Cat de tare te poate afecta stresul

|Andreea Pietrosel |
Cat de tare te poate afecta stresul

Stim ca putin stres poate fi bun pentru tine dar cand te confrunti constant cu presiunea, te poti trezi coplesit, anxios si total depasit de situatie. Daca ramai permanent asa, risti sa te expui unor lucruri periculoase. Cat de tare te poate afecta stresul afli imediat.

Poate micsora creierul

 

Un studiu recent de la Yale arata ca, si pentru oamenii sanatosi momentele stresante afecteaza creierul.  Cercetarile arata ca momentele stresante, cum ar fi un divort sau o concediere pot reduce materia cenusie in regiunile responsabile cu functiile emotionale si psihologice. Acestea sunt importante pentru ca pot avea legatura cu probleme psihiatrice in viitor.

 

Studiile efectuate pe animale arata ca stresul declanseaza anumite forme de cancer.

 

Mai exact stresul poate ajuta celulele canceroase sa lupte impotriva medicatiei. Studiul publicat in Journal of Clinical Investigation, a fost realizat pe cobai. Cand au luat parte la experiment si au fost supusi stresului, medicamentul anti-cancerigen s-a dovedit a nu mai fi deloc eficient in lupta contra celulor canceroase.

 

Imbatraneste copiii prematur

 

Stresul pe care il sufera un copil cand e expus violentei domestice poate duce la imbatranire prematura arata cercetarile din Molecular Psychiatry. Studiul a urmarit 236 de copii nascuti in Marea Britanie, timp de 5 ani. Cei care erau batjocoriti si batuti imbatraneau mult mai rapid, arata studiul publicat in Time.


Stresul induce depresia

 

Cercetatorii de la U.S. National Institute on Mental Health au realizat mai multe experimente pe cobai pentru a le observa comportamentul in conditii de stres. Au descoperit ca stresul era strans legat de comportamentul depresiv. Depresia, la randul ei, te face sa mananci excesiv. Am scris aici despre fenomen

 

Stresul creste riscul de atac cerebral

 

Este concluzia pe care ne-o prezinta cercetarea publicata in Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry. Stresul zilnic si permanent este mai periculos pentru sanatate decat acela provocat de divort, sau pierderea locului de munca. Stresul continuu face ca mesajele nervoase transmise de creier muschilor (inclusiv muschiului cardiac), sa fie mult mai intense, iar incordarea generala sa creasca, prin cresterea concentratie de cortizol si adrenalina, cei doi hormoni ai stresului. Altele efecte negative ale stresului se pot gasi aici.

Cum combati nebunia asta? Pacalind creierul! In primul rand controleaza felul in care respiri. Respiratia este un act reflex, iar stresul face ca ritmul respiratiilor sa fie accelerat si amplitudinea redusa. In momentul in care te concentrezi asupra ritmului respiratiilor acest act devine voluntar. Respira incet si profund de cateva ori, folosind exclusiv muschii toracici. Relaxarea si senzatia de calm si bine este instantanee.

 

Distribuie articolul pe: