Povesteam pe blog ca mai am o saptamana pana la aniversarea unui an de TeaSlabeste, la multi ani noua. Asadar, merit sa imi dau un refresh dupa Sarbatori, am mare noroc ca-n perioada asta macar nu m-am ingrasat – pentru ca am trisat destul de mult de la un regim de slabire, din pacate in modul cel mai urat, cu dulciuri. Noul program va fi inspirat de carte a lui Patrick Holford si se cheama “Reteta sanatatii perfecte – schimba-ti viata in 6 saptamani”. Cheesy, I know. Daca e ceva care mi se pare in plus in orice stil de viata sau dieta, acela e zaharul – nu doar pentru ca nu aduce niciun nutrient, ci mai ales pentru ca intervine in tot ce inseamna buna functionare a corpului, fizica si psihica. De exemplu, citeam ca inhiba semnalele de satietate, ceea ce explica mult din comportamentul meu alimentar “natural”, aka foame continua. Asa ca o sa intru intr-un detox destul de violent in ceea ce-l priveste pe zahar, mai ales ca de la Mos Nicolae incoace am mancat ceva dulce in fiecare zi. Urmeaza 6 saptamani de restrictie totala la acest capitol, singura exceptie fiind fructele, citrice si ananas in perioada asta, poate si o banana, o data pe saptamana. Apoi, trebuie neaparat sa imi reglez balanta dintre grasimile cu Omega 6 si cele cu Omega 3, cu grija sa nu exagerez cu grasimile in general. Voi manca sardine, macrou si somon o data pe zi sau la doua zile, iar restul portiei de grasimi o sa mi-o iau din seminte de dovleac si de in (macinate). Reduc la minim uleiurile, chiar si pe cel de masline, pe care il voi folosi oricum ca body lotion, ca si pana acum – recomand mixul meu cu vanilie, cuisoare si scortisoara prin el, pielea ta va fi cea mai fericita! Si m-a oprit din a face turta dulce anul asta, asa ca-i de bine si pentru pofticiosi. Regimul de detox&reechilibrare a zaharului din sange si a hormonilor despre care iti povesteam include si ceva cereale, asa ca mi-am refacut stocul de orez basmati si mei, mai am jumatate de pachet de quinoa si cam tot atat de fulgi de ovaz.. cam asta mi-as dori sa mananc cereale-wise, oricum as vrea sa scot o perioada (lunga) glutenul din viata mea. Orice ar fi, voi prefera sa trisez cu o felie de paine sau o portie de paste decat cu ceva dulce. Pentru 6 saptamani, it seems do-able 🙂 Apoi mai vedem. Dragile mele legume congelate, welcome back – mi se par cele mai practice, si basca – cele mai ieftine, mixurile de legume “varsate” din supermarketuri, no name. Imi pun “portii” de 300-400 g intr-o punguta, adica 2 portii, cat sa gatesc des dar nu prea si aleg mixuri cat mai diverse sau legume pe care sa pot sa le sautez cu unt. M-am uitat pe bonul de casa si asta inseamna 2-4 lei per punguta, mai ieftin de atat nu se poate – daca le iei de la branduri favorite, preturile cresc pana la 15 lei pentru aceeasi cantitate. Prefer sa imi iau lucruri cat mai diverse, am descoperit si bame de exemplu, cat sa nu am nicio scuza sa n-am legume la fiecare masa. Se servesc cu o bucata de peste, cateva nuci si/sau un ou fiert. Mi le gatesc din timp, cu 1-2 zile inainte, cat sa nu cedez la nimic pacatos cand chiar mi-e foame. De dimineata prefer salatele de radacinoase (morcov, telina, sfecla) sau varza cu morcov. Mi-e cel mai usor sa mananc sanatos de dimineata, ca ma trezesc odihnita si cu chef de treaba. Seara mi-e cel mai greu sa disting intre foame si somn, mai ales cand simt ca nu am facut suficiente din cate imi doresc, but I’m working on that one. Unul dintre obiceiurile care a mers in 2013 dar nu mi se mai potriveste a fost cu cele doua gustari dintre mese – de dimineata, 1-2 fructe, dupa amiaza, nuci. As vrea sa includ nucile in masa de pranz, iar fructele sa le mananc exclusiv inainte de sala (eu merg la 19h de obicei). Citesc despre importanta pauzelor dintre mese, ca sa nu mai zic despre post si cred ca mi-am obisnuit corpul sa manance tot timpul. Ca sa fiu sigura ca-s in plan voi tine din nou un jurnal alimentar al acestor 6 saptamani (cam atat rezist cu logatul, ca ma plictisesc repede) si imi voi lua timp saptamanal sa vad unde si de ce am gresit. Voi lasa loc si de explicatii despre mood, ca sa imi inteleg mai bine comportamentul vis-à-vis de mancare, care tot o relatie negociabila a ramas. Tu ce ti-ai propus ca regim alimentar pentru 2014? Tea Slabeste este blogger oficial Dietetik.ro si o puteti urmari pe teaslabeste.wordpress.com, www.facebook.com/teaslabeste sau www.twitter.com/teaslabeste. Distribuie articolul pe: