Cele mai bune produse de toamnă pe care să le ai în cămară

|Andreea Nicole |
Cele mai bune produse de toamnă pe care să le ai în cămară

Cele mai bune produse de toamnă pe care să le ai în cămară. sursa foto pexels.com

Cele mai bune produse de toamnă pe care să le ai în cămară. Pe măsură ce trecem de la vară la toamnă, serile devin mai răcoroase, iar noi simțim nevoia de preparate reconfortante și calde.

Fructele și legumele de sezon, precum merele, broccoli, țelina, conopida și morcovii, ar trebui valorificate din plin, deoarece oferă cele mai bune beneficii ale toamnei.

Cele mai bune produse de toamnă

Iată patru alimente de sezon pe care merită să le ai în cămară în această perioadă:

Mere

Merele sunt un aliment bun pentru toamnă. sursa foto pexels.com
Merele sunt un aliment bun pentru toamnă. sursa foto pexels.com

Copiii adoră merele, iar acest fruct universal se potrivește într-o varietate de preparate, de la dulciuri până la mâncăruri sărate. Merele pot fi gătite ușor, oferind o dulceață subtilă fără adaos de zahăr.

Piureul de mere are utilizări multiple. După vârsta de 12 luni a copilului, îl poți adăuga în crumble-uri, plăcinte, brioșe, biscuiți sau chiar deshidratat și transformat în chipsuri. Feliile proaspete de măr tăiate sub formă de inele adaugă o notă de noutate gustării, mai ales dacă le decorezi cu iaurt, fulgi de cocos, ovăz sau fructe de pădure.

Merele tocate fin dau savoare salatelor, iar atunci când sunt introduse într-un mușchi de porc aduc o dulceață aparte rețetei. De asemenea, le poți adăuga în supe de linte sau legume, pentru un gust final apreciat de copii.

Conopidă

Conopida a devenit un aliment la mare căutare toamna. sursa foto pexels.com
Conopida a devenit un aliment la mare căutare toamna. sursa foto pexels.com

Poate că îți amintești cu groază de conopida fiartă excesiv din copilărie, dar între timp, această legumă a devenit o adevărată „vedetă” a alimentației pe bază de plante, datorită versatilității sale.

Conopida este excelentă adăugată în sosurile pentru paste (aproape insesizabilă la gust), poate fi transformată în „orez” vegetal (tocată mărunt), folosită într-un gratin cu cartofi și brânză, adăugată în curry sau coaptă alături de alte legume de toamnă.

Țelină

Țelina a devenit o legumă preferată de copii. sursa foto pexels.com
Țelina a devenit o legumă preferată de copii. sursa foto pexels.com

Țelina este o legumă care se face remarcată mai ales crudă. Copiilor le place să se distreze cu mâncarea, iar țelina este ideală pentru gustări amuzante. Cea mai cunoscută rețetă este „furnici pe buturugă” (apă de arahide cu stafide pe tulpină de țelină), dar poți fi creativ și să faci omizi din boabe de struguri, melci din jumătăți de felii de măr sau să o combini cu brânză cremoasă ori ricotta ca dip simplu.

De asemenea, țelina este delicioasă în stir-fry, în salata de mere (apple slaw) sau ușor de integrat în sucuri și mâncăruri cu legume ascunse.

Morcovi

Morcovii nu sunt doar pentru reni și merită mult mai multă apreciere! Sunt ieftini, colorați și foarte hrănitori — și ar trebui să fie în centrul atenției.

Răzuiți, copți, pasați, transformați în suc, adăugați în chiftele, salate, sosuri sau consumați ca atare, morcovii aduc o dulceață naturală ce îi face ideali și pentru deserturi: prăjituri, brioșe, terci de ovăz peste noapte sau biluțe energizante.

Morcovii sunt folosiți și la deserturi, nu doar la mancare. sursa foto pexels.com
Morcovii sunt folosiți și la deserturi, nu doar la mancare. sursa foto pexels.com

Rețetă: Biluțe energizante cu morcov

Ingrediente:

  • 2 morcovi mari
  • 1 cană fulgi de ovăz fini
  • 1 cană curmale medjool sau uscate
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • 1 linguriță nucșoară
  • 1 linguriță esență naturală de vanilie
  • ½ cană semințe de floarea-soarelui
  • ¼ cană semințe de susan

Mod de preparare:

  1. Într-un robot de bucătărie, procesează morcovii până devin tocați fin.
  2. Adaugă curmalele, semințele, condimentele, fulgii de ovăz și vanilia, apoi blendează la viteză mare până obții o compoziție omogenă. Este normal ca amestecul să se lipească de pereții bolului — răzuiește-l dacă e nevoie.
  3. Formează biluțe folosind câte o lingură plină de compoziție. Opțional, rulează-le prin scorțișoară suplimentară sau fulgi de cocos.
  4. Pune-le într-un recipient și lasă-le la frigider cel puțin 30 de minute pentru a se întări, potrivit greatbeginnings.com.au.

Citește și: Alimente congelate pentru un nivel mai bun al zahărului din sânge

Distribuie articolul pe: