Produse „pentru copii” doar în aparență. sursa foto pexels Produse „pentru copii” doar în aparență. Specialiștii avertizează: ambalajele colorate ascund ingrediente nocive, iar legislația lipsește! Produsele alimentare create special pentru cei mici, cu personaje din desene animate și ambalaje care atrag instant atenția copiilor, pot ascunde adevărate pericole pentru sănătate. Specialiștii trag un semnal de alarmă: mare parte dintre aceste alimente nu sunt deloc potrivite pentru consumul copiilor. În România nu există o legislație clară care să limiteze conținutul de sare, grăsimi sau aditivi pentru produsele destinate minorilor peste doi ani. Ambalaj atrăgător, conținut problematic Orice părinte știe cât de greu este de evitat raftul cu produse „special pentru copii”: șuncă de curcan cu urechi de extraterestru, mortadella cu forme de personaje animate sau creme tartinabile decorate cu figurine colorate. Doar că, dincolo de marketingul atractiv, compoziția acestor alimente este foarte asemănătoare cu cea a produselor obișnuite pentru adulți. Analizele realizate la Institutul de Cercetări Alimentare (ICA) au confirmat temerile experților: nivelurile de sare, grăsimi, polifosfați și nitriți depășesc adesea recomandările pentru copii, iar etichetele care sugerează un produs „potrivit pentru cei mici” sunt înșelătoare. „Au un conținut mare de sare, au un conținut de polifosfat destul de mare, au nitriți și putem suspecta că au unele dintre ele și un pic de monoglutamat adăugat. Sarea este o problemă la toate produsele analizate; avem recomandări din partea OMS și EFSA ca, pentru produsele pentru copii, să urmărim un target de 1,25 grame la sută de grame sare. Produsele aduse încep de la 1,5 și ajung la 2… și…”, a declarat Alexandru Cîrîc, ICA. Excesul de sare afectează rinichii copiilor În România nu există o legislație clară care să limiteze conținutul de sare, grăsimi sau aditivi pentru produsele destinate minorilor peste doi ani. sursa foto pexels Consecințele sunt serioase. Medicii pediatrici atrag atenția că un consum crescut de sare la vârste fragede poate afecta dezvoltarea rinichilor, crește tensiunea arterială și favoriza apariția obezității – problemă care, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, este în creștere în rândul copiilor români. „Un consum ridicat de sare poate duce la hipertensiune la copil și la insuficiență renală. Rinichiul este primul care suferă. (…) Chiar dacă au formă specială de animăluțe colorate, nu sunt neapărat bune pentru copiii noștri; mezelurile tot mezeluri sunt și procesate”, a explicat Camelia Păun, medic pediatru. Mai mult, analizele ICA arată reziduuri ridicate de polifosfați în produsele din carne, ceea ce poate afecta echilibrul calciu-fosfor și, implicit, dezvoltarea oaselor copiilor. În cazul unora dintre pateurile tartinabile, experții au descoperit chiar și 27% grăsimi, proporție comparabilă cu consumul de untură. Marketing agresiv, legislație aproape inexistentă Nivelurile de sare, grăsimi, polifosfați și nitriți depășesc adesea recomandările pentru copii. sursa foto pexels Concluzia specialiștilor este dură: eticheta „pentru copii” este, în multe cazuri, un truc comercial. „Este doar marketing. Probabil majoritatea producătorilor nici nu știu ce să facă să le facă bune pentru copii. În industria alimentară nu sunt angajați nutriționiști”, a declarat Alexandru Cîrîc, ICA. Dacă pentru copiii sub doi ani există limite stricte privind sarea și aditivii, pentru cei mai mari nu există nicio reglementare clară. OMS și EFSA recomandă reducerea semnificativă a consumului de sare, grăsimi saturate și aditivi alimentari în cazul copiilor, însă România nu are o legislație care să impună aceste standarde. „Există un vid legislativ; (…) Este necesară o legislație în care să fie foarte bine definite aceste produse pentru copii, ce etichetăm ca fiind produse pentru copii”, a mai explicat Alexandru Cîrîc. Ministerul Sănătății promite acțiuni În premieră, ministrul Sănătății spune că instituția ia în calcul elaborarea unui cadru legal prin colaborare cu experți din nutriție, sănătate publică și autorități de control. „Nu există o viziune naţională. Eu cred că o colaborare interdisciplinară şi interinstituţională (…) poate duce la o legislaţie care să limiteze acest fenomen”, a declarat Alexandru Rogobete, ministrul Sănătăţii. Până la apariția unei legislații clare, singura protecție reală rămâne atenția părinților. Citirea etichetelor, evitarea produselor cu multă sare, aditivi, potențiatori de aromă și grăsimi hidrogenate sunt pași esențiali pentru a proteja sănătatea copiilor. Citește și: Crest, dat în judecată pentru ambalajul pastelor de dinți pentru copii Distribuie articolul pe: