Skip to main content

Cand vorbim de dieta ne gandim la eliminarea carbohidratilor din alimentatie, lucru care este total gresit dupa parerea specialistilor. Trebuie sa na gendim la carbohidrati ca la o materie prima ce confera putere si energie organismului. Avem nevoie de ei deoarece zaharul in care se descompun este esential pentru energizarea corpului nostru.

Important este ce fel de carbohidrati alegem deoarece acestia se impart in doua categorii.
 
Carbohidratii simpli sunt cei pe care trebuie sa-i evitam deoarece actioneaza ca un motor cu ardere rapida, se transforma imediat in zahar si organismul nu face altceva decat sa acumuleze calorii.
Carbohidratii complecsi reprezinta intotdeuna cea mai buna alegere deoarece organismului ii ia mai mult timp pentru a-i descompune ceea ce inseamna ca activeaza metabolismul si prin urmarea se ard calorii.

Citeste cu atentie etichetele
 
Cel mai de temut carbohidrat simplu este zaharul, motiv pentru care trebuie evitate alimentele care au zahar adaugat in compozitie. Citeste cu atentie etichetele si nu cumpara acele alimente pe a caror eticheta sunt mentionate ingrediente care se termina in ”oza”. Denumirea chimica pentru zahar este sucroza, dar ai putea intalni si denumiri precum fructoza, dextroza sau maltroza. Daca aceste ingrediente au valori mari, atunci este bine sa nu cumperi acele alimente.

Evita laptele si produsele lactate in exces
 
Intr-adevar, alimentele care au zahar adaugat in compozitie nu reprezinta cea mai sanatoasa alegere. Dar ce faci atunci cand in planul unei diete echilibrate apar  carbohidrati simpli precum laptele sau produsele lactate? Ceea ce probabil nu stiai, lactoza, componenta din lapte si produse lactate inseamna de fapt zaharul laptelui. Sa nu mai consumi lapte ar fi total nesanatos, insa sa reduci putin consumul lactatelor reprezinta poate cea mai bun optiune.

Alege inteligent painea
 
Painea pe care o consumi zilnic contine carbohidratii sanatosi pentru tine? Depinde de ingredientele din care este preparata. De aceea alege intotdeuana painea din faina integrala precum cea de secara, orz, ovaz sau grau.
 
Ce spui de fructe?
 
Fructele sunt dulci ceea ce inseamna ca sunt surse de carbohidrati simpli. Adevarat, insa fructele sunt bogate in fibre ceea ce ajuta la incetinirea procesului de descompunere a carbohidratilor in zahar. In plus, fructele reprezinta o sursa importanta de nutrienti precum vitamina C sau potasiu.
Fructele ce pot fi mancate cu coaja si seminte precum perele, merele sau fructele de padure sunt in mod deosebit surse importante de fibre.
 
Atentie la bauturi
 
Bauturile racoritoare reprezinta o sursa importanta de carbohidrati simpli. Acest lucru deoarece contin zahar sau sirop de porum extrem de bogat in fructoza. Aceste ingrediente sunt de obicei listate printre primele pe eticheta asa ca daca vrei sa urmezi o dieta corecta verifica mereu ce scrie acolo.

Alege alimentele de toamna
 
Desi apar toamna, cartofii dulci si dovlecii pot fi gasiti o lunga perioada in magazine. Acestia sunt surse excelente de carbohidrati complecsi asa ca nu le ocoli.
 
Fii precauta cand iti indulcesti alimentele
 
Daca nu esti atenta atunci cand iti indulcesti bauturile calde, ii poti oferi corpului tau foarte multi carbohidrati simpli indiferent daca folosesti zahar brun, sirop de artar, miere sau melasa. Acestea sunt mai sanatoase decat zaharul alb rafinat, insa tot zahar contin. Si chiar daca sunt la moda indulcitorii precum siropul de agave sau stevia, mare atentie ca si acestea reprezinta sursa de carbohidrati simpli. Trebuie sa le consumi cu moderatie.
 
Alege fasolea
 
Fasolea reprezinta o sursa importanta de carbohidrati complecsi, indiferent de tipul sau culoarea ei. In plus, fasolea aduce si o cantitate mare de fibre organismului. In aceeasi categorie intra si lintea sau mazarea.

Cereale pe care este bine sa le ai in camara
 
In afara de cerealele integrale pe care le-am enumerat mai sus si pe care ar trebui sa le alegi sub forma de faina pentru paine, mai exista si alte surse de carbohidrati complecsi: quinoa, mei, bulgur sau triticale (un hibrid intre grau si secara).
In ceea ce priveste orezul, alege-l intotdeuna pe cel integral. Orezul alb a trecut printr-un proces de rafinare ceea ce inseamna ca si-a pierdut din nutrienti, in special fibrele.
 
 
 
 
 
 
 

Descriere Ce carbohidrati ai voie sa mananci la dieta?

Ingrediente Ce carbohidrati ai voie sa mananci la dieta?

Review-uri Ce carbohidrati ai voie sa mananci la dieta?

Rating general al produsului
0 review-uri
  • 5
    0% Complete
  • 4
    0% Complete
  • 3
    0% Complete
  • 2
    0% Complete
  • 1
    0% Complete
Scrie un review