Ne ferim sa mancam paine, pentru ca plecam de la ideea ca „painea ingrasa”. In fapt panea este un aliment esential unei nutritii echilibrate si consumata in cantitati echilibrate paine nu ingrasa, ba chiar din contra. Cea mai buna dovada este sa vorbim despre cate calorii are painea. Painea poate fi considerata un pericol pentru silueta ta in doua sitiatii: daca mananci prea multa si daca o asociezi in cantitati mari cu unt, branza, dulceata, mezeluri sau alte alimente bogate in amidon si carbohidrati, adica cartofi, cereale, paste fainoase. Din aceeasi categorie periculoasa fac parte si aluaturile care contin faina si pe care le asociem cu diferite creme, siropuri sau ale surse de carbohidrati. Si mai este un detaliu care este fundamental in cazul numarului calorii din fiecare felie de paine: tipul de faina din care este facuta aceasta. O felie de paine alba are circa 25 de grame si intre 75 si 90 de calorii, in timp ce o felie de paine integrala nu depaseste 65 de calorii. Diferenta sta in structura nutritionala a celor doua tipuri de faina. In painea integrala sunt mai multe proteine, mai putini carbohidrati, mai putine lipide si mai mai multe fibre comparativ cu painea alba. In mod normal, in cursul unei zile, in cadrul unui aport nutritiv in jurul valorii de 2000 de calorii, se consuma circa 200 de grame de paine. Aceasta inseamna aproximativ 500 de calorii. In 100 de grame de paine alba sunt 258 calorii, 48 de grame de carbohidrati, 9 grame de proteine, 3 grame de lipide si 6 grame de fibre. In 100 de grame de paine intermediara sau din faina integrala sunt 246 calorii, 46 de grame de carbohidrati, 10 grame de proteine, 1 gram de lipide si 7 grame de fibre. Afla cate calorii are painea de secara si cate grame de fibre sunt in painea de tarate pe pagina urmatoare. [next] In 100 de grame de paine de secara sunt 317 calorii, 66 de grame de carbohidrati, 9 grame de proteine, 1,7 grame de lipide si 16 grame de fibre. In 100 de grame de paine de tarate sunt doar 194 de calorii, 44 de grame de carbohidrati, 9 grame de proteine, 3 grame de lipide si 12 grame de fibre. In 100 de grame de paine integrala de secara sunt 190 de calorii, 34 de grame de carbohidrati, 5 grame de proteine, 1 gram de lipide si 9 grame de fibre. Simpla comparatie spune tot despre diferentele esentiale care exista in diferitele tipuri de paine. Cea mai buna cale este aceea de a citi eticheta produsului. O sa descoperi cu mare mirare (asa cum am patit si noi cand ne-am documentat pentru acest articol) ca exista tipuri de paine neagra sau integrala care sunt excesiv calorice, care au foarte multi carbohidrati si o cantitate infima de fibre, sau chiar deloc. Si asta pentru ca respectiva paine neagra nu este paine neagra ci combinatii aditivate. Adica adevarate falsuri alimentare, periculoase pentru sanatate, scrie caloriecount. Estential este faptul ca painea si implicit calitatea acesteia, dar si numarul de calorii din paine, difera de la un producator la altul. Cea mai buna solutie este sa alternezi doua-trei tipuri de paine, pe care sa le alegi in cunostiinta de cauza dupa ce ai analizat profilul nutritional al acestora. Criteriile care conteaza sunt o cantitate cat mai mare de fibre, o valoare rezonabila a carbohidratilor si un numar cat mai mare de proteine. Afla cele mai bune retete de paine Este de dorit ca lipidele sa vina din uleiuri sanatoase sau din adaosul de seminte din paine. Valoarea nutritionala a painii nu se limiteaza la continutul acesteia in proteine, glucide si lipide. Ea ne furnizeaza, in plus, cantitati deloc neglijabile de calciu, potasiu, fosfor si magneziu, precum si vitaminele B1, B2, B6, E si PP. Distribuie articolul pe: