Alimentul care elimină substanțele chimice cancerigene „eterne” din corp, descoperit de cercetători. Consumul mai mare de fibre ar putea ajuta la eliminarea din organism a „substanțelor chimice eterne” care cauzează cancer, sugerează un nou studiu. Cercetătorii din Boston au comparat bărbați care au luat un supliment cu fibre de trei ori pe zi cu un grup care a primit un supliment pe bază de orez, timp de patru săptămâni. Analizele de sânge au arătat că cei care au luat fibre beta-glucan — regăsite în ciuperci și ovăz — înainte de fiecare masă timp de patru săptămâni au avut o scădere de 8% a nivelului de „substanțe chimice eterne”. Fibrele elimină substanțele chimice cancerigene „eterne” din corp Cunoscute și sub numele de PFAS (substanțe per- și polifluoroalchilice), aceste substanțe toxice nu se degradează natural în mediu. Ele se infiltrează din ambalaje de plastic și vase antiaderente în alimente și se acumulează în organele vitale, crescând riscul de insuficiență organică, infertilitate și anumite forme de cancer. Cercetătorii cred că fibrele ajută la filtrarea excesului de bilă din tractul digestiv — bilă de care PFAS se leagă pentru a pătrunde în sânge. Deși numeroase cercetări au evidențiat efectele nocive ale acestor substanțe asupra organismului, acest nou studiu este printre primele care oferă o metodă dovedită științific de a elimina PFAS din corp — anterior considerate imposibil de eliminat. Cum elimini PFAS din corp PFAS din organism pot fi eliminate prin consumul zilnic de fibre. sursa foto freepik.com Totuși, studiul vine în contextul în care 9 din 10 americani nu consumă suficiente fibre, ceea ce le crește riscul pentru alte afecțiuni, precum cancerul de colon. Cercetătorii de la Universitatea Boston au scris: „În ciuda îngrijorărilor tot mai mari legate de toxicitatea PFAS, intervențiile specifice pentru a reduce nivelurile acestora în organism sunt limitate.” Studiul, publicat în martie în revista Environmental Health, a analizat 72 de bărbați adulți cu vârste între 18 și 65 de ani, care aveau niveluri detectabile de PFAS în sânge. Dintre aceștia, 42 au consumat un supliment cu un gram de beta-glucan din ovăz — un tip de fibră regăsită natural în ovăz, ciuperci și semințe — de trei ori pe zi, cu aproximativ 10 minute înainte de masă. Ceilalți 30 au consumat un supliment de control pe bază de orez. Rezultatele se văd în doar 4 săptămâni S-au prelevat probe de sânge înainte și după cele patru săptămâni, testându-se prezența a 17 forme de PFAS. La începutul studiului, 70% dintre participanți aveau 11 din cele 17 forme de PFAS în sânge, iar 5 forme erau prezente în sângele tuturor participanților. Studiul a arătat că bărbații care au luat suplimentul cu fibre au avut o reducere de 8% a acidului perfluorooctanoic (PFOA) și a acidului perfluorooctansulfonic (PFOS), considerate printre cele mai periculoase forme de PFAS. PFOA și PFOS sunt substanțe chimice sintetice utilizate în spume pentru stingerea incendiilor, vase de gătit antiaderente și produse impermeabile sau rezistente la pete. PFOA este clasificat ca agent cancerigen de grupa 1 de către Agenția Internațională pentru Cercetare în Cancer (IARC), ceea ce înseamnă că provoacă cancer la animale. PFOS este un agent de grupa 2, ceea ce sugerează o posibilă legătură cu cancerul. Fibrele elimină substanțele chimice cancerigene Microplasticele din ambalake pot cauza cancer. sursa foto freepik.com Ambele substanțe sunt considerate și perturbatori endocrini, imitând hormonii naturali ai organismului și interferând cu producția și funcția hormonilor precum estrogenul și testosteronul. Aceasta crește riscul de cancer hormonal-dependent, cum ar fi cel de sân sau ovarian. Cercetătorii cred că fibrele alimentare formează un gel care împiedică celulele intestinului să absoarbă PFAS. Gelul previne reabsorbția acizilor biliari — care ajută la digestia grăsimilor — în sânge. Astfel, bila în exces este eliminată prin fecale. Se presupune că PFAS se atașează de bilă și călătoresc prin tractul digestiv, deci fibrele pot contribui la eliminarea acestor substanțe din organism înainte ca ele să provoace daune pe termen lung. Cercetătorii au subliniat că nu toate tipurile de fibre au acest efect. Sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă alte fibre pot avea rezultate similare. Fibrele combat și constipația Un consum de minimum 22 de grame de fibre pe zi este indicat oricărui adult. sursa foto freepik.com Pe lângă faptul că ajută la eliminarea PFAS, fibrele sunt cunoscute pentru că adaugă volum materiilor fecale, facilitând eliminarea și reducând riscul de constipație. De asemenea, mișcările intestinale regulate limitează timpul de contact dintre contaminanți și mucoasa colonului, reducând riscul de inflamații și apariția celulelor anormale — ceea ce scade riscul de cancer colorectal. Totuși, 90% dintre oameni nu consumă doza zilnică recomandată de fibre: între 22 și 34 grame. Există și limitări în acest studiu: principala fiind că PFAS pot rămâne în organism între doi și șapte ani, iar o intervenție de doar patru săptămâni nu este suficientă pentru a evalua complet efectul. Echipa a menționat și că ar putea fi necesar un aport mai mare de fibre pentru a reduce nivelurile de PFAS pe termen lung, potrivit dailymail.co.uk. Citește și: Bacterii care combat cancerul și „absorb” chimicalele periculoase din organism, descoperite de oamenii de știință Distribuie articolul pe: