12 alimente care afecteaza fierea

|Livia Caled |
12 alimente care afecteaza fierea
Daca ai un gust amar dimineata, dureri sau jena in partea dreapta, greata, balonare, intoleranta fata de alimentele grase, oboseala accentuata si migrene, atunci s-ar putea sa ai probleme cu fierea, situatie care cere o atentie sporita la alimentatie si la stilul de viata. Tutunul, stresul, sedentarismul, oboseala cronica, obezitatea, dar si scaderea rapida in greutate sunt principalele motive care pot duce la un stil de viata nesanatos ce poate afecta, printre altele, si fierea.
 
Localizata in partea dreapta, chiar sub ficat, fierea este construita ca un mic saculet sub forma de para, ce are rolul de a depozita si de a elibera bila, un fluid produs de catre ficat cu scopul de a digera grasimile. Incepem sa simtim problemele la fiere in momentul in care se formeaza pietricele, cunoscute in termeni medicali drept "litiaza biliara". Alte afectiuni ale fierii sunt dischinezia biliara, colecistica cronica sau acuta, colica biliara, fierea marita s.a.
 
Care sunt principalele alimente de care trebuie sa te feresti atunci cand ai probleme cu fierea?
 
1. Supele si ciorbele grase
 
2. Alimentele prajite (ceapa, cartofi, oua, carne…)
 
3. Mezelurile grase, produsele de tip fast-food, carnea tocata
 
4. Afumaturile
 
5. Fasolea si varza (in unele cazuri)
 
6. Muraturile
 
7. Maioneza si sosurile grase
 
 
8. Sucurile carbogazoase
 
9. Produsele lactate foarte grase (branzeturi, lapte gras, smantana, unt)
 
10. Nucile si alunele
 
11. Prajiturile cu frisca si oua
 
12. Gogosile, covrigeii, chipsurile
 
Daca ai probleme cu fierea, medicii recomanda sa excluzi complet bauturile alcoolice tari. De asemenea, sa mananci rar ciocolata, pizza, salata de vinete si salata de boeuf, sa limitezi consumul de oua la doar 3 pe saptamana, sa mananci rar biscuiti si sa eviti, in general, mancarurile grele, bogate in grasimi.
 
Aceste alimente trebuie evitate nu numai in perioadele de criza. Medicii recomanda o atentie sporita la alimentatie atunci cand este identificata o problema cu fierea. Daca tolerezi anumite alimente si fierea ta nu se supara, atunci, in mod evident, poti consuma acel aliment. Regimul alimentar pentru fiere difera de la persoana la persoana.
 
 

Distribuie articolul pe: