Pliculețele de ketchup și plasticul de pe fructe sau legume vor fi interzise

|Andreea Nicole |
Pliculețele de ketchup și plasticul de pe fructe sau legume vor fi interzise

Plasticul de pe fructe sau legume va fi interzis. sursa foto freepik.com

Pliculețele de ketchup și plasticul de pe fructe sau legume vor fi interzise. Stațiile de reumplere și recipientele reutilizabile vor deveni tot mai comune.

Plasele de plastic pentru fructe și legume, precum și ambalajele din plastic de unică folosință pentru condimente și conserve – cum ar fi pliculețele de ketchup – vor fi interzise până la sfârșitul acestui deceniu, conform noilor reguli ale Uniunii Europene.

Plasticul de pe fructe sau legume, interzis

Repak, organizația din Irlanda finanțată de industrie pentru gestionarea deșeurilor de ambalaje, a emis recomandări pentru companiile membre – care includ supermarketuri, afaceri din domeniul ospitalității și producători – încurajându-le să înceapă pregătirile încă de pe acum.

Repak a declarat pentru The Journal că folia de plastic de pe produse precum castraveții este, de asemenea, probabil să fie interzisă, la fel ca și caserolele sau tăvile din plastic care nu pot fi „clar justificate” prin reducerea pierderilor alimentare sau din motive de igienă.

Este probabil ca unele excepții de la noile reguli – care vor intra în vigoare pe 1 ianuarie 2030 – să fie făcute pentru produse sensibile, precum zmeura și alte fructe moi, a precizat Repak.

Irlandezii, îngrijorați de deșeurile din plastic

Pliculețele de ketchup vor fi interzise până la sfârșitul acestui deceniu. sursa foto freepik.com
Pliculețele de ketchup vor fi interzise până la sfârșitul acestui deceniu. sursa foto freepik.com

Un sondaj UE de anul trecut a arătat că trei sferturi dintre irlandezi consideră deșeurile din plastic ca fiind cea mai mare problemă de deșeuri a țării.

Cu toate acestea, pungile, foliile, plasele și alte ambalaje din plastic sunt încă utilizate pe scară largă în comerțul cu amănuntul și în cafenelele din Irlanda, iar opțiunea de a cumpăra fructe și legume vrac nu este frecvent disponibilă.

Tad Kirakowski, reprezentant al ONG-ului de mediu Voice, a declarat:

„Rata noastră de reciclare stagnează, dar cantitatea de materiale pe care trebuie să le sortăm este în creștere. Oamenii chiar se luptă să țină pasul cu volumul acestor materiale. Numeroase sondaje au arătat că consumatorii își doresc mai multă sustenabilitate din partea comercianților.”

Ce spun marile lanțuri de magazine

Aldi, unul dintre supermarketurile care oferă puține produse vrac, a anunțat că desfășoară o revizuire completă a materialelor de ambalaj în perspectiva noilor reguli.

„Reducerea amprentei noastre de plastic și ambalaje… este o prioritate esențială. Ne angajăm pe deplin să respectăm aceste noi reglementări”, a declarat compania.

Ce prevede interdicția

Fructele se vor vinde la plase de minimum 1,5 kg. sursa foto freepik.com
Fructele se vor vinde la plase de minimum 1,5 kg. sursa foto freepik.com
  • Plasele din plastic vor fi interzise pentru fructele și legumele vândute în cantități mai mici de 1,5 kg.
  • Ambalajele din plastic de unică folosință pentru ketchup, muștar, gemuri și sosuri vor fi, de asemenea, interzise.
  • Vor fi interzise și sticlele de șampon de unică folosință în hoteluri.
  • Tăvile și paharele din plastic pentru servirea mâncării și băuturilor consumate la fața locului vor trebui eliminate.

Soluții alternative

Repak a menționat că alternativa pentru pliculețele de condimente ar putea include:

  • Stații de reumplere (self-service)
  • Recipiente mici reutilizabile care pot fi spălate și reumplute
  • Pliculețe compostabile, ca variantă acceptabilă

„Obiectivul general este tranziția către sisteme reutilizabile, acolo unde este posibil, nu doar înlocuirea plasticului de unică folosință cu alte materiale de unică folosință”, a declarat Repak.

Unii comercianți își extind deja gama de fructe și legume vrac în cadrul inițiativei „Plastic Pledge” a Repak.

Voluntariatul nu mai e suficient

Singurul plastic care va rămâne va fi folosit la fructele sensibile. sursa foto freepik.com
Singurul plastic care va rămâne va fi folosit la fructele sensibile. sursa foto freepik.com

Kirakowski a spus că inițiativele voluntare nu generează schimbările necesare și că este nevoie de reglementări ferme. A adăugat că retailerii trebuie să acționeze rapid pentru a fi pregătiți până în 2030.

„Vedem că retailerii spun «da, suntem interesați», dar nu trec la fapte. Iar 2030 nu e chiar așa de departe, având în vedere scara schimbărilor care trebuie făcute. Trebuie să ne mobilizăm serios”, a avertizat el.

Ce fac alte supermarketuri

  • Tesco a declarat că lucrează pentru a se conforma pe deplin cu noile reguli europene și că are deja o strategie voluntară de reducere a ambalajelor, inclusiv prin eliminarea plasticului acolo unde este posibil.
  • Lidl susține că a redus cu 20% cantitatea de plastic folosită în ambalajele proprii din 2022 până în prezent. Se axează pe materiale reciclate și pe reducerea risipei alimentare.

Irlanda nu este pe drumul cel bun

Irlanda nu este pe cale să își atingă obiectivul UE de reciclare pentru anul 2025, iar datele arată că generează mai multe deșeuri decât în urmă cu un deceniu.

Citește și: Plasticul din caserolele cu mâncare și detergenți ne poate îmbolnăvi. Avertismentul medicilor

Distribuie articolul pe: