Gelatina are beneficii pentru sănătate? Din ce este făcută?

|Andreea Nicole |
Gelatina are beneficii pentru sănătate? Din ce este făcută?

Gelatina are beneficii pentru sănătate. sursa foto pexels.com

Gelatina are beneficii pentru sănătate? Din ce este făcută? Această substanță este obținută din oase, cartilaje și piele de animale. Este un ingredient comun în supe, ciorbe, sosuri, jeleuri, bezele, produse cosmetice și medicamente.

Acest agent de îngroșare și gelifiere frecvent utilizat este un produs de origine animală, bogat în proteine. În acest articol, vei afla ce beneficii pentru sănătate poate avea gelatina și cine ar trebui să o evite.

Din ce este făcută gelatina?

Producătorii obțin gelatina prin procesarea oaselor, cartilajelor și pielii animalelor, precum vacile sau peștii. În acest proces este extras colagenul — o proteină fibroasă care leagă mușchii, oasele și pielea — și transformat într-o substanță gelatinoasă, incoloră și fără gust.

Întrebări frecvente despre gelatină

Gelatina este făcută din oase, piele sau organe de animale. sursa foto pexels.com
Gelatina este făcută din oase, piele sau organe de animale. sursa foto pexels.com

Gelatina este vegetariană sau vegană?

Nu. Gelatina provine din țesuturi animale procesate. Totuși, există alternative vegetariene și vegane disponibile.

Gelatina conține gluten?

Nu, gelatina este lipsită de gluten. Însă unele produse care o conțin (precum deserturi sau supe) pot avea în compoziție gluten, potrivit medicalnewstoday.com.

Gelatina este o proteină?

Da. De exemplu, 100 g de gelatină pudră uscată conțin peste 85 g de proteine.

Aminoacizii din gelatină

Gelatina este săracă în calorii și bogată în proteine. sursa foto pexels.com
Gelatina este săracă în calorii și bogată în proteine. sursa foto pexels.com

Proteinele sunt formate din aminoacizi, iar gelatina conține mai mulți dintre aceștia. Cei mai abundenți sunt glicina și prolina. Acestea se găsesc în mod natural în oasele și organele unor animale, iar consumul de gelatină ajută la obținerea acestor nutrienți.

Gelatina are beneficii pentru sănătate

1. Menținerea țesuturilor sănătoase

Gelatina conține proteine esențiale pentru:

  • construcția și menținerea țesuturilor
  • funcționarea corectă a organelor
  • producerea de enzime și hormoni

2. Îngrijirea pielii

Fiind derivată din colagen, gelatina poate contribui la menținerea elasticității pielii. Studiile arată că suplimentele de colagen pot reduce ridurile prin îmbunătățirea elasticității și hidratării pielii. Nu se știe încă dacă gelatina are același efect.

3. Controlul glicemiei

Un studiu din 2019 a sugerat că glicina (un aminoacid din gelatină) poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină în cazul persoanelor cu diabet de tip 2. Totuși, unele produse cu gelatină, cum ar fi jeleurile, au un conținut ridicat de zahăr și nu sunt potrivite pentru diabetici.

4. Sănătatea oaselor

Gelatina conține lizină, un aminoacid important pentru absorbția calciului și sănătatea oaselor. Studiile indică o posibilă legătură între aportul de aminoacizi și densitatea osoasă crescută. Sunt necesare mai multe cercetări pe oameni.

5. Calitatea somnului

Există și gelatină vegană. sursa foto pexels.com
Există și gelatină vegană. sursa foto pexels.com

Glicina ar putea îmbunătăți somnul și funcțiile neurologice, potrivit unor studii mai vechi. Totuși, nu s-a demonstrat clar că gelatina ar avea acest efect.

6. Scădere în greutate

Gelatina are un conținut ridicat de proteine și un aport caloric scăzut, ceea ce poate contribui la sațietate și pierdere în greutate. Important: alege produse fără zahăr adăugat.

Alternative vegetale la gelatină

Pectină

  • Obținută din coaja fructelor și legumelor.
  • Ideală pentru vegetarieni/vegani.
  • Conține puține proteine, dar este bogată în carbohidrați.

Agar-agar

  • Derivat din alge marine.
  • Are puțini nutrienți, dar este eficient ca agent de îngroșare pentru rețete vegane.

Sfaturi pentru utilizarea gelatinei

Este indicat să consumați o lingură de gelatină pe zi. sursa foto pexels.com
Este indicat să consumați o lingură de gelatină pe zi. sursa foto pexels.com
  • Poate fi adăugată în smoothie-uri pentru un aport proteic.
  • În mousse-uri sau jeleuri: se „hidratează” în apă rece, apoi se dizolvă în apă fierbinte.
  • Pentru supe: fierbe oasele (cu legume dacă vrei) până la formarea de supă bogată în gelatină, ce se va întări la rece (piftie).

Gelatina este un ingredient animal bogat în proteine, care poate îmbunătăți textura, gustul și valoarea nutritivă a preparatelor precum supele, mousse-urile sau deserturile.

Deși ar putea avea beneficii pentru sănătate, sunt necesare mai multe cercetări pentru confirmare. Pentru cei care nu consumă produse de origine animală, există alternative vegetale eficiente, precum pectina și agar-agar.

Citește și: Colagenul- o necesitate pentru pastrarea sanatatii si a frumusetii

Distribuie articolul pe: