor, zinc și seleniu. Profilul de acizi grași al cacao-ului și al ciocolatei negre este de asemenea benefic, conținând în principal grăsimi sănătoase pentru inimă: acid oleic, acid stearic și acid palmitic.

Acidul stearic are un efect neutru asupra colesterolului, iar acidul palmitic – care poate crește colesterolul – reprezintă doar o treime din caloriile totale provenite din grăsimi. Totuși, 50 de grame este o cantitate destul de mare, având aproximativ 300 de calorii și 12 g de zahăr. Din acest motiv, ciocolata neagră trebuie consumată cu moderație.

2. Sursă puternică de antioxidanți

Ciocolata neagră este plină de compuși organici activi biologic care acționează ca antioxidanți. Polifenolii, epicatechina, catehina și procianidinele oligomerice prezente în ciocolata neagră ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi, care pot cauza stres oxidativ și pot crește riscul de apariție a bolilor.

Antioxidanții din ciocolata neagră pot contribui la:

  • scăderea colesterolului LDL („rău”)
  • prevenirea deteriorării celulare
  • protejarea împotriva rigidizării arterelor
  • îmbunătățirea gestionării glicemiei
  • susținerea sănătății creierului

3. Poate îmbunătăți circulația sângelui și reduce tensiunea arterială

Ce beneficii de neratat are ciocolata neagră. sursa foto pexels
Ce beneficii de neratat are ciocolata neagră. sursa foto pexels

Flavonoidele din ciocolata neagră pot stimula endoteliul (mucoasa interioară a arterelor) să producă oxid nitric (NO). Una dintre funcțiile NO este relaxarea pereților arteriali, reducând astfel rezistența la fluxul sangvin și scăzând tensiunea arterială.

Unele studii sugerează că flavonoidele din cacao și ciocolata neagră pot contribui la o mai bună circulație și la reducerea tensiunii arteriale. Totuși, rezultatele sunt mixte.

Un studiu din 2019 realizat pe femei a arătat că ciocolata neagră cu 85% cacao a crescut ușor tensiunea arterială la 2 ore după consum. Cu toate acestea, în perioade de stres, consumul de ciocolată neagră a redus ușor tensiunea arterială și ritmul cardiac.

Având în vedere variațiile semnificative dintre studii, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege efectele ciocolatei negre asupra tensiunii arteriale.

4. Crește colesterolul HDL și protejează LDL-ul de oxidare

Consumul de ciocolată neagră poate îmbunătăți mai mulți factori de risc importanți pentru bolile cardiovasculare, inclusiv nivelul colesterolului. O analiză din 2021 a opt studii a concluzionat că ciocolata neagră poate reduce nivelul colesterolului LDL și glicemia pe nemâncate.

Unele forme de LDL sunt mai predispuse la oxidare, un proces în care radicalii liberi reacționează cu particulele de colesterol, transformându-le în agenți dăunători pentru țesuturi, inclusiv pereții arteriali. Cacaoa poate reduce aceste forme oxidabile de LDL, deoarece antioxidanții săi ajung în sânge și protejează lipoproteinele împotriva daunelor oxidative.

De asemenea, ciocolata neagră conține teobromină și stilbene, care pot contribui la creșterea nivelului colesterolului „bun” HDL.

5. Poate reduce riscul de boli de inimă

Substanțele din ciocolata neagră sunt bune pentru inimă. sursa foto pexels.com
Substanțele din ciocolata neagră sunt bune pentru inimă. sursa foto pexels.com

Compușii din ciocolata neagră protejează în mod eficient împotriva oxidării LDL-ului. Pe termen lung, acest lucru poate duce la mai puțin colesterol depus pe artere și, implicit, la un risc mai scăzut de boli de inimă.

Studiile arată o îmbunătățire semnificativă în timp:

  • Un review din 2017 a arătat că persoanele care au consumat ciocolată de 3 ori pe săptămână au avut un risc cu 9% mai mic de boli cardiovasculare.
  • Un alt review din 2018 a indicat că un consum de 45 g de ciocolată pe săptămână poate reduce riscul cardiovascular cu 11%. Consumul de peste 100 g pe săptămână nu pare să aducă beneficii suplimentare.

Deși rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma efectele.

6. Poate proteja pielea de efectele nocive ale soarelui

Compușii bioactivi din ciocolata neagră pot fi benefici și pentru piele. Un review din 2021 sugerează că flavanolii pot:

  • proteja împotriva daunelor provocate de soare
  • îmbunătăți circulația sanguină la nivelul pielii
  • crește densitatea și hidratarea pielii

Doza minimă de eritem (MED) este cantitatea minimă de raze UVB necesară pentru a produce înroșirea pielii după 24 de ore de expunere. Studiile au arătat că MED poate crește, chiar și de două ori, după un consum de 12 săptămâni de ciocolată neagră bogată în flavanoli. Rezultatul: pielea devine mai rezistentă la soare.

Dacă planifici o vacanță la mare, ai putea consuma mai multă ciocolată neagră în săptămânile premergătoare. Totuși, ciocolata nu înlocuiește crema de protecție solară!

7. Ciocolata amăruie și creierul uman

Consumul moderat îmbunătățește funcționarea creierului. sursa foto pexels.com
Consumul moderat îmbunătățește funcționarea creierului. sursa foto pexels.com

Ciocolata neagră poate stimula și funcționarea creierului. Studiile arată că flavanolii din cacao pot îmbunătăți fluxul de sânge către creier la tineri, ceea ce explică de ce consumul zilnic de cacao poate spori atenția, învățarea verbală și memoria.

La adulții mai în vârstă cu deteriorare cognitivă ușoară, flavanolii pot contribui la menținerea funcției cognitive și pot reduce riscul de demență — deși este nevoie de cercetări suplimentare. Cacaoa conține și substanțe stimulente precum cofeina și teobromina, care pot influența pozitiv funcționarea creierului pe termen scurt.

Întrebări frecvente

Câtă ciocolată neagră este recomandat să consumi zilnic?

Aproximativ 50 g de ciocolată neagră pe zi pot aduce o cantitate semnificativă de fibre, antioxidanți și alți nutrienți cu beneficii pentru creier și inimă.

Este benefică ciocolata neagră cu 85% cacao?

Da, dacă este consumată cu moderație. În general, cu cât procentul de cacao este mai mare, cu atât ciocolata este mai sănătoasă.

Cacaoa și ciocolata neagră pot aduce beneficii importante pentru sănătate, cum ar fi protejarea inimii și îmbunătățirea funcției cerebrale. Totuși, acest lucru nu înseamnă că trebuie să consumi cantități mari de ciocolată zilnic — este totuși bogată în calorii și zahăr și se poate exagera ușor.

Poți savura un pătrățel sau două după cină. Dacă dorești beneficiile cacao-ului fără caloriile suplimentare, încearcă o băutură caldă din cacao fără zahăr sau adaugă pudră de cacao într-un smoothie.

Reține că multe tipuri de ciocolată neagră de pe piață nu sunt cu adevărat nutritive. Alege variante cu cel puțin 70% cacao, potrivit healthline.com.

Citește și: Ciocolata neagră și celulele stem. Beneficii pentru inimă

Distribuie articolul pe: