Studiile au scos la iveala faptul ca, antioxidantii previn cancerul si afectiunile de inima, pastreaza memoria sanatoasa, reduc riscul afectiunilor degenerative precum Parkinson si Alzheimer. De asemenea, previn oboseala, orbirea cauzata de degenerare maculara, cataracta chiar si ridurile, ca semn al imbatranirii. Toate aceste lucruri sunt imbucuratoare, insa apar doua mari intrebari ca de exemplu: Ce anume sunt antioxidantii? Si cum acestia pot lupta impotriva unei arii atat de vaste de afectiuni? Am investigat acesti “luptatori pentru sanatate” si am descoperit cum acestia patruleaza prin fiecare particica a organismului, reparand moleculele distruse, incetinind procesul de imbatranire si afectiunile. Pana cand vei termina de citit toate aceste lucruri, iti vei dori sa servesti fiecare masa, si sa verifici fiecare produs care ajuta in mentinerea sanatatii pielii daca are antioxidanti inclusi. Cand radicalii liberi ataca Inainte sa explicam cat mai multe de antioxidanti si cum acestia reusesc sa previna bolile, haide sa vedem mai multe despre radicalii liberi si cum afecteaza acestia starea de sanatate. Numai daca ai fi un calugar care ar locui in Himalaya, mancand doar mancare pura, respirand aer proaspat si gandind precum Zen nu ai fi afectat de radicalii liberi. Asa esti afectat mereu de elemente negative de la poluare, la chimicale, pana la ultraviolete, toate acestea afecteaza celulele. Pana si organismul tau secreta hormoni de stres si reactii la substantele toxice. Aceste toxine slabesc moleculele din celule, cauzand pierderea unui electron. Acest electron formeaza moleculele numite radicali liberi sau oxidanti. Odata ce radicalii liberi sunt creati, dezastrul din organism se raspandeste cu repeziciune. Radicalii liberi din vasele de sange, proveniti din prajeli, fumul de la tigara sau aerul poluat, schimba structura colesterolului “rau” pentru organism, astfel incat acesta ajunge in artere, cauzand afectiuni ale inimii. Razele soarelui dezvolta radicali liberi in ochi, unde acestia vor afecta retina sau celulele corneei, conducand la cataracta sau orbire. Dar, acest lucru se poate intampla si in celulele din piele, unde radicalii liberi afecteaza celulele. [next]ADN, crescand riscul de cancer si grabind aparitia ridurilor. Si daca te-ai speriat afla ca acesta este doar inceputul. Radicalii liberi pot afecta orice celula pe care o gasesc in drumul lor prin organism, afirma Jeffrey Blumberg, profesor de nutritie si director al laboratorului de antioxidanti de la Universitatea Tufts, din Boston. Din fericire exista un leac impotriva acestor radicali liberi (oxidanti) iar acestia se numesc antioxidanti, tocmai pentru ca previn oxidarea celulelor si refac din dezastrele create. Antioxidantii ii regasim in: fructe, legume, vin, ciocolata pana si in carnea de vita. Antioxidantii previn cancerul. Ce poate fi mai bun decat sa mananci sanatos si sa te stii sanatos? De exemplu vitamina C blocheaza divizia celulelor care provoaca tumoare. Organismul nostru este capabil sa produca o varietate de antioxidanti, care descompun radicalii liberi, ce se formeaza de-a lungul unui metabolism normal. Din fericire organismul uman poate sa se foloseasca de substantele protective regasite in alimente. In fiecare zi cercetatorii descopera noi metode prin care antioxidantii ne mentin sanatosi si inca mai descopera noi varietati. Iata cateva exemple de antioxidanti: vitamina E, seleniu, vitamina C, carotenoizi, polifenoli, coenzimea Q10. Cele mai bune surse de antioxidanti Mii de antioxidanti se gasesc in plante. In timp ce fiecare previn oxidarea celulelor, fiecare dintre ei detin metoda proprie prin care combat radicalii liberi. Bineinteles ca sunt mult mai eficienti cand lucreaza impreuna. Fiecare dintre antioxidanti isi are rolul sau in prevenirea cancerului. Cei mai multi antioxidanti se gasesc in fructele si legumele care intens colorate. Astfel surse bune de antioxidanti sunt: prunele, fructele de padure, strugurii, portocalele, strugurii rosii, ciresele, varza creata, sfecla, ardeii grasi rosii, spanacul si brocoli. Doza zilnica de antioxidanti Studiile arata ca acele persoane care servesc noua portii de fructe si legume in fiecare zi sunt mai putin expuse riscului de a face cancer. Te gandesti probabil ca noua portii inseamna prea mult. Iata care sunt portiile: o bucata medie de fruct sau o jumatate de banana, o jumatate de fruct curatat (sau leguma), trei patrimi de ceasca cu fructe sau suc de legume si o patrime de ceasca cu fructe uscate. Tu consumi fructe si legume?