5 idei de retete pentru masa de Craciun

|Livia Caled |
5 idei de retete pentru masa de Craciun

Daca inca nu te-ai hotarat ce sa gatesti de Craciun, iti sugeram cateva idei de retete, usor de preparat si foarte delicioase, cu care o sa-ti impresionezi cu siguranta musafirii si familia. Nu uita, daca ai tinut dieta inainte de Craciun trebuie sa ai grija mai mare la cat mananci. Dupa dieta, grasimile se depun intr-un ritm ceva mai accelerat.

Iata mai jos 5 idei de retete pentru masa de Craciun:

1. SARMALE CU CARNE DE CURCAN

Sarmalele cu carne de curcan sunt o varianta mai sanatoasa la sarmalele cu carne de porc.

Ingrediente:

1 kg de carne tocata curcan, 2 capatani de varza murata, varza murata marunta, 1 legatura generoasa de marar, aproximativ 10 bete de marar uscate sau proaspete, 4-5 lingurite de boia dulce de buna calitate, 1 lingurita rasa piper alb macinat, 1/4 lingurita piper negru macinat, 2-3 cepe de marime medie, jumatate de cana de orez basmati (sau de care aveti), o crenguta de cimbru sau/si cimbru macinat, 2-3 foi de dafin, optional bulion dupa gust, daca varza nu este destul de acra sau ati folosit varza dulce.

Mod de preparare:

Ceapa se curata se toaca cat mai marunt si se caleste in putin ulei pana se inmoaie. Se amesteca cu carnea. Se mai adauga: boiaua, piperul, marar proaspat (sau congelat) taiat marunt si orezul. Se mai poate adauga si cimbru macinat sau maruntit dar, foarte putin pentru ca are ungust foarte puternic. Mie personal imi place sa il adaug sub forma de crenguta printre sarmale. Dupa ce am amestecat bine compozitia, umplem frunzele de varza .

Pe fundul oalei pin care le vom fierbe, asezam betele de marar. Deasupra lor asezam un strat de funze mari de varza (aici putem folosi frunzele prea mari, prea groase, sau rupte.) Astfel sarmalele nu se vor arde. Pe acest pat de bete si frunze cladim sarmalele, aruncand printre ele, frunze de dafin si crengute de cimbru. Deasupra lor asezam un strat de varza murata marunta. Peste acest strat, mai aseaza un strat de funze intregi. Cand ai terminat aranjamentul, toarna incet apa cat sa le acopere si sa le depaseasca cu vreo doua degete. Pune-le la fiert la foc mic.

Durata de fierbere variaza in functie de cat de repede fierbe varza, insa sigur nu va fi mai putin de o ora si jumatate-doua ore. Nu mai adauga apa chiar daca scade. La final, dupa ce varza, orezul si carnea sunt fierte (gusta-le) poti adauga bulion dupa gust daca e nevoie.

Daca ai folosit varza dulce proaspata, aceasta trebuie oparita in prealabil. Sarmalele se servesc fierbinti cu muuuulta smantana dietetica deasupra!

 

2. PORC CU BABY CARROTS

Ingrediente:

300 de grame de carne de porc degresata (pulpa de porc), 300 de grame de baby carrots, sare si piper dupa gust, doi catei de usturoi, 4-5 rosii cherry, boabe de mustar, 2-3 crengute de rozmarin, apa, o oala cu capac, doua linguri de ulei de masline.

Mod de preparare:

Am asezat carnea taiata cubulete intr-o oala mai putin adanca. Am condimentat-o cu sare si piper dupa gust, boabe de mustar si doua-trei crengute de rozmarin. Am asezat in aceeasi oala cateva rosii cherry intregi, doi catei de usturoi si baby carrots. Am stropit totul cu putin ulei de masline. De asemenea am adaugat si jumatate de pahar de apa. Am pus totul pe foc foarte mic cu capac, pentru aproximativ 1 ora si jumatate. Din cand in cand am verificat carnea si am mai adaugat cate putina apa daca a fost nevoie. Serveste alaturi de o salata de cruditati.

