Turcia ar putea renunța la all-inclusive. sursa foto freepik.com Turcia ar putea renunța la all-inclusive. Care este motivul? Guvernul turc a demarat pregătirile pentru o reglementare menită să reducă risipa alimentară în cazul bufetului suedez și al micului dejun „serpme” (servire cu multe feluri pe masă). Potrivit noilor planuri, nu va mai fi impus un număr fix de persoane pentru mic dejunul „serpme”, iar în hoteluri sistemul „all inclusive” ar putea fi înlocuit cu principiul „alege ce vei mânca”. Conform raportului Fundației Turce pentru Prevenirea Risipei (TİSVA), în Turcia se irosesc anual, în medie, 23 de milioane de tone de alimente. Aproximativ 35% dintre fructe și legume nu ajung niciodată pe masa consumatorilor, fiind aruncate înainte. Această risipă, care alimentează și inflația alimentară, a determinat Consiliul Prezidențial pentru Politici Agricole și Alimentare să acționeze. Consiliul, care a întocmit un raport detaliat privind combaterea risipei, îl va prezenta președintelui Recep Tayyip Erdoğan. Odată ce subiectul va ajunge în Parlament, modificările legislative propuse ar urma să pună capăt risipei și să elimine obligativitatea de persoane pentru micul dejun „serpme”. Turcia ar putea renunța la all-inclusive Guvernul turc vrea să reglementeze și micul dejun „împrăștiat”. sursa foto freepik.com În ultimii ani, moda micului dejun „serpme” a devenit rapid un trend, dar și o problemă. Multe localuri refuză să servească două porții pentru trei persoane, impunând porții egale cu numărul de persoane prezente. Această practică îi nemulțumește pe clienți și crește risipa. Ramazan Bingöl, membru al Consiliului Prezidențial și președinte al Asociației Tuturor Restaurantelor și Hotelierilor (TÜRES), afirmă că 50% din mâncarea de la micul dejun „serpme” ajunge la gunoi. „Această risipă crește din cauza impunerii numărului de persoane. Trei sau patru prieteni se pot sătura lejer cu două porții, dar localurile obligă la comandă egală cu numărul de persoane. Se aduce mai multă mâncare, iar unele feluri nici măcar nu sunt atinse, fiind aruncate direct”, a spus Bingöl. El a adăugat că și bufeturile hotelurilor sunt surse majore de risipă: „Când văd multe opțiuni, oamenii iau din toate, dar nu mănâncă tot. Se pierd milioane de lire în acest fel”. Guvernul turc vrea reglementări legislative Fructele de la all-inclusive se aruncă intacte, de cele mai multe ori. sursa foto freepik.com Dacă raportul va ajunge în Parlament, ar putea fi introduse măsuri precum: Înlocuirea sistemului „all inclusive” din hoteluri cu cel „à la carte” — fiecare comandă doar cât va consuma. Interzicerea prin lege a obligativității porțiilor în funcție de numărul de persoane în restaurante și cafenele. Dacă un local refuză să servească porția dorită, clientul va putea reclama la Ministerul Comerțului, iar localul va fi amendat. Turcia va interzice aruncarea mâncării pe stradă Turcia va interzice și aruncarea pe stradă a mâncării, pentru animale. sursa foto freepik.com Raportul include și o secțiune privind animalele fără stăpân, potrivit sabah.com.tr. Se subliniază că nu ar trebui aruncată mâncare pe străzi sub pretextul hrănirii acestora, deoarece: murdărește orașul, favorizează răspândirea bacteriilor, poate îmbolnăvi animalele care consumă aceste resturi. „În niciun stat european nu poți arunca mâncare pe stradă pentru animalele fără stăpân. Aceasta afectează și echilibrul natural”, a declarat Bingöl, adăugând că resturile ar trebui colectate și trimise către adăposturi. Câtă mâncare aruncă Turcia anual Turcia aruncă 23 de milioane de tone de alimente în fiecare an. sursa foto freepik.com Se irosesc anual 23 milioane tone de alimente. Aproximativ 35% din fructe și legume se pierd înainte de a ajunge la consumatori. Risipa este cea mai mare în gospodării, în sectorul serviciilor, în retail și în procesul de distribuție. Greșelile din lanțul de aprovizionare, recoltare și depozitare sporesc pierderile. Se aruncă anual 4,38 miliarde de pâini (aprox. 12 milioane pe zi). Fiecare persoană aruncă în medie 102 kg de mâncare pe an. Reducerea cu 5% a risipei ar economisi zeci de miliarde de lire. Peste 783 de milioane de oameni suferă de foame la nivel mondial. Zilnic, peste 25.000 de copii mor din cauza foamei și a malnutriției. Citește și: România, fruntașă la aruncat alimente. Peste 2,5 tone de mâncare ajung la gunoi Distribuie articolul pe: