(P) Cariile la diferite varste

|Livia Caled |
(P) Cariile la diferite varste
Caria dentara este una dintre cele mai frecvente afectiuni dentare. Principalele cauze ale aparitiei acesteia sunt prezenta placii bacteriene la nivelul suprafetei dentare si cresterea nivelului pH-ului din cavitatea bucala.
 
Cariile pot aparea inca din primii ani de viata si se formeaza din cauza actiunii zaharului sau a laptelui pe care il bea copilul pe timpul noptii. Odata ajuns în cavitatea orala, acesta devine suport pentru bacterii, dezvoltand astfel un pH ridicat. De aceea, parintii trebuie să fie atenti nu doar la lichidele pe care copilul le bea, ci si la frecventa consumului.
 
Desi cariile de biberon afecteaza dintii de lapte, pe care copilul oricum ii pierde, nu trebuie neglijata importanta dentitiei primare. Pe langa dureri, poate fi afectata si dentitia definitiva.
 
 
Insa, frecventa ridicata a cariei dentare la vârste tot mai mici impune necesitatea extinderii mijloacelor de profilaxie, printre care fluorizarea s-a dovedit a fi cea mai eficienta. Dintii permanenti isi incep mineralizarea din momentul nasterii, procesul incheindu-se in jurul varstei de 12 ani. Daca in acest interval de timp copilul primeste suplimente de fluor se obtine efectul cariostatic (acesti dinti nu se vor mai caria).
 
La adolcescenti, prezenta cariei, la nivel global, se regaseste, ca si in cazul adultilor, intr-un procent destul de mare. Tinerii ai caror dinti sunt in crestere dezvolta carii pentru ca mineralele din compozitie nu sunt stabile si pot fi indepartate cu usurinta de acizi. 
 
Citeste continuarea articolului pe site-ul Ce se intampla, Doctore? pentru a afla mai multe despre formarea cariilor si prevenirea lor la diferite varste.
 
 

Distribuie articolul pe: