Tot ce trebuie sa stii despre Ebola

|Andreea Pietrosel |
Tot ce trebuie sa stii despre Ebola

Ebola a ucis pana acum peste 3300 de persoane in Africa de Vest arata un nou bilant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Intre timp UNICEF avertizeaza ca febra hemoragica a lasat peste 3700 de orfani numai in Sierra Leone.

In pofida promisiunilor de ajutor din partea comunitatii internationale, nu toate orasele in care se inregistreaza cazuri de Ebola au spitale pregatite pentru a trata pacientii. Statele Unite au trimis o echipa de militari in Liberia pentru a construi 18 centre de tratament , britanicii au promis ca vor construi 4 spitale in orase din Sierra Leone.

De partea lor, francezii pregatesc un centru de tratament si un laborator in Guineea iar China a trimis personal medical si a transformat in spital in centru pentru ingrijirea pacientilor bolnavi.

Cu o rata de mortalitate de 70%, pacientii grav bolnavi, ajunsi in stadii terminale, sunt internati la comun cu cei a caror infectarea cu virusul febrei hemoragice nu a fost confirmata inca. Riscul de infectare este ridicat iar metodele de preventie sunt rudimentare, spun autoritatile din Sierra Leone.

Cum se transmite Ebola

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca, in cel mai rau caz, Ebola ar putea infecta 1,4 milioane de persoane in urmatoarele 4 luni.

Specialistii spun ca persoanele care sufera de febra hemoragica devin infectioase doar in momentul in care prezinta simptomele bolii. Aceasta nu se transmite prin aer ca gripa ci doar prin contact direct cu fluidele corporale ale bolnavului.

Virusul poate supravietui pe suprafete, asa ca orice obiect contaminat cu fluide corporale, spre exemplu manusi de latex sau ac de siringa, poate raspandi boala.

Cum evolueaza boala

Simptomele apar dupa 8-10 zile de la infectarea cu virusul febrei hemoragice, dar se pot manifesta chiar si dupa 21 de zile de la expunere, anunta Centrul American pentru Controlul si Preventia Bolilor. Initial simptomele sunt similare cu cele ale gripei: dureri de cap, febra si uneori prurit. Acestea sunt urmate de diaree si episoade din ce in ce mai dese de voma. Apoi, in aproape jumatate din cazuri, Ebola ajunge in stadiul cel mai grav in care victimele se confrunta cu hemoragii interne.

Bolnavii vomita sange sau urineaza cu sange, la fel de bine pot prezenta sangerari sub piele sau in zona ochilor si a gurii. Totusi nu aceasta hemoragie este cea care ucide bolnavii, ci faptul ca presiunea arteriala scade atat de mult incat inima, rinichii si ficatul incep sa cedeze.

De unde vine Ebola

Boala a fost descoperita in 1976 cand se credea ca a fost descoperita la gorile. Concluzia a fost trasa cand mai multe persoane s-au imbolnavit dupa ce au mancat carne de gorila. Totusi cercetatorii cred acum ca liliecii sunt purtatorii virusului iar oamenii si gorilele se imbolnavesc de la mancarea pe care au defectat sau salivat liliecii.

Epidemia de Ebola de acum ar fi izbuncnit intr-un sat din Guineea unde vanatoarea de lilieci este un obicei la ordinea zilei, spun specialistii de la Medici Fara Frontiere.

 

Distribuie articolul pe: