Chimenul este condimentul străvechi care reduce balonarea. sursa foto pexels.com Condimentul străvechi care reduce balonarea și ar putea ajuta la slăbit este chimenul. O dietă bogată în antioxidanți poate contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare și a altor afecțiuni cronice. Iubitorii de curry ar putea beneficia de mai mult decât de gustul delicios al preparatelor lor preferate: chimenul, condimentul versatil care oferă mâncărurilor o aromă caldă, ușor nucșoară și pământie, este bogat în antioxidanți și poate ajuta la reducerea riscului de boli, protejând celulele organismului. „O dietă bogată în antioxidanți poate contribui la reducerea riscului de boli de inimă și a altor afecțiuni cronice”, a explicat nutriționista Nicole Hopsecger de la Cleveland Clinic. „Desigur, acest lucru trebuie corelat cu o alimentație bogată și în alte surse de antioxidanți, cum ar fi fructele și legumele proaspete, cerealele integrale și leguminoasele.” Chimen: condiment care reduce balonarea Chimenul poate ajuta și la slăbit. sursa foto pexels.com Pentru a beneficia din plin de proprietățile chimenului, Hopsecger recomandă măcinarea semințelor înainte de consum, pentru a crește absorbția substanțelor active în organism. „Obțineți astfel mai multe beneficii din vitaminele și mineralele conținute, cum ar fi vitaminele din complexul B, vitamina E, fierul și magneziul”, a explicat specialista. Fierul contribuie la formarea unei proteine din celulele roșii ale sângelui, care transportă oxigenul în organism, întărește sistemul imunitar și menține sănătatea părului. Magneziul ajută la funcționarea normală a mușchilor și a nervilor, întărește oasele, reglează glicemia și susține imunitatea, potrivit MedlinePlus. Vitaminele din complexul B sunt esențiale pentru metabolism și funcțiile creierului. Ce beneficii are consumul de chimen Specialiștii recomandă măcinarea semințelor înainte de consum, pentru a crește absorbția substanțelor active în organism. sursa foto pexels.com Însă beneficiile chimenului nu se opresc aici. Un studiu a arătat că extractul de chimen i-a ajutat pe participanți să reducă balonarea și alte simptome ale sindromului de intestin iritabil. O altă cercetare a indicat că extractul de chimen poate îmbunătăți funcțiile hepatice la pacienții cu steatoză hepatică non-alcoolică (ficat gras). Chimenul este folosit de mii de ani, încă din zorii civilizației scrise, potrivit NPR. Era popular în Mesopotamia antică, iar de-a lungul celor peste 4.000 de ani de istorie, utilizarea sa s-a extins în Orientul Mijlociu, Europa, Asia și Americi. „Odată ce a fost introdus într-un nou teritoriu și într-o nouă cultură, chimenul are tendința de a se integra profund în bucătăria locală, motiv pentru care a devenit unul dintre cele mai folosite condimente din lume”, scrie autorul Gary Nabhan în cartea sa „Cumin, Camels, and Caravans”. Consumul de chimen poate slăbi Vitaminele din complexul B sunt esențiale pentru metabolism și funcțiile creierului. sursa foto pexels.com Folosirea chimenului în preparatele culinare este considerată sigură în orice cantitate rezonabilă, însă Hopsecger recomandă prudență în administrarea suplimentelor alimentare pe bază de chimen. Cercetările anterioare au sugerat că acest condiment ar putea ajuta și la pierderea în greutate. Un studiu a arătat că chimenul i-a ajutat pe participanți să slăbească într-un mod comparabil cu efectele medicamentului antiobezitate Orlistat. Un alt studiu, care a analizat combinația de chimen și lime, a arătat „efecte benefice asupra greutății” la persoanele supraponderale. O a treia cercetare a constatat că nivelul colesterolului s-a îmbunătățit după ce participanții au consumat trei grame de chimen pudră pe zi timp de trei luni. Studiile nu sunt suficiente Totuși, nutriționista avertizează că este nevoie de mai multe studii pentru a confirma aceste beneficii. „Nu există suficiente cercetări care să le susțină ferm”, a spus Hopsecger. „În puținele studii care arată efecte pozitive, este probabil ca și alți factori – cum ar fi motivația crescută sau schimbările de stil de viață – să fi contribuit, pe lângă suplimentul de chimen.” Citește și: Supa de chimen Distribuie articolul pe: