Bolnavii de hepatita au parte de tratament precar

|Andreea Pietrosel |
Bolnavii de hepatita au parte de tratament precar

Din cele 30 de state europene controlate de Asociatia Europeana a Pacientilor cu Boli de Ficat, Romania se afla pe ultimul loc in ceea ce priveste accesul pacientilor cu hepatita la servicii medicale specializate. Altfel spus, bolnavii de hepatita au parte de tratament precar in Romania.

Tara a inregistrat 131 de puncte din 225 posibile si s-a plasat la finalul clasamentului alaturi de Malta. Pe primele locuri se afla Franta si Suedia cu 216 puncte, urmate de Slovenia cu 206 puncte.

Ca sa puteti observa dimensiunea situatiei, aflati ca la sectiunea accesului pacientilor la tratamente inovatoare, Romania a obtinut un singur punct. Mai mult decat atat, lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizata din anul 2007.

In concluzie de mai bine de 6 ani pacientii romani nu sunt tratati cu aceleasi medicamente de ultima generatie ca pacientii europeni. In plus bolnavii de hepatita nu au acces la terapia de ultima generatie numita tripla terapie, care a avut o rata de succes foarte buna la nivel european spun oficliali de la Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente.

Romania, in schimb se afla pe un loc fruntas la nivel european in ceea ce priveste prevalenta virusului hepatic C. Din cei aproximativ 2 milioane de pacienti, 600.000 au fost diagnosticati cu hepatita C si pentru aproximativ 80-90% boala a ajuns deja in stadiu cronic.

Persoanele infectate cu virusul hepatitei C prezinta un risc mult mai mare de a face diabet, motiv pentru care alimentatia trebuie orientata catre acele alimente care nu duc la variatii ale nivelului de glucoza din sange, dar si spre alimentele care previn diabetul. Care este regimul indicat in cazul persoanelor cu hepatita C, aflati din articolul de aici.

Distribuie articolul pe: