Piata covrigilor este printre putinele care nu au fost afectate de criza. Saptamanal mai apare cate o simigerie la colt de strada si isi trimite aromele calde spre narile pofticioase ale trecatorilor. Afacere profitabila pe timp de criza, piata covrigilor ajunge la 160 de milioane de euro pe an. Acest fast-food al romanilor e accesibil oricui si nu trece o saptamana fara sa mai poftim la un covrig. Cu 4000 de covrigarii inregistrate in Romania, nu e de mirare ca 50% dintre romanii care stau la oras au mancat cel putin o data in ultima luna covrigi arata calculele colegilor de la Business Magazin. Dincolo de faptul ca reusesc sa bage destul de repede bani in buzunarele patronilor si sa potoleasca foamea trecatorilor, mancati in exces, covrigii nu ne fac deloc bine. Preparati deseori pe fuga, contin foarte mult zahar si potentatori de gust. Cate calorii are un covrig Un singur covrig iti aduce pana la 300 de calorii si nu iti da in schimb nici un nutrient – spun specialistii. Covrigii de 1 leu sunt renumiti pentru faptul ca ii consumam de pomana. Senzatia de falsa senzatie de satietate vine la pachet cu grasimi procesate, care ne cresc colesterolul, si sare- care afecteaza destul de mult sanatatea inimii. „Problema covrigilor e compozitia lor dezechilibrata nutritional. Mai exact, faina alba este lipsita de micro si macronutrienti, adica de aportul de vitamine E, proteine si fibre alimentare”, spunea recent nutritionistul Lygia Alexandrescu, presedintele Societatii Romane de Educatie Nutritionala. Un sondaj recent facut de Institutul National de Statistica arata ca romanii mananca 546 de grame de paine zilnic, in timp ce media europeana se opreste la 300 de grame. NutriÅ£ionistii spun ca, avand in vedere datele mentionate, nu e de mirare ca incidenta obezitatii este in crestere. 500 de grame produse de panificatie asigura organismului 2.000 de kilocalorii, indiferent daca alegem paine alba, de secara sau din cereale integrale. In concluzie, ca orice aliment, covrigii sunt buni daca sunt consumati cu moderatie. Distribuie articolul pe: