Cum să spargi corect un ou. sursa foto pexels.com Cum să spargi corect un ou. Dacă gătești sau coci cu o anumită regularitate, sunt șanse mari să fi spart deja câteva ouă. Este o sarcină atât de simplă și directă, încât nici nu mă gândesc la ea în timp ce o fac. În funcție de ceea ce pregătesc, obișnuiesc să sparg oul pe marginea unui bol, a unui ramekin sau, uneori, direct pe tigaie. Așa am învățat să sparg ouăle când eram mic și tot așa am continuat ani la rând. Și, deși această metodă nu este neapărat greșită, am aflat recent că există o modalitate mult mai bună (și mai sigură) de a sparge ouăle corect. Atenție, spoiler: nu are legătură cu tehnici spectaculoase cu o singură mână, ci cu folosirea unei suprafețe plane. Cum să spargi corect un ou Este indicat să spargi oul de o suprafață plată. sursa foto pexels.com Scopul atunci când spargi ouăle este ca, dintr-o singură lovitură fermă, coaja să se crape, să se deschidă ușor și gălbenușul și albușul să alunece afară, evitând totodată: sfărâmarea cojii în prea multe bucăți, ajungerea bucăților de coajă în bol, spargerea gălbenușului, contaminarea cu bacterii de pe exteriorul cojii. Deși spargerea oului pe marginea unui bol funcționează în multe cazuri, o metodă mai bună este să lovești oul cu încredere pe o suprafață plană, cum ar fi blatul de bucătărie. Metoda suprafeței plate reduce mult riscul de a rupe gălbenușul sau de a lăsa bucăți de coajă să ajungă în bol ori tigaie. Apoi, ținând oul deasupra bolului sau tigăii, apasă ușor cu degetele mari în crăpătură până când spargi membrana. Apoi desparte ușor coaja și lasă oul să alunece afară, potrivit thekitchn.com. După ce încerci o dată sau de două ori, vei vedea că metoda aceasta ți se va părea chiar mai simplă decât cea pe margine. Problema spargerii ouălor pe marginea unui bol Atenție să nu cadă coji pline de bacterii în ou! sursa foto pexels.com Spargerea ouălor pe marginea bolului are două mari dezavantaje: Împinge coaja în interiorul oului. Aceasta se poate rupe în mai multe fragmente, crescând riscul de a scăpa bucăți de coajă în albuș sau gălbenuș. Probleme de siguranță alimentară. Da, împingerea cojii în interior crește riscul de a sparge gălbenușul, dar mai grav este că bacteriile de pe suprafața cojii pot contamina albușul și/sau gălbenușul. Acest lucru e deosebit de periculos dacă pregătești ouă gătite insuficient — cum ar fi ouă jumări moi sau ouă cu gălbenușul moale. Așadar, data viitoare când spargi un ou, înainte să te îndrepți spre marginea bolului sau a tigăii, încearcă mai întâi să îl lovești cu încredere pe blat. S-ar putea să descoperi că vei deveni un adevărat adept al acestei metode. Citește și: Ouă prăjite cu textură crocantă, care îți transformă micul dejun cu un singur ingredient Distribuie articolul pe: