Preparatul din România inclus în top 100 cele mai bune deserturi din lume. foto captură video YouTube Șef Paul Constantin Preparatul din România inclus în top 100 cele mai bune deserturi din lume este tradițional românesc, transmis din generație în generație. Acesta a reușit să își câștige un loc de cinste pe harta gastronomiei internaționale datorită gustului inedit care i-a cucerit și pe turiști. Papanașii au fost incluși în top 100 cele mai apreciate deserturi din lume, devansând specialități celebre precum crème brûlée-ul francez sau vafele belgiene, potrivit clasamentelor realizate de platforma TasteAtlas. Este singurul desert românesc prezent în acest top global, o recunoaștere importantă pentru bucătăria tradițională locală. Gogoașa prăjită, servită cu smântână și dulceață, a impresionat prin simplitate, gust intens și combinația echilibrată de texturi. Papanașii, în top 100 cele mai bune deserturi din lume În restaurantele cu specific românesc, papanașii sunt un adevărat magnet pentru clienți. O porție ajunge, în medie, la aproximativ 400 de grame și costă în jur de 40 de lei, fiind servită, de regulă, cu dulceață de cireșe, afine sau zmeură. În meniurile internaționale, desertul este adesea prezentat drept „local doughnuts”. „Sunt foarte încântaţi de combinaţia aceasta de smântână, această mică gogoşică şi de dulceaţa în sine, ei mai vin cu puţin zahăr pudră deasupra. Şi cam asta este minunea noastră din restaurante”, a spus Daniel Iordan, chef restaurant tradiţional. Cererea este ridicată, iar multe localuri ajung să vândă zilnic sute de porții. Chiar dacă este un desert consistent din punct de vedere caloric, papanașii rămân o alegere populară. „Deşi are multe calorii, este un desert gustos, proaspăt, nu te încarcă foarte tare şi atunci ei preferă gustul ăsta”, a explicat Florin Petu, manager restaurant tradiţional. Pastel de Belém, no. 1 în topul celor mai bune deserturi Pastel de Belém a fost votat cel mai bun desert din lume. foto: freepik.com Cu toate acestea, în fruntea clasamentului mondial se află un alt desert emblematic. Portughezii domină topul cu Pastel de Belém, celebrul foietaj umplut cu cremă de vanilie, considerat cel mai iubit dulce din lume. În Lisabona, la patiseria originală din cartierul Belém, se vând în medie aproximativ 30.000 de bucăți pe zi. „Sunt la Lisabona, în faţa celebrei patiserii din Portugalia. În fiecare zi, aici, mii de oameni stau la coadă pentru o reţetă veche de aproape două secole, păstrată încă secretă”, susține un turist român din Portugalia. Secretul rețetei este păstrat cu strictețe și astăzi. „Doar câteva persoane ştiu reţeta şi produc această prăjitură. În fiecare dimineaţă, vin, se duc în biroul secret şi cu uşa închisă prepară crema şi aluatul”, a mărturisit Fedra Monteiro, supervizor operaţional patiserie. Clasamentul este realizat de TasteAtlas, o platformă internațională recunoscută pentru promovarea mâncărurilor tradiționale autentice din întreaga lume. Pentru România, prezența papanașilor în acest top reprezintă nu doar o reușită gastronomică, ci și o validare a valorii patrimoniului culinar național. Citește și: Biscuiții șprițați, desertul clasic de pe masa de Crăciun 2025. Rețeta tradițională din caietul bunicii Distribuie articolul pe: