Alimentul cerut pe litoralul românesc de toți turiștii, în această vară. sursa foto pexels.com Alimentul cerut pe litoralul românesc de toți turiștii, în această vară, a devenit regele prânzului și al cinei. Este vorba de cartofi, indiferent de forma în care sunt serviți! În vara anului 2025, cartofii se dovedesc a fi preferații turiștilor care aleg litoralul românesc pentru concediu. Simpli, dar extrem de gustoși și sățioși, aceștia au devenit elementul central al meniurilor din restaurantele de pe malul mării. Sunt consumați în cantități impresionante de la prânz până seara târziu. Alimentul cerut pe litoralul românesc: cartofii Cartofii prăjiți sunt la mare căutare pe litoral. sursa foto pexels.com Fie că sunt prăjiți, copți, gratinați sau transformați într-un piure catifelat, cartofii au câștigat rapid teren în fața preparatelor sofisticate. În restaurantele din stațiuni precum Mamaia, Eforie sau Vama Veche, se gătesc zilnic sute de kilograme de cartofi, în diverse forme. Numai pentru cartofii prăjiți se folosesc, în medie, 200 de kilograme pe zi, restul fiind integrat în rețete tradiționale românești, de la cartofi la cuptor „ca la bunica” până la variante rafinate cu brânzeturi locale. „Din copilărie, cartofii prăjiți sunt preferința”, spune o femeie aflată în vacanță pe litoral. „Cartofi la cuptor și file de șalău, consider o alegere bună”, susține un alt turist. Gusturi autentice, direct din copilărie Cartofii reprezintă gustul copilăriei pentru mulți români. sursa foto pexels.com Bucătăriile localurilor sunt în permanentă activitate, iar friteuzele funcționează aproape non-stop. Cererea este atât de ridicată încât, conform angajaților, cartofii prăjiți trebuie reînnoiți la fiecare 7-10 minute. „Lucrăm doar cu cartofi proaspeți, cartofi românești”, precizează bucătarul Marius Iordan, care susține că materia primă este una de calitate, provenind din producția autohtonă. Alături de cartofi, mâncarea tradițională românească rămâne și ea în topul preferințelor culinare ale turiștilor. De la ciorbe și tocănițe până la sarmale și fripturi cu sos, restaurantele mizează pe preparate cu gust familiar. Mohammad Afi, bucătar în unul dintre restaurantele din stațiune, menționează că a pregătit „piept de pui cu sos alb și pastramă de oaie”, două dintre cele mai cerute mâncăruri din ultimele zile. Consum mare, dar și risipă alimentară 200 de kg de cartofi se folosesc pe zi. sursa foto pexels.com Pe fondul unui aflux turistic ridicat, estimat la peste 100.000 de persoane în aceste zile, consumul de alimente a explodat. Totuși, această abundență are și o față mai puțin plăcută: cantități importante de mâncare ajung zilnic la gunoi. „Unii dintre clienții noștri nu reușesc să-și calibreze foarte bine dorința cu putința de a consuma”, atrage atenția Iulian Tenie, managerul unui hotel de pe litoral. Pe plajă, situația este ușor diferită. Mulți turiști preferă să vină pregătiți de acasă, aducându-și propriul pachet alimentar. O soluție practică, menită nu doar să reducă risipa, ci și să mai scadă din cheltuieli, într-un sezon estival cu prețuri în creștere. Citește și: Criză în culturile de cartofi din România: fermierii trag un semnal de alarmă Distribuie articolul pe: