8 moduri de a reduce riscul de accident vascular cerebral, indiferent de vârstă

|Andreea Nicole |
8 moduri de a reduce riscul de accident vascular cerebral, indiferent de vârstă

8 moduri de a reduce riscul de accident vascular cerebral. sursa foto pexels.com

8 moduri de a reduce riscul de accident vascular cerebral, indiferent de vârstă. Ca asistent medical în secția de terapie intensivă neurologică, am fost martoră la efectele bruște și devastatoare ale accidentului vascular cerebral (AVC) asupra supraviețuitorilor și celor care îi îngrijesc.

După cariera mea în domeniul asistenței medicale, am devenit cercetător specializat în AVC. Nivelul de cunoaștere al factorilor de risc în rândul publicului larg este redus, așa că prevenirea AVC este o prioritate de sănătate publică.

Accidentul vascular cerebral este una dintre principalele cauze de deces și invaliditate în Anglia – și totuși este în mare parte prevenibil. Este adesea considerat o boală a vârstnicilor, însă, deși riscul crește odată cu vârsta, AVC-ul poate surveni la orice vârstă. De fapt, incidența AVC-ului este în creștere în rândul adulților sub 55 de ani.

Factorii de risc pentru un accident vascular cerebral

Factorii de risc asociați frecvent cu vârsta înaintată – cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, obezitatea, diabetul, fumatul, inactivitatea fizică și dieta nesănătoasă – sunt din ce în ce mai des întâlniți și în rândul tinerilor. Alte riscuri legate de stilul de viață includ consumul excesiv de alcool sau episoadele de binge drinking, dar și drogurile recreaționale, cum ar fi amfetaminele, cocaina și heroina.

Unii factori de risc nu pot fi modificați, precum vârsta, sexul, etnia, istoricul familial de AVC, genetica și anumite afecțiuni ereditare. Femeile, de exemplu, sunt în mod particular susceptibile la AVC – și, la toate vârstele, sunt mai predispuse decât bărbații să moară din această cauză.

Femeile, mai predispuse la AVC

Riscul de AVC, mai mare la femei. sursa foto pexels.com
Riscul de AVC, mai mare la femei. sursa foto pexels.com

Riscurile de AVC specifice femeilor includ sarcina și unele tipuri de contraceptive (mai ales la fumătoare), precum și afecțiuni precum endometrioza, insuficiența ovariană prematură (înainte de 40 de ani), menopauza timpurie (înainte de 45 de ani) și tratamentul cu estrogen pentru femeile transgender.

De asemenea, anomaliile vasculare ereditare, cum ar fi anevrismele cerebrale – o slăbiciune a peretelui unei artere – pot crește riscul unui AVC hemoragic.

Totuși, unii factori de risc nu sunt biologici, ci sociali. Studiile au arătat că persoanele cu venituri și nivel de educație mai scăzute sunt expuse unui risc mai mare de AVC. Acest lucru se datorează unui cumul de factori: obiceiuri nesănătoase (precum fumatul, consumul crescut de alcool și activitatea fizică redusă) sunt mai frecvente în rândul persoanelor cu venituri mai mici. Mai mult, cercetările arată că persoanele cu statut socioeconomic mai scăzut au mai puțin acces la servicii medicale de calitate comparativ cu cele cu venituri mai mari.

Indiferent însă dacă riscurile sunt biologice sau sociale, există lucruri pe care le poți face – chiar acum – pentru a-ți reduce riscul de AVC.

8 moduri de a reduce riscul de accident vascular cerebral

1. Renunță la fumat

Fumătorii au un risc de peste două ori mai mare de a suferi un AVC comparativ cu nefumătorii. Fumatul deteriorează pereții vaselor de sânge, crește tensiunea arterială și ritmul cardiac și reduce nivelul de oxigen din sânge. De asemenea, face sângele mai „lipicios”, crescând riscul de formare a cheagurilor care pot bloca vasele de sânge și provoca un AVC.

Fă schimbări majore în stilul de viață. sursa foto pexels.com
Fă schimbări majore în stilul de viață. sursa foto pexels.com

2. Ține-ți sub control tensiunea arterială

Hipertensiunea deteriorează pereții vaselor de sânge, făcându-i mai vulnerabili la rupturi sau blocaje. Poate favoriza formarea cheagurilor care, ajungând la creier, pot bloca fluxul sanguin și declanșa un AVC. Dacă ai peste 18 ani, verifică-ți tensiunea regulat – iar dacă apar semne de hipertensiune, intervin-o din timp cu schimbări în stilul de viață.

3. Monitorizează-ți colesterolul

Potrivit Asociației AVC din Marea Britanie, riscul de AVC este de aproape 3,5 ori mai mare la persoanele cu colesterol și tensiune arterială crescute. Pentru a reduce colesterolul, limitează consumul de grăsimi saturate (carne grasă, unt, brânză, lactate integrale) sub 7% din caloriile zilnice, menține-te activ și păstrează o greutate sănătoasă.

4. Ține sub control glicemia

Nivelurile ridicate de glucoză în sânge sunt asociate cu un risc crescut de AVC, deoarece afectează vasele de sânge și pot duce la formarea cheagurilor. Pentru a menține glicemia în limite normale, fă mișcare regulat, urmează o dietă bogată în fibre, hidratează-te adecvat, păstrează o greutate sănătoasă și gestionează stresul.

Și tinerii pot face AVC. sursa foto pexels.com
Și tinerii pot face AVC. sursa foto pexels.com

5. Menține o greutate sănătoasă

Excesul ponderal este unul dintre principalii factori de risc pentru AVC, fiind asociat cu aproape unul din cinci cazuri. Crește riscul cu 22%, iar obezitatea cu până la 64%. Kilogramele în plus sunt asociate cu hipertensiune, boli cardiovasculare, colesterol ridicat și diabet de tip 2 – toate acestea contribuind la un risc mai mare de AVC.

6. Adoptă o dietă mediteraneană

Un mod eficient de a consuma o dietă echilibrată, bogată în fibre și de a menține o greutate sănătoasă este urmarea dietei mediteraneene. Aceasta a fost asociată cu un risc redus de AVC, în special dacă este suplimentată cu nuci și ulei de măsline.

7. Dormi suficient și de calitate

Încearcă să dormi între 7 și 9 ore pe noapte. Somnul insuficient duce la hipertensiune – unul dintre cei mai importanți factori de risc modificabili pentru AVC. Însă și somnul în exces a fost asociat cu un risc crescut de AVC, așadar menține-te activ pentru a obține un somn odihnitor.

8. Fă mișcare regulat

Serviciul Național de Sănătate (NHS) recomandă evitarea sedentarismului prelungit și cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată sau 75 de minute de activitate intensă pe săptămână. Exercițiile ar trebui distribuite pe 4-5 zile sau efectuate zilnic. Include și activități de fortificare musculară de cel puțin două ori pe săptămână, conform theconversation.com.

  • Veștile bune: deși AVC-ul poate avea efecte devastatoare, el este în mare parte prevenibil. Adoptarea acestor opt schimbări simple în stilul de viață poate reduce semnificativ riscul și poate îmbunătăți sănătatea inimii și a creierului.

Citește și: Semnul care poate prevesti un AVC. Apare și la ochi, conform experților

Distribuie articolul pe: