Cancerul colorectal, ce include atât cancerul de colon, cât și pe cel rectal, se numără printre cele mai frecvente afecțiuni oncologice la nivel mondial. foto: pixabay Trei tipuri de diete care ar putea reduce riscul de cancer de colon! Un studiu recent a atras atenția asupra a trei modele alimentare despre care specialiștii consideră că pot contribui la diminuarea riscului de cancer colorectal. Punctul comun al acestor diete este accentul pus pe alimentele cu proprietăți antiinflamatoare, potrivit eatingwell.com. Conform datelor analizate, o alimentație cu efect antiinflamator poate fi asociată cu o scădere cu aproximativ 16% a riscului de cancer de colon. Printre alimentele responsabile de aceste beneficii se numără lactatele fermentate, fructele și legumele proaspete, dar și grăsimile sănătoase, care au capacitatea de a reduce inflamația cronică din organism. Cancerul colorectal – o problemă majoră de sănătate publică În Statele Unite, este al patrulea cel mai diagnosticat cancer și tot pe locul patru în topul cauzelor de mortalitate prin cancer. În România, situația este și mai îngrijorătoare: cancerul colorectal reprezintă a doua cauză de deces dintre toate tipurile de cancer. Inflamația persistentă din organism este considerată un factor cheie care favorizează apariția acestui tip de cancer. Numeroase studii au arătat că inflamația poate contribui la modificări celulare ce cresc șansele dezvoltării unor tumori. Alimentele procesate cresc inflamația, cele naturale o reduc Cercetările sugerează că un consum ridicat de produse ultraprocesate, alcool sau alimente bogate în zahăr adăugat poate accentua inflamația. În schimb, o dietă bazată pe alimente integrale, bogate în fibre, probiotice și proteine de calitate are un efect protector. Citește și: O dietă mediteraneană modificată poate preveni cancerul, potrivit unui studiu Printre alimentele antiinflamatoare cel mai des menționate: fructele și legumele proaspete, leguminoasele, nucile și semințele, peștele și fructele de mare, lactatele fermentate precum iaurtul și chefirul. Un studiu de amploare: peste un milion de persoane analizate timp de 15 ani Pentru a observa modul în care diferitele tipare alimentare influențează riscul de cancer colorectal, cercetători din America de Nord și Europa au analizat date provenite din șase studii vaste, care au însumat aproape un milion de participanți – peste 500.000 de femei și peste 400.000 de bărbați. Participanții au fost monitorizați în medie timp de 15 ani, perioadă în care au fost înregistrate peste 16.500 de cazuri de cancer colorectal. Pe parcursul studiului, aceștia au completat chestionare detaliate despre alimentația lor, permițând specialiștilor să identifice tiparele alimentare predominante. Citește și: Citește și: Molecula secretă din guava ar putea lupta împotriva cancerului la ficat, potrivit unui studiu Cercetătorii au evaluat trei modele alimentare considerate sănătoase: Dieta cu indice insulinic scăzut, Dieta antiinflamatoare, Indicele de alimentație sănătoasă (HEI-2015), care măsoară calitatea generală a dietei. Ulterior, participanții au fost împărțiți în cinci grupuri, de la obiceiuri alimentare foarte nesănătoase până la cele mai sănătoase. Rezultate: toate cele trei diete reduc riscul de cancer colorectal Analizele statistice au arătat că persoanele care au urmat cele mai sănătoase versiuni ale acestor tipare alimentare au avut un risc semnificativ mai mic de a dezvolta cancer colorectal: Dieta cu indice insulinic scăzut → risc redus cu 18%, Dieta antiinflamatoare → risc redus cu 16%, Indicele HEI-2015 → risc redus cu 20%. Dieta cu indice insulinic scăzut include în principal lactate, legume cu frunze verzi, fructe și cereale integrale – alimente bune și pentru persoanele cu rezistență la insulină. În general, toate cele trei abordări alimentare se bazează pe: consum ridicat de fructe, legume și cereale integrale, lactate și pește/fructe de mare, reducerea consumului de carne roșie, mezeluri și băuturi îndulcite. Cum poți integra aceste alimente în meniul tău zilnic Pentru a adopta treptat un stil alimentar protector împotriva inflamației, specialiștii recomandă introducerea zilnică a unor porții de: fructe și legume diverse, nuci, semințe și leguminoase, lactate fermentate, grăsimi sănătoase (avocado, ulei de măsline, pește gras), cereale integrale. În paralel, este importantă reducerea treptată a alimentelor ultraprocesate – snacksuri, mezeluri, băuturi carbogazoase sau dulciuri. Înlocuirile pot fi simple: chipsurile → nuci crude sau bastonașe de legume, sucurile → apă minerală cu felii de fruct și plante aromatice. Sănătatea depinde de mai mulți factori, nu doar de alimentație Deși dieta are un rol major în reducerea inflamației și în prevenirea cancerului colorectal, specialiștii subliniază că nu trebuie ignorate și alte elemente esențiale: mișcarea constantă, menținerea unui nivel scăzut de stres, somnul odihnitor. Șase alimente pe care le poți introduce chiar de astăzi pentru a reduce riscul de cancer colo-rectal Cercetătorii recomandă includerea următoarelor alimente în dieta zilnică, datorită proprietăților lor antiinflamatoare și antioxidante: broccoli, lapte, nuci, leguminoase, fistic, pepene roșu. iaurt, citrice, nuci, mere, salsa sau guacamole. Totodată, unele studii arată că fructele și legumele de culoare portocaliu intens pot contribui la reducerea riscului de cancer colorectal, datorită conținutului ridicat de carotenoizi. Sursa: eatingwell.com Distribuie articolul pe: