Maioneza este un condiment cremos de culoare alb-gălbuie. Se servește rece alături de sandvișuri sau folosită ca bază pentru dressinguri de salată și sosuri, potrivit anon.healthline.com. Deoarece este consumată frecvent în întreaga lume, te poți întreba dacă este sigură într-o dietă fără gluten. Acest articol oferă o prezentare generală a ingredientelor folosite pentru a prepara maioneza. Puteți afla dacă persoanele care urmează diete fără gluten o pot consuma. Din ce este făcută maioneza? Maioneza este o emulsie obținută prin amestecarea următoarelor ingrediente: gălbenușuri de ou sau ouă întregi ulei un acid (de obicei oțet sau suc de lămâie) Aceste trei ingrediente simple, amestecate, creează o maioneză de bază. Se pot adăuga și condimente sau arome suplimentare. Unele dintre cele mai des folosite sunt sarea de mare, zahărul, muștarul Dijon, piperul alb, semințele de țelină și semințele de muștar. Tipul de ulei folosit poate varia. Mulți producători utilizează uleiuri cu gust neutru, cum ar fi uleiul de rapiță, avocado, sâmburi de struguri sau șofrănel. Uleiul de măsline, cu o aromă mai puternică, ar putea domina gustul maionezei. Are sau nu gluten maioneza? Glutenul este un grup de proteine care se găsesc în grâu și în alte cereale, precum orzul și secara. Unele tipuri de grâu sunt utilizate pentru a procesa produse alimentare precum pâinea, cerealele, pastele și produsele de panificație. Se folosesc și la supe, sosuri și dressinguri pentru salate. Persoanele cu boala celiacă trebuie să urmeze o dietă strictă fără gluten, evitând grâul, orzul, secara și alte alimente care îl conțin. Consumul de gluten poate provoca simptome precum diaree, balonare, constipație, dureri abdominale, pierdere în greutate și lipsa apetitului. Cei care suferă de sensibilitate la gluten, o afecțiune diferită de boala celiacă, pot să își amelioreze simptomele evitând glutenul. Niciunul dintre ingredientele tradiționale folosite în maioneză — ouă, ulei sau acizi — nu conține gluten. Prin urmare, o maioneză autentică ar trebui să fie sigură pentru persoanele care urmează o dietă fără gluten. Totuși, este posibil ca unele dintre ingredientele suplimentare să conțină gluten. Cum ar fi uleiul și oțetul folosite în rețetă să fie derivate din produse care conțin gluten. Există și riscul contaminării încrucișate în timpul procesului de producție al maionezei și al ingredientelor sale. Chiar și așa, există câteva practici recomandate pentru a te asigura că maioneza nu conține gluten. Cum să găsești o maioneză fără gluten Când faci cumpărături, cea mai sigură metodă pentru a te asigura că achiziționezi o maioneză fără gluten este să verifici cu atenție eticheta. Conform FDA din SUA, orice aliment care conține una dintre următoarele mențiuni pe ambalaj trebuie să aibă mai puțin de 20 de părți pe milion (ppm) de gluten. Aceasta este cantitatea considerată sigură pentru persoanele care urmează o dietă fără gluten: „fără gluten” „nu conține gluten” „liber de gluten” „fără conținut de gluten” Dacă vezi una dintre aceste mențiuni pe un borcan de maioneză, poți fi sigur că produsul este fără gluten. Mulți producători aleg să includă aceste etichete pe produsele lor fără gluten, deși nu sunt obligați prin lege. Astfel, unele maioneze care nu conțin gluten ar putea să nu menționeze acest lucru pe etichetă, chiar dacă produsul este sigur. De asemenea, poți verifica lista de ingrediente pentru a identifica eventuale forme de grâu sau gluten. Când ești la restaurant, întreabă un chelner sau un manager dacă maioneza pe care o folosesc este fără gluten. Heinz și Hellman’s sunt mărci de maioneză cunoscute pentru opțiunile lor fără gluten. Este recomandat să verifici eticheta pentru mențiuni referitoare la gluten. Cum faci maioneză acasă Dacă vrei să fii sigur că maioneza ta nu conține gluten, o poți prepara acasă. Ai nevoie de următoarele ingrediente: 1 ou mare 1 cană (236 mL) de ulei cu aromă ușoară, precum uleiul de rapiță, avocado, sâmburi de struguri sau șofrănel 1 lingură (15 mL) de oțet (de exemplu, alb, de vin roșu sau de mere) 1 linguriță (5 mL) de suc de lămâie 1/4 linguriță de sare condimente suplimentare, precum piper negru sau alb, muștar Dijon, semințe de muștar, semințe de țelină sau un praf de zahăr (opțional) Mod de preparare: Într-un robot de bucătărie mic, amestecă oul timp de aproximativ 30 de secunde. Adaugă oțetul și sarea și amestecă încă 30 de secunde. Încorporează uleiul treptat, picătură cu picătură. Dacă adaugi prea mult ulei prea repede, maioneza s-ar putea să nu se îngroașe corespunzător. Amestecă sucul de lămâie și condimentele suplimentare după gust. Deși este în regulă să experimentezi cu diverse tipuri de uleiuri și oțeturi, evită utilizarea oțetului de orez sau de malț. Acestea pot conține gluten sau pot fi contaminate încrucișat. Deoarece ouăle de la această rețetă sunt crude, este recomandat să folosești ouă pasteurizate pentru a reduce riscul de toxiinfecții alimentare. Pentru a preveni alterarea maionezei, păstreaz-o în frigider la o temperatură de 4,5°C sau mai jos. Majoritatea maionezelor făcute în casă pot fi consumate în siguranță timp de până la 14 zile, dacă sunt păstrate la rece. Totuși, dacă observi un miros neplăcut, mucegai sau o schimbare bruscă a culorii, este mai bine să o arunci. Citește și: Singurul moment in care maioneza iti face foarte bine Alimente interzise celor cu intoleranță la gluten Persoanele care urmează o dietă fără gluten trebuie să evite grâul, orzul, secara și alte alimente care conțin gluten. Maioneza tradițională este făcută din câteva ingrediente care nu conțin gluten în mod natural. Uneori, condimentele adăugate sau contaminarea încrucișată pot face ca maioneza să fie nesigură pentru cei cu boala celiacă sau intoleranță la gluten. Verificarea etichetei pentru mențiuni referitoare la gluten sau prepararea maionezei acasă sunt două modalități sigure de a te asigura că alegi o variantă fără gluten. Citește și: Cât de periculoasă este maioneza de la fast-food