 

3. SALATA CU AVOCADO, SFECLA ROSIE, RUCOLA SI MORCOV

De pe masa de Craciun nu trebuie sa lipseasca o salata mare, usoara, care sa accelereze digestia.

Ingrediente:

Un avocado copt, 1 morcov, o salata verde, o mana de rucola, o mana de spanac, o sfecla rosie (proaspata, conservata sau fiarta, cum va place). un castravete, ulei de masline, sare dupa gust, suc de lamaie dupa gust.

Mod de preparare:

Toaca salata, rucola si spanacul cat de mare iti place. De asemenea, taie fasiute morcovii, sfecla rosie si fructul de avocado. O jumatate de castravete trebuie taiat pe lung, felii subtiri, iar cealalta jumatate fasiute. Amesteca toate ingredientele impreuna cu sarea, uleiul de masline si sucul de lamaie.
Orneaza cu seminte de care iti plac.

 

3. FILE DE SOMON IN CRUSTA DE MIERE

Desi suna pompos, somonul in crusta de miere este o reteta foarte usor de preparat si este foarte sanatoasa. Nu mai este un secret pentru nimeni ca somonul contine Omega-3, foarte bun pentru inima. De aceea, n-ar trebui sa iti lipseasca de pe masa de Craciun.

Ingrediente:

5 bucati de somon, fara oase, 1 lingura ulei de masline, 2 linguri miere, un cub mic de unt, 2 linguri sos de soia, 2 catei de usturoi tocati marunt, rozmarin, lamaie, usturoi verde (daca gasesti) pentru ornat.

Mod de preparare:

Mai intai, condimenteaza pestele cu suc de lamaie si sare. Intr-un bol amesteca mierea cu sosul de soia si cu usturoiul. Intr-o tigaie, pune la rumenit in uleiul de masline amestecat cu untul fileurile pe partea cu piele. Pe partea cealalta a pestelui adauga amestecul din bol. Presara rozmarinul si lasa-l inca 4-5 minute la foc. Daca nu iti place rozmarinul, poti sa ornezi cu usturoi verde sau alt condiment care iti place. Acest fel de mancare merge bine cu cartofi natur, piure, orez, sparanghel sau legume fierte.

4. CUPCAKES DE CIOCOLATA CU CREMA DE VANILIE

Aceste prajituri extrem de delicioase, un adevarat desert decadent, nu sunt deloc dietetice, de aceea e bine sa le consumi cu moderatie. De altfel, ele trebuie consumate numai la sarbatori.

Ingrediente pentru cupcakes:

250 g faina, 2 lingurite praf de copt, 1/2 lingurite bicarbonat, 2 linguri cacao, un ou mare, 175 g zahar, 150 g ciocolata maruntita, 250 ml lapte, 90 ml ulei, esenta de vanilie sau zahar vanilat.

Ingrediente pentru crema de vanilie:

1 budinca de vanilie, 2 galbenusuri de ou, 2 linguri de faina, aroma de vanilie sau zahar vanilat, 250 gr. unt, 500 ml. lapte, 4-5 linguri de zahar.

Mod de preparare:

Am amestecat intai ingredientele solide, apoi le-am adaugat pe cele lichide si le-am batut cu mixerul aprox 2 minute. Am pus hartie de copt in forme si am pus compozitia cu lingura. Le-am dat la cuptor la foc mediu.

Am pus laptele la fiert. Praful de budinca l-am amestecat cu cele 2 galbenusuri, zaharul faina si putin lapte. In continuare am procedat ca la o budinca normala (adica conform instructunilor de pe plic). La final dupa ce am lut-o de pe foc, am aduagat aromele. Am lasat-o sa se raceasca, amestecand din cand in cand sa nu se intareasca. Dupa ce s-a racit am mixat untul, si am adugat budinca treptat. Le-am ornat si le-am pastrat la frigider.

Pofta buna!

 

 

 

Distribuie articolul pe: