Cea mai subestimată legumă, potrivit unui editor culinar

|Andreea Nicole |
Cea mai subestimată legumă, potrivit unui editor culinar

Cea mai subestimată legumă: varza. sursa foto pexels.com

Cea mai subestimată legumă, potrivit unui editor culinar, este varza! Cum să o transformi într-o sursă de mese hrănitoare pentru întreaga săptămână?

În familia noastră iubim legumele. Deși nu există o legumă care să nu ne placă, dacă ar fi să numesc una pe care o consider subestimată, aceasta ar fi, fără îndoială, varza.

Cea mai subestimată legumă este varza

Umila căpățână de varză are o mulțime de calități. În primul rând, o varză întreagă cântărește câteva kilograme, ceea ce înseamnă că pot pregăti mai multe feluri de mâncare dintr-o singură bucată. În plus, se păstrează excelent în frigider.

După ce tai varza pe jumătate, restul o pun într-o pungă cu fermoar, alături de un prosop de hârtie care absoarbe excesul de umiditate. Partea tăiată se poate înnegri ușor în timp, dar este suficient să îndepărtez un strat subțire și varza e gata de folosit pentru următoarea masă.

Dacă ai o cantitate mare de varză, o poți tăia în bucăți și congela. Varza opărită se păstrează până la 9 luni în congelator, iar cea neopărită între 1 și 2 luni.

Varza crudă – un plus de textură și prospețime

Această legumă modestă poate deveni baza unor mese delicioase, sănătoase și accesibile pe tot parcursul săptămânii. sursa foto pexels.com
Această legumă modestă poate deveni baza unor mese delicioase, sănătoase și accesibile pe tot parcursul săptămânii. sursa foto pexels.com

Varza crudă adaugă o textură crocantă în numeroase preparate. În weekend, îmi pregătesc legumele pentru salatele rapide de prânz. Tai varza foarte subțire – oferă un plus de culoare (mai ales dacă folosesc varză roșie) și o notă crocantă.

Pentru că rezistă mult mai bine decât frunzele de salată, pot face rapid un coleslaw – cremos sau cu oțet – pe care îl servim la cină. De multe ori, varza a înlocuit complet salata verde în serile de taco.

Varza gătită – simplă, gustoasă și sățioasă

Deși varza crudă este delicioasă, cred că îmi place și mai mult gătită, mai ales la cuptor. Una dintre mesele noastre preferate din timpul săptămânii este o cină la tavă, cu cârnați de pui, cartofi și felii de varză stropite cu un dressing de muștar și arpagic.

Cum avem frecvent cine bazate pe plante, un “steak” de varză copt cu sos de roșii uscate și smântână vegetală este adesea vedeta farfuriei. Varza este excelentă și în rețete asiatice, cum ar fi stir-fry-urile sau orezul prăjit.

Varza, o legumă ieftină și plină de beneficii

Varza opărită se păstrează până la 9 luni în congelator, iar cea neopărită între 1 și 2 luni. sursa foto pexels.com
Varza opărită se păstrează până la 9 luni în congelator, iar cea neopărită între 1 și 2 luni. sursa foto pexels.com

E plăcut să ai o adevărată “poveste de dragoste” cu varza. Pe lângă faptul că este o legumă economică, beneficiile sale pentru sănătate sunt impresionante.

Varza, parte a familiei cruciferelor, este bogată în vitaminele C și K, iar varza roșie conține antocianine, fitonutrienți cu efect antiinflamator puternic. Este, de asemenea, o sursă bună de izotiocianați, compuși care pot reduce riscul apariției unor tipuri de cancer, conform eatingwell.com.

Așadar, ai o căpățână de varză în frigider? Dacă nu, sper că te-am convins să adaugi una pe lista de cumpărături data viitoare. Cu puțină creativitate, această legumă modestă poate deveni baza unor mese delicioase, sănătoase și accesibile pe tot parcursul săptămânii.

Citește și: Varză murată după o rețetă turcească – simplă, gustoasă și perfectă pentru sarmale

Distribuie articolul pe: