Bei lapte vegetal când ții post? Cât de periculoase sunt ingredientele sale

|Andreea Nicole |
Bei lapte vegetal când ții post? Cât de periculoase sunt ingredientele sale

Bei lapte vegetal când ții post? sursa foto pexels

Bei lapte vegetal când ții post? Cât de periculoase sunt ingredientele sale, potrivit unui nutriționist. Această băutură a devenit o alternativă populară, mai ales în timpul postului sau pentru persoanele care urmează un regim bazat pe plante.

Cu toate acestea, nutriționiștii trag un semnal de alarmă: multe dintre băuturile vegetale disponibile în comerț pot ascunde ingrediente nocive, pe care consumatorii trebuie să le evite.

Bei lapte vegetal când ții post?

Cu toate că unele persoane laudă beneficiile laptelui vegetal, experții spun că, „deși poate fi un înlocuitor dacă este nevoie, laptele vegetal nu se poate compara cu cel de origine animală, din punct de vedere nutrițional”.

Conform nutriționistului Patricia Rusu, este esențial să verifici etichetele și să te ferești de anumite substanțe:

„Știați că unele branduri de lapte vegetal conțin doar 2% din «alimentul principal», în timp ce celelalte 98% sunt doar apă cu niște emulgatori și, uneori, un îndulcitor dubios aruncat, împreună cu substanțe nutritive precum vitamina A și D adăugate artificial.”

6 ingrediente periculoase în laptele vegetal

Multe dintre băuturile vegetale disponibile în comerț pot ascunde ingrediente nocive, pe care consumatorii trebuie să le evite. sursa foto pexels
Multe dintre băuturile vegetale disponibile în comerț pot ascunde ingrediente nocive, pe care consumatorii trebuie să le evite. sursa foto pexels

Potrivit Patriciei Rusu, următoarele ingrediente apar frecvent în laptetele vegetale și pot ridica probleme de sănătate:

Caragenan, agent de îngroșare extras din algele roșii:

  • este utilizat frecvent pentru gelifiere și stabilizare, dar nu este digerabil și nu oferă nutrienți.
  • poate provoca un răspuns imun inflamator, conform unor studii citate de nutriționistă.

Lecitină de soia, provenită din soia modificată genetic:

  • dacă nu este organică, poate conține reziduuri chimice și ingredientul respectiv este considerat de unii ca având potențial nociv pe termen lung.

Uleiuri vegetale rafinate, precum soia sau canola:

  • nutriționistul susține că pot fi „extrem de inflamatorii la nivelul intestinului”.

Zahăr adăugat – multe băuturi vegetale conțin îndulcitori procesati care cresc aportul caloric și glicemic.

Arome „naturale” – chiar dacă sunt etichetate ca naturale, pot ascunde chimicale sintetice sau pot modifica digestia.

Nutrienți sintetici – vitamine precum A și D sunt adesea adăugate artificial, ceea ce ridică întrebări legate de absorbția lor și de necesitatea reală.

Ce spun specialiștii despre laptele vegetal

ste esențial să verifici etichetele și să te ferești de anumite substanțe. sursa foto pexels
ste esențial să verifici etichetele și să te ferești de anumite substanțe. sursa foto pexels

Unii specialiști susțin că unele branduri de lapte vegetal pot conține „doar apă cu emulgatori” și adaugă că este important ca etichetele să fie citite cu atenție.

Caragenanul este asociat cu posibile tulburări intestinale și inflamații, deși studiile la om sunt limitate.

În plus, aportul de grăsimi și aditivi variază semnificativ între tipurile de lapte vegetal (ovăz, soia, orez etc.), ceea ce poate influența atât conținutul caloric, cât și impactul metabolic.

Recomandări pentru consumatori

Dacă optezi pentru lapte vegetal, citește cu atenție eticheta pentru a evita aditivii potențial dăunători, conform recomandării nutriționistului Patricia Rusu.

Alege variante cu liste de ingrediente scurte; ideal, produse cu cât mai mult material vegetal real și fără emulgatori sau uleiuri vegetale rafinate problematice.

Completează cu alte surse nutritive dacă folosești laptele vegetal frecvent: unii nutriționiști recomandă suplimente sau consum de alimente bogate în calciu, proteine și vitamine (de exemplu, vitamina D), mai ales pentru vegani.

Citește și: Pateurile vegetale pot fi periculoase pentru sănătate. Ce se întâmplă în organism atunci când le consumi

Distribuie articolul pe: