Calatorie gastronomica in Spania

|Otilia Ignat |
Calatorie gastronomica in Spania

Daca ieri am vorbit despre gastronomia spaniola si am spus “Spania, bucatarie cu AY!”, de pofta si cu gandul la minunile create si pregatite la Ferran Adria, am cautat cateva retete si preparate autenitc iberice.

Ce am gasit? Numai bunatati! Ne-am asezat la o masa imaginara si am inceput cu jambon si pepene galben. Nu orice fel de jambon, ci Jamón Ibérico si, neaparat, un pepene galben copt bine si suculent. Mai departe ne-am rasfatat cu peste, pentru ca Spania iubeste pestele, asa cum Italia iubeste pastele… Am savurat simplitatea si rafinamentul si am furat secretul gustului admirabil: doar ulei de masline incins, usturoi, sare si patrunjel.  

Mai departe am stins usturoiul cu un gazpacho cu pepene, nici dulce, nici iute. Partenerii mei de visare in ale gastronomiei spaniole au vrut gazpacho cu rosii, asa ca asta au primit.

Cu apetitul abia zadarat, nu puteam sa cerem nota de plata fara paella. Si am savurat cu toate papilele gustative din mintea noastra o paella din Valencia, cu legume si carne de porc, pentru ca oricum nu aveam de ce sa ne facem griji din pricina caloriilor. Am mancat cu ochii si paella cu fructe de mare si sofran si am mestecat incet fiecare dumicat ca sa facem placerea sa dureze mai mult…

Cu burtile pline, nu puteam pleca fara sa luam la pachet cativa carnati chorizo si o sticla cu ulei de masline, made in Spania. Degustarea a fost exceptionala, ne vom intoarce…. la vara!

Distribuie articolul pe: