Belfrage propune o reinterpretare modernă: fileuri de pește fragede, învăluite într-un sos cremos de cocos și ardei iuți Chef-ul și autoarea culinară Ixta Belfrage transformă celebra moqueca bahiană – o tocană bogată de pește și fructe de mare – într-un burger spectaculos, intens aromat și plin de culoare. Burger de pește „Moqueca”, un deliciu În locul versiunii tradiționale, servite de obicei cu orez și salată, Belfrage propune o reinterpretare modernă: fileuri de pește fragede, învăluite într-un sos cremos de cocos și ardei iuți, puse într-o chiflă brioche prăjită, alături de o salată crocantă și proaspătă. „Moqueca este o mâncare emblematică din Bahia, făcută cu lapte de cocos, ardei grași și faimosul azeite de dendê (ulei de palmier roșu)”, explică Belfrage. „Pentru acest burger, am folosit aceleași ingrediente de bază, dar într-o formă mai netedă și omogenă, ca un sos ce îmbracă peștele. Am adăugat câteva condimente împrumutate din alte bucătării – totuși foarte prezente în Brazilia – și am gândit o variantă intenționat picantă. Recomand să îl serviți cu un castron de sos lângă, în care să scufundați burgerul pe măsură ce mâncați.” Citește și: Capelinul, peștele cu beneficii mari pentru organism Ingrediente pentru burgerul de pește „Moqueca” Pentru pește: 4 fileuri de pește alb, fără piele (aprox. 150 g fiecare – merluciu, eglefin sau cod) 2 linguri ulei de măsline ½ linguriță sare fină 4 chifle brioșe de burger Sosul moqueca: 400 ml lapte de cocos gras (o conservă de 400 g) 150 g roșii cherry dulci 1 ardei gras roșu sau galben (aprox. 170 g), curățat de semințe și tăiat în sferturi ½ ceapă mică (50 g), tăiată grosier 3 căței mici de usturoi 1 ardei iute scotch bonnet (sau alt ardei mai blând, după preferință) 50 g ulei de palmier roșu (alternativ: ghee sau ulei de cocos + 1 linguriță boia dulce) 2 linguri miere lichidă (sau sirop de arțar/agave) 1¼ linguriță sare de mare fină ½ linguriță pudră de curry mediu ¼ linguriță boia afumată ¼ linguriță turmeric măcinat aprox. 50 de răsuciri de piper negru proaspăt măcinat. Ingrediente pentru salată: 180 g varză verde, feliată foarte fin (ideal la mandolină) 40 g frunze verzi de ceapă verde, tăiate subțire (păstrați partea albă pentru altă rețetă) 2 ardei iuți verzi, feliați subțire (opțional) 2 linguri maioneză Kewpie (sau alt tip de maioneză cremoasă) sucul de la 1 lămâie (plus extra pentru servire) ¾ linguriță sare de mare fină. Mod de preparare: Așază fileurile într-o tavă de copt adâncă (aprox. 30 × 23 cm). Unge-le cu ulei și sare. Pune în blender toate ingredientele pentru sosul moqueca și mixează până obții o cremă omogenă. Toarnă peste pește și amestecă ușor, astfel încât fiecare file să fie acoperit. Lasă la marinat între 30 de minute și 1 oră, la temperatura camerei. Preîncălzește cuptorul la 240°C (ventilație) / 260°C sau temperatura maximă disponibilă. Coace peștele 30 de minute, până când sosul clocotește, se reduce și devine mai gros. Scoate tava și lasă să se răcească puțin. Citește și: Îți place somonul la cuptor? Ce să adaugi peste el pentru un gust mai bun Taie brioșele pe jumătate și rumenește-le într-o tigaie încinsă, până capătă o crustă aurie. Amestecă varza, ceapa verde, ardeii iuți (dacă îi folosești), maioneza, sucul de lămâie și sarea. Pe baza fiecărei chifle așază un file de pește, adaugă sos din tavă și o porție generoasă de salată crocantă. Acoperă cu partea superioară a chiflei. Burgerul se mănâncă fierbinte, alături de un bol mic cu sos suplimentar și câteva felii de lămâie pentru un plus de prospețime. Sursa: independent Distribuie articolul pe: