VIDEO Ce risti sa ti se intample daca iti pocnesti degetele

|Oana Racheleanu |
VIDEO Ce risti sa ti se intample daca iti pocnesti degetele

Daca esti mare fan al pocnitului degetelor, probabil ai auzit tot felul de avertismente, de la cum iti distrugi cartilajele, la cum o sa-ti tremure mainile cand o sa fii batrana si ca iti cresti riscul de a face artrita. Care este adevarul, de fapt?

Un video produs de vox.com explica foarte clar ce se intampla cand iti pocnesti degetele. Intre articulatii exista lichidul sinovidal, cel care lubrifiaza si hraneste articulatiile, iar atunci cand iti pocnesti degetele, spatiul dintre articulatii este marit, iar in lichid se formeaza bule gazoase. Zgomotul atat de enervant pentru unii apare atunci cand bulele sunt sparte, iar lichidul inlocuieste imediat spatiul. 
 
In 15 – 20 de minute, bulele sunt complet dizolvate de lichid, iar zgomotul trosnirii oaselor o sa apara din nou. 
 
Totusi, intrebarea ramane daca acest gest este nociv sau nu. Medicul californian Donald Unger a vrut sa elucideze acest mister si s-a supus unui experiment timp de 60 de ani. In aceasta perioada si-a trosnit de doua ori pe zi degetele de la mana stanga, in timp ce pe cele de la mana drepta nu le-a pocnit niciodata. Scopul era sa vada daca mana stanga va dezvolta artrita in timp. Cand s-a terminat perioada destinata experimentului, medicul a observat ca nu are artrita la niciuna din maini, iar obiceiul este pe cat se poate de benign. 
 
Un studiu mai amplu s-a realizat in 1990, in Detroit, in care au fost implicat peste 300 de subiecti cu varste de peste 45 de ani. Cei care aveau obiceiul de a-si trosni degetele aveau mainile mai umflate si aveau mai putina putere cand erau nevoiti sa stranga obiectele, spre deosebire de ceilalti. Cercetarea nu a putut determina, insa, daca cei cu probleme la maini isi trosneau degetele tocmai din cauza unei boli anterioare sau daca trosnitul degetelor a provocat boala. 
 
Cei mai multi oameni de stiinta au cazut de acord ca singurele riscuri ale trosnitului degetelor sunt enervarea celor din jur si, in cel mai rau caz, ruperea vreunui deget din prea mult entuziasm. Chiar au existat cazuri, insa destul de rare.
 
 

Distribuie articolul pe: