Toamna, mai mult ca in oricare alta perioada a anului, retetele rapide sunt cele mai bune alegeri. Unul din principiile vietii sanatoase pledeaza pentru mancarea gatita in casa, aceasta fiind cea mai buna combinatie intre gustos si sanatos. Pentru a face, la tine in bucatarie retete rapide, nu ai nevoie de o colectie de retete, ci de cunoasterea unor sume de reguli, care pot fi aplicate indiferent de ingredientele pe care le ai. Iar toamna, datorita avalansei de legume si fructe acest lucru este mai usor ca niciodata. Iata care sunt cele 12 reguli de baza: 1. Stabileste meniul cu o zi inainte si verifica daca ai in frigider si in camara ingredientele de care ai nevoie. 2. Foloseste legume proaspete sau congelate. 3. Foloseste carne de pui (fara piele si fara oase) si peste proaspat. 4. Include in meniu, obligatoriu, o salata, pe care o pregatesti in timpul in care se coace (sau prajeste), carnea. 5. Foloseste cu incredere un robot de bucatarie pentru tocat sau taiat. Foloseste razatoarea pentru legume – varza, morcovii, ardeii, ceapa si castravetii se transforma in delicioase salate instataneu. 6. Foloseste uleiuri aromate pentru sosul salatelor – poti prepara uleiurile aromate in cantitate mai mare, suficineta pentru o saptamana, pe care apoi sa-l pastrezi in sticle inchise la culoare, la loc racoros. Pentru o salata ai nevoie de circa o lingura de ulei pentru o portie. O reteta ideala de ulei aromat: toaca foarte marunt cateva crengute de cimbru proaspat, un catel de usturoi si rade coaja de la o lamaie. Pune toate acestea in 200 de mililitri de ulei de masline, agita bine si foloseste incepand de a doua zi, pentru orice salata. Adauga in salata suc de lamaie sau otet balsamic si vei avea cel mai sanatos sos pentru salata cu doar 30-40 de calorii. Poti amestca o parte de ulei de masline cu o parte de ulei de nuca. Aroma acestuia din urma (ca sa nu mai vorbim de beneficiile pentru sanatate) transforma fiecare salata intr-un deliciu. Adauga – daca preferi variante picante, putin ardei iute tocat marunt. 7. Foloseste drept garnitura legume la gratar. Dovleceii si vinetele sunt ideale, unde mai pui ca sunt in sezon. Nu uita de conopida. Taiate in felii se rumenesc imediat pe gratar, sunt foarte sanatoase si au foarte putine calorii. 8. Coace carnea de pui in cuptor (cu adaus de ierburi aromatice, putin ulei, sare, piper, dar si putin vin alb), dupa ce acoperi tava cu o folie de aluminiu. Timpul de reparare se reduce la jumatate. In ultimele cinci minute indeparteaza folia si da focul tare, pentru ca aceasta sa prinda o culoare frumoasa. 9. Coace in cuptor in acelasi mod legume. Unele merg intregi – rosiile de exemplu, altele taiate cubulete. Adauga usturoi si ierburi aromatice. In functie de planta folosita – gustul final o sa fie diferit! 10. Pregateste supe crema din legume de sezon. Sunt foarte sanatoase, foarte usor de facut si au putine calorii. 11. Prepara deserturi rapide din iaurturi degresate, cereale integrale si fructe de sezon. ai de unde alege: mere, pere, prune, ultima recolta de fructe de padure. Pentru plus de gust adauga pudra de cacao, nuci si alune macinate. Nu uita de migdale. 12. Foloseste cu incredere nuci, migdale si fistic. Dau gust si aspect tuturor salatelor, merg bine in salate si se potrivesc perfect in deserturi, te indeamna Cuisine AZ. Ca sa devi un maestru in prepararea retetelor rapide mai ai nevoie de putina imaginatie, foarte multa organizare si putina perseverenta. Distribuie articolul pe: