Skip to main content

 Expunerea la soare

De ce? Cat? si Cum?

Stim sigur ca este sanatos sa stam la soare cat mai mult, intre anumite ore, si ca este obligatoriu sa ne dam cu creme de protectie solara cu factor cat mai ridicat, de preferat pe tot timpul expunerii.

Este putin paradoxal, daca ne intrebam cu ce ne ajuta sa stam cat mai mult la soare versus de ce trebuie sa ne protejam pielea cat mai mult de razele soarelui.

De ce este sanatos sa stam la soare?

Pe langa placerea relaxarii ( ce grozav de bine e ca in sfarsit sa stai si sa lenevesti!!!), expunerea la razele soarelui  este extrem de benefica pentru organism pentru ca in aceste momente corpul nostru produce pretioasa vitamina D3.

Cand razele ultraviolete UVB ating pielea, ele activeaza moleculele de pre-colesterol ( 7 dehidrocolesterol)-din piele si le transforma in vitamina D3 ( colecalciferol). Este sufficient sa te expui 20 minute, de 2-3 ori pe saptamana, pentru a produce necesarul pentru organism si pentru a face depozitele necesare acestuia pentru cca 20 zile ( in ficat si in tesutul adipos). Surplusul se autodistruge.

Vitamina D3 este extrem de importanta pentru organismul nostru pentru ca ajuta la asimilarea calciului, scade CRP ( masura a inflamatiei in corp; cresterea lui indica risc pt boli de inima, diabet sau cancer), are rol in protectia sistemului imunitar, reduce metastazele si proliferarea celulelor canceroase, previne osteoporoza, scleroza multipla, autismul, artrita reumatoidala, boala inflamatorie pelviana s. a.

Majoritatea produselor de protectie solara contin ecran anti UVA si UVB. Atunci cand le aplicam pe piele, practic blocam ambele tipuri de radiatii, inclusiv cele care ne ajuta ( UVB). Este adevarat ca ambele radiatii in exces dauneaza!

In acelasi timp, aplicand aceste produse, avem tendinta de a prelungi expunerea la soare, considerandu-ne “protejati”. Oricum ar fi, statul prea mult in soare, si mai ales intre orele 11 si 15, este nesanatos. Cu protectie sau fara. Si asta fara sa mai intram in polemica poluarii si a eruptiilor solare cauzate de bresele din stratul de ozon.

Pe de alta parte, este binecunoscut deja faptul ca majoritatea produselor cosmetice de protectie solara contin, mai mult sau mai putin, diferite substante care dauneaza sanatatii ( cu cat mai lungi sunt denumirile ingredientelor, cu atat esti mai bulversat de ce reprezinta ele, nu prea ai timp sa studiezi lista de pe google pt ca esti pe fuga, intr-un final te lasi pagubas si de dragul protectiei, il cumperi).  Asa ca e de preferat sa apelam cat mai putin la ele.

Si ce e de facut?

Este destul de dificil sa stai si sa contorizezi, in vacanta fiind, cate minute stai la soare si cate la umbra, plus ca te ia valul si este prea frumos ca sa pleci de pe plaja sau de la piscina. Sa fim seriosi, asa este.  Totusi, dupa ora 11, ar fi cazul sa treci la umbra, sa porti haine de culoare deschisa si sa te hidratezi cat mai des. Alege produse de protectie cat mai naturale, pe baza de minerale.

Este foarte important consumul de legume si fructe proaspete de sezon care, apropo, contin antioxidanti de calitate optima ( special “concepute” de Mama Natura) si care ne protejeaza pielea de radiatii si de arsuri in mod natural, din interior: pepene verde si galben, cirese, visine, caise, piersici, fructe de padure, legume cu frunze verzi, rosii, ardei gras etc, ceai verde, aloe vera ( intern si extern).  Acest lucru ne ajuta sa ne pastram si nivelul de energie prin aport de vitamine, minerale si fibre direct de la sursa. NB: legumele si fructele se consuma, de preferat, separat, pe stomacul gol, pentru o cat mai buna absorbtie in organism a nutrientilor.

Cu toate acestea, ce se intampla daca stai prea mult in soare, neprotejat?

Pe termen scurt? Ai putea sa iti arzi pielea ( caz in care poti aplica alte produse mai mult sau mai putin naturale), ai putea sa faci insolatie ( este destul de neplacut, vine la pachet cu frisoane si febra, dureri in tot corpul, ameteli, stare de voma, slabiciune, hipertensiune etc)

Pe termen lung? Aici e o poveste lunga, care incepe si de termina cu diverse boli sau forme de cancer, si pe care mai bine le evitam, adoptand o atitudine preventiva pentru noi si sanatatea noastra.

Asadar, bucura-te la maxim de vacanta si de soare si ramai in forma!  

 Surse:  https://thetruthaboutcancer.com/vitamin-d-natures-medicine-chest/

Descriere Expunerea la soare

Ingrediente Expunerea la soare

Review-uri Expunerea la soare

Rating general al produsului
0 review-uri
  • 5
    0% Complete
  • 4
    0% Complete
  • 3
    0% Complete
  • 2
    0% Complete
  • 1
    0% Complete
Scrie un review