Orezul este un aliment sanatos si gustos. Eu il apreciez mult pentru gustul si proprietetile lui nutritive. Recomand cu incredere varianta integrala a orezului, chiar daca este ceva mai scumpa, respectiv orezul brun sau orezul salbatic. Diferentele calorice sunt mici, dar calitatile nutritionale difera foarte mult de la cel alb (decorticat), la cel integral (brun). In forma sa integrala orezul brun contine magneziul, mineral fundamental necesar in reducerea simptomelor astmului si deosebit de eficient in reglarea tensiunii arteriale. Magneziul este mineralul care reduce frecventa migrenelor si scade riscul infarctului si al atacului cerebral. Al doilea mineral benefic organismului, pe care orezul alb nu-l are, este manganul. Acesta ajuta oasele sa ramana sanatoase mai mult timp, combate prin aceasta osteoporoza si intervine in sinteza colesterolul si a acizilor grasi. Orezul brun contine spre deosebire de cel alb seleniul, care are un rol activ in protejarea celulelor de radicalii liberi si intervine in reglarea functionarii normale a tiroidei. Afla totul despre orezul brun Dar nu despre calitatile nutritionale ale orezului vreau sa vorbim in primul rand ci despre pilaf si secretele lui. Pilaful din orez integral, preparat rapid in cele mai variate si inedite moduri. Cand eram copil bunica imi facea pilaf de gaina. Gaina era din fundul curtii, ceea ce facea ca mancarea sa fie cu totul si cu totul admirabila la gust. Numai ca bunica avea cateva secrete. Punea trei-patru catei de usturoi si calea orezul in ulei pana ce devenea auriu. Pune o mana de boabe de piper intregi si mult piper macinat proaspat. Combinatia este uluitoare. Cum fac eu: calesc orezul, il sting cu apa (o parte orez si trei parti apa), si-l fierb in cuptor, fara sa mai amestec in el. Pun si usturoi, si piper. Rezultatul este minunat. Imaginatia este cel mai bun prieten in bucatarie. Gatitul este o bucurie, iar instinctul trebuie sa fie imbold pentru imaginatie. Asa ca indrazneste si pune ierburi aromat in orezul simplu. Mararul si tarhonul se potrivesc de minune. Pune un ardei iute in orezul care fierbe si o sa ai o varianta usor picanta si foarte vesela, perfecta alaturi de carne la gratar sau o salata mare de rosii cu branza sau tofu! Incearca daca nu ma crezi! Pilaful cu ciuperci este o poezie. As renunta fara sa clipesc la orice bucata de carne pentru o portie de pilaf de ciuperci cu salata verde, cu marar mult, alaturi. Caleste ciuperci din belsug, intr-o lingura-doua de ulei. Taie ciupercile in bucati mari. Nu le cali mult, ci doar cat sa-si lase zeama. Pune orez, caleste mai departe, pune sare si piper, pune si usturoi si stinge totul cu apa. Da la cuptor si nu amesteca decat la final. E delicios! Sa-ti mai povestesc despre pilaful cu ardei? Nu o mai fac. Iti dau un pont. Pune ardeii grasi taiati in doua la cuptor. Ii poti insira in tava. Lasa cotitele, unge-i cu putin ulei si coace-i la foc iute. Cand sunt copti, curata ardeii si rupei in bucati mari. Pune-i in orezul simplu, gata facut si lasa-le impreuna pentru cinci minute la cuptor. Savuros! Ai incercat orezul cu ceapa? Nu? Toaca pestisori vreo trei cepe rosii si marunt vreo doua legaturi de ceapa verde. Caleste totul impreuna cu o cana de orez. Pune cimbru, sare si piper. Merge si un catel de usturoi. Stinge cu doua cani de apa si da la cuptor. Astept sa-mi spui cum ti-a iesit! Cum pregatesti orezul ca un maestru Despre pilaful sarbesc nu-ti mai zic nimic. Doar atat: indrazneste! Pune boabe de mazare si de porumb dulce, pune felii de dovlecei si multa verdeata. Daca vrei si mai mult, pune si ardei gras. Orezul trebuie sa fie doar un fel de completare: trei sferturi legume si un sfert orez. Asa cred eu ca trebuie sa fie orezul cu legume. Trei secrete are pilaful: primul este sa calesti usor orezul. Al doilea sa respecti proportia: o parte orez, trei apa. Al treilea sa nu amesteci mancarea pentru ca bobul de orez se sparge si totul devine cleios. Sa facem pilaf! Distribuie articolul pe